Калфин: Социалните разходи са очевиден приоритет за 2016 г.

Калфин: Социалните разходи са очевиден приоритет за 2016 г.

© Надежда Чипева, КапиталСоциалните разходи са очевиден приоритет за следващата година, обяви в сутрешния блок на БиТиВи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Според него упреците от страна на опозицията, че социалните плащания се замразяват, са мантра, повтаряна отпреди година.


Той допълни, че от близо 2 млрд. увеличение на разходите през 2016 г. почти 400 млн. лв. са социални разходи.


"Може много неща да се искат за социалната политика, но замразяването на социалните разходи е несериозно и невярно твърдение. Бюджет 2016 е бюджет в рамките на възможностите. Бих искал да има повече възможности за повече политики", заяви Калфин и посочи, че са предвидени повече европейски средства за следващата година.
По повод заявеното вчера от АБВ, чийто член е Калфин, намерение да се напусне управляващата коалиция вицепремиерът обясни, че това, което ги изнервило вчера, са започналите размествания по одобрения от кабинета бюджет на следващата година. Според него управляващите, и по-конкретно ГЕРБ, би трябвало да се придържат към това, което е одобрено в Министерския съвет, а не да се правят размествания впоследствие, които "да се развяват като знаме", без диалог и съгласие.


"В АБВ много ясно заявихме какви са ни приоритетите, спазваме ги и ги отстояваме", добави Калфин и подчерта, че партията "се съобразява и играе в екип". Той допълни, че в АБВ не са съгласни с актуализацията на бюджета за тази година. "Това надали е политика, която можем да подкрепим. Видяхме една много голяма актуализация. Очевидно, че колегите в министерствата не могат да се справят, но аз не бих поставил страната в такова състояние", каза още Ивайло Калфин.


По адрес на обсъжданите в някои европейски страни идеи за стесняване на границите на Шенген Калфин посочи, че такива идеи са абсолютно необосновани.  Това са приказки, които да забавляват общественото внимание. Всички общи мерки в Европа са по-ефективни, посочи той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK