Българската икономика не е в наркотична зависимост от еврофондовете, обяви Томислав Дончев

Българската икономика не е в наркотична зависимост от еврофондовете, обяви Томислав Дончев

© Анелия НиколоваЕвропейските фондове са ускорител на растежа, но българската икономиката не е в наркотична зависимост от тях, каза днес по "Дарик радио" вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев. Той подкрепи позицията си с твърдението, че дори в силна година парите от Европа са не повече от 4% от Брутният вътрешен продукт на страната.


Попитан защо със собствените пари България не успява да постигне съизмерим ефект с този от европейските средства, Дончев отговори, че това показва колко полезни са инвестициите, фокусирани в определени сектори. Освен това голяма част от бюджета сe използвала за неинвестиционни разходи като социални плащания, заплати и други, които не създават добавена стойност и не генерират растеж.


"Само инвестиционните разходи имат такъв потенциал. Еврофондовете се вкарват основно в инфраструктура, не само пътна, а от всякакъв тип; социална политика, но не социални плащания, а в подобряване на работата на администрациите, образование, затова ефектът е толкова силен", обобщи Дончев.
Към момента плащанията по европейските фондове за програмния период 2007-2103 година са в размер на 7.35 млрд. евро, а целият финансов пакет е 7.9 млрд. евро. Дончев обясни, че става дума за брутни плащания, а всяко направено от страната плащане се възстановява от Еврокомисията в рамките на три месеца след това. Програмният период теоретично започва на 1 януари 2007 година и се води до 2013 година, но реално приключва на 31 декември 2015 година.


"Реално остават за плащане около 500 млн. евро", каза вицепремиерът. Според него би било добре, ако страната успее да покрие поне половината от сумата.


Дончев не скри, че България до голяма степен е закъсняла с усвояването на средствата от оперативните програми, като според него това може да се приеме за нормално, предвид факта, че страната ни е била нова членка на Евросъюза, а програмният период 2007-2013 е първият.


Новият бюджет на ЕС е орязан спрямо предходния и страната ни е една от малкото, които за новия програмен период получават повече средства, напомни Томислав Дончев.

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Не е наркотична зависимост. По-скоро чрез еврофондовете я държат в будна кома.

 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Кво не е, на последно място сме в целия ЕС по всякакви показатели, остава да ни спрат подаянията и направо глътваме вода.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2394 Весело

  В наркотична може да не е,ама е в тясно сътрудничество.

 4. 4 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 810 Весело

  Ами не, еврофондовете са животоподдържащата система на т.н. българска икономика....

 5. 5 Профил на gauss
  gauss
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Попитан защо със собствените пари България не успява да постигне съизмерим ефект с този от европейските средства, Дончев отговори, че... голяма част от бюджета са за неинвестиционни разходи като социални плащания, заплати и други, които не създават добавена стойност и не генерират растеж."
  С това той сам опровергава твърдението си, че България не е в наркотична зависимост от еврофондовете.

 6. 6 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Българската икономика не е в наркотична зависимост от еврофондовете, обяви Томислав Дончев :))
  ................................
  Не е , разбира се ...
  Но в такава НАРКАТИЧНА зависимост са ФИРМИТЕ на ГЕРБ и РЪКОВОДСТВОТО МУ !!!
  Иначе, за КАКВО изобщо , щяхте да бъдете ГОДНИ ???
  Какво щяхте да РАБОТИТЕ ????
  Хахахаха.....:))

  BIG AL
 7. 7 Профил на just
  just
  Рейтинг: 676 Неутрално

  То пък една икономика, добре че са еврофондовете и трансферите на емигрантите, в противен случай трябва да
  закриват държавата.

 8. 8 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Блага работа са това - европарите.
  Колкото и да "усвояват" (а и присвояват) гербовите марки, все нещичко и за народеца остава.
  То, народ много не е останал, особено младите, ама никнат всеки месец нови и нови огромни зали, стадиони, и пътища, съоръжения, нека да има, ех!
  То и тротоари по площадите ги разкопават и "строят" през година, ама карай, нека населението да вижда кой работи денонощно за благото му... Доста хора отвратиха с разкопките си, но по-важното е опозицията да си умре от яд.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 9. 9 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Този е тотално неадекватен. Къде видя подобрение в работата на институциите? Освен ако не маркира отличната работа на БНБ и гербавия любимец искров, които проспаха банкрута на 4-тата най-голяма банка? Която и институция да хванеш нищо не работи и става само по-зле. Социалната политика е стадион в село еди-кое-си, а парите на данъкоплатците се дават за заплати на куките, че се теглят и заеми за да може горанката да вземе комисионна. Тия ни мислят за малоумни щом говорят такива абсолютни глупости.

 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1689 Разстроено

  друга икономика, освен тази на хранилка НЯМА

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Хаха... с този главоломен растеж от 2% си с тях си представям как без еврофондовете щеше да изглежда.. Томи ме развеселява искрено с неговата "сериозност".. Все пак и да не забравя, че На Герб единственото нещо в платформата е усвояване.. Друго просто нЕма.

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 12. 12 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Двете управления на Борисов доведоха до това и показаха как за няколко милиарда евро "субсидии" една страна може да бъде напазарувана от мултинационалния капитал с лобистко ядро в Брюксел. И спрат ли ти парите, падаш от власт. Честито, милиционерски некадърници.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 13. 13 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 618 Неутрално
 14. 14 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Най важното! Независими.

 15. 15 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  разбира се, че не е наркотична зависимост. когато ни спрат еврофондовете не започваме да буйстваме, да се държим неосъзнато и неконтролируемо, не започваме да крадем всичко и от всеки, и най-важното, имаме нормален живот

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 16. 16 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Е да де, ама инак кво ке краднат герберасите ?

 17. 17 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Спрете на земе(вла)делците еврофондовете и ще видите, в каква зависимост е. Защото българският земе(вла)делец, как ще си купи чисто нов Лендкруизър? Та нали за това са еврофондовете за земеделие - усвояващия да си купува джипове, а да плаща 10 литра олио на декар годишно аренда.

 18. 18 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Сериозно ? Частни поръкчи за колко милиона е спечелила за тази година Водстрой, Пътстрой, ПСТ, Трейс и Агромах ? Дончев стига лъга !

 19. 19 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Той подкрепи позицията си с твърдението, че дори в силна година парите от Европа са не повече от 4% от Брутният вътрешен продукт на страната."

  "Ръст на БВП на България 2,0%(2015)"

  Открийте противоречието.

 20. 20 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Да, ама не. Какви други източници имаме - чужди инвестиции, износ, процъфтяващ български бизнес, който плаща данъци?

 21. 21 Профил на achkoal
  achkoal
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Хахахаха, верно си е, ако не са еврофондовете, просто ще дърпат още повече кредити. И така, докато стигнем тавана, после ще паднат валутния борд, следва хиперинфлация, фалит, излизане от ЕС, край на всички възможни кредити и накрая се връщаме в каменната ера. Веднъж вече се върнахме там, беше страхотно преживяване. С изключение на няколко политически бушона, останалите си запазиха позициите, благодарение на овчедушния български народ, който спретна някакво подобие на протест тогава. Така, че процеса е изпробван и валидиран, а всички управляващи знаят, че няма опасност за тях.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#11:"ostin22"]Хаха... с този главоломен растеж от 2%[/quote]
  2 % за американската или китайската икономика са трилиони долари, ама за някое пигмейско племе 2 % може да означават една глинена делва повече.

 24. 24 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 849 Неутрално

  когато отричаш явната истина, когато казваш на черното бяло, тогава ... с костюм да си, и от управяващата партия да си, на какъвто пост да си ... тогава, не знам защо си там, не знам защо вие всички сте там, не знам дали да не би народа да е изпаднал в наркотична зависимост да го лъжат и манипулират все по-добре за да ви държи там паразитите на власт да го смучите до последно.

 25. 25 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 524 Неутрално

  То ако ги няма еврофондовете вие сте се нагълтали с вода.
  Дори сам не си вярваш Дончев.

 26. 26 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 849 Неутрално

  всъщност в едно нещо Дончев е прав. фондовете на ЕС не са единствените от които икономиката е в наркотична зависимост. другите фондове се наричат преведените пари от чужбина по роднинска връзка, или ако ще - преки чужди инвестиции (Foreign Direct Investment - FDI). всички знаем, че секне ли втория канал за фондове България загива.

 27. 27 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3909 Неутрално

  Еврофондовете са спасителният сал, който държи управляващите на повърхността. Мисълта на Дончев, че с еврофондовете е подобрена работата на администрациите, вероятно е плод на негови философски размисли, може и без цитираната в заглавието зависимост.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 28. 28 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Не, икономиката ни не е в наркотична, а животозастрашаваща зависимост от еврофондовете.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 29. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4217 Неутрално

  Няма такъв субект като "българска икономика", такава просто не съществува , средствата от бюджета и еврофондовете се пренасочват към близки фирми и хора, реална работеща пазарна икономика няма!

  klimentm
 30. 30 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 717 Неутрално

  "българската икономика" е жив труп на командно дишане от еврофондовете. благодарение на 26 години назначени бизнесмени и политици.

 31. 31 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#23] от "teridan":

  Ами именно.. Нашият растеж от 2% е дооста по-малко от милиардите от еврофондове..За какво говорим??

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 32. 32 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Каква икономика по време на валутен борд???

  Икономическата дейност в България е държавни поръчки
  раздавани от феодали на местни велможи.

  Какъв растеж, Томиславчо??))

  Вече свикнах да ме трият без причина
 33. 33 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  Еврофондовете са основните инвестиции в нашата страна. Колкото и да се лъжем, не можем да крием празния ни портфейл. От години големите инвеститори избягват България и се пренасочват към държави от централна Европа. Единствено китайците имат интерес да строят на наша територия и то не заради "развитата икономика", а защото е най-евтино, най-малък данък и близостта ни със Запада. Еврофондовете години наред запълват дупки в земеделието, строежите на пътища и жп линии, осъвременяването на градове и села, региони. Всички тези отрасли трябваше да се пълнят от нас, но парите винаги изтичат в сивата икономика и джобовете на олигарсите. Томислав Дончев е добър политик - развил е отлично метода "мижай да те лъжем".

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  Тоя габровски философ, ако го изкарат в едно предаване на живо, със средно грамотен икономист срещу него, ще се види потресаващата му посредственост и некомпетентност! Нещо като Лиляна Павлова, само че с панталони!
  Заучени фрази и гръмки клишета на тема, колко е велик бате Бойко и каква голяма работа е ГЕРБ! ГЕРБ съществува, благодарение на кражбите от еврофондовете! Ако ЕС, обвърже съдебната и някои други реформи с отпускането на евро средства, дните на ГЕРБ и милиционерските капацитети са преброени...! ГЕРБ няма абсолютно никаква идея, какво да прави с икономиката, цеди каквото може от едва кретащия малък и среден бизнес и тръгна по-лесния и опасен път да тегли заеми...! Да видим, кога ГЕРБ-ерския балон ще се спука!

  Бивш tww09306483.
 35. 35 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Нека си говори така,само да не започне да си вярва.Тогава наистина ще стане лошо.Такива типове,като този и началникът му,трудно ще преглътнат факта,че някой в тази държава работи и успява без да са му подали евро-фондовата си герберска ръка.

 36. 36 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  гузен негонен бяга.
  нищо повече от телефонисти
  и пощальони. на мафията.
  доста започна да прозира
  некомпетентността/алчността
  на силовите министри.
  нито бдж, нито нек, нито мвр.
  нищо.
  само софри, разговори в кафенета
  за някоя далавера и непрекъснато поглеждане назад
  да не би депесе да им забие ножа в гърба.

 37. 37 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Българската икономика не е, но герберската икономика - със сигурност.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 38. 38 Профил на Десетолевка
  Десетолевка
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote]Българската икономика не е в наркотична зависимост от еврофондовете[/quote]

  Ай бег ту дифър, май френд

 39. 39 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  До коментар [#25] от "l_i_k_a_t_a":


  [quote#25:"l_i_k_a_t_a"]То ако ги няма еврофондовете вие сте се нагълтали с вода. [/quote]

  Това че "вие сте се нагълтали с вода", означава ли че и НИЕ сме се нагълтали с вода или просто така, лаф да става

  До коментар [#29] от "klimentm":


  [quote#29:"klimentm"]Няма такъв субект като "българска икономика", такава просто не съществува [/quote]

  Че икономиката ни е слаба, недоразвита и т.н.. е ясно и това не е от днес, а от 1939 година насам е постоянно състояние.
  Но че има българска икономика е очеваден факт, защото въпросния (нашия) бюджет, за който всички (раз)казват как се краде и разпилява и спрямо който европарите са около 4%, не пада от небето и не расте от дърветата а се събира от данъците на въпросната според теб несъществуваща икономика.
  Иначе казано, след като бюджета ни е известен и след като той е процент от БВП, значи лоша, слаба и каквато такава, но (Слава Богу) я има, а ако растес 2 и дано и повече, може би на всички ще ни е една идея по-леко.

 40. 40 Профил на dinkost
  dinkost
  Рейтинг: 466 Весело

  Абе..., шмъркате та пушек се вдига.....

 41. 41 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4479 Неутрално

  Г-н Дончев не се самозалъгвайте/нас, редовите граждани няма как да ни излъжете/.България е в огромна зависимиост от:
  -парите от еврофондовете
  -парите пращани у нас от емигрантите
  Без тези пари у нас ще настъпи икономически крах.

 42. 42 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4479 Неутрално

  До коментар [#4] от "thepirineagle":

  ++++++++++++++++++++++++
  Да добавим към това и парите пращани от емигрантите у нас.

 43. 43 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ББ е най-неадекватният премиер, когото сме имали някога. не съм го чул да организира благотворителна кампания, да каже нещо обединяващо и мобилизиращо, да организира икономически форум, да посети училище или университет, нищо. само някакви магистрали ломоти, папи го милвали по главата, ненормална работа. такива и калинките около него. ако нямаше фондове щеше ли да има пари за земеделие, за инфраструктурни проекти, за селски райони. дончев иска да каже, че ако не бяхме в ЕС ББ щеше да раздава пари на земеделци?? от бюджета? дончев, трай си поне.

 44. 44 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Уважаеми господин Дончев, уважаеми господин вицепремиер по каквото там беше, не Ви ли писна да Ви ползват като изтривалка? Да Ви набиват чомберите всяка седмица, принизявайки Ви до клас чиновник в кметството на селска община с 200 човека население /не подценявам функциите на когото и да е било/?
  Млад сте, изглеждате свестен човек, това ли е Вашата кауза - да защитавате незащитимото? Не Ви ли хрумва, че постът е до време?
  Какво правите по време на дългите нравоучения на Шефа на заседанията на МС? Какво си казвате - един-два часа и ще мине. После пак приемчета, туй-онуй.
  Как пък не разбрахте, че хората са отвратени от вас?
  Кой в този случай е в наркотична зависимост и от кого?

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 45. 45 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 696 Гневно

  г-н Дончев, до скоро ви смятах за един от 'читавите"хора в кръгчето на тиквеникът..След тази ви лъжа.... вие сте човек без чест, морал и лично достойнство! Лизач/ с презрително настроение/

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 46. 46 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#20:"lefkovitz"] Какви други източници имаме - [/quote]

  ... как какви! Спестяванията на Населението, разбира се...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 47. 47 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1549 Любопитно

  Дончев, ти си заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика. Освен напъните за оригиналничене , с които ни заливаш всеки ден, какво важно свърши за българската икономика?!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 48. 48 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 688 Весело

  Правилно.
  Умрял не може да бъде под наркотична зависимост.

 49. 49 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  мда черното е бяло г-н Дончев

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 50. 50 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  има още хора които пеят за костибродски преврати а истината е проста, спираха фондовете и ГЕРБ просто не искаше а и не можеше да управлява без тях

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 51. 51 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 466 Весело

  Тоз и той голям акълия! А да ни спрат еврофондовете и гест арбайтарите да престанат да пращат пари, и ще се озъбим на умряло!

 52. 52 Профил на Фронт за Национално Обединение
  Фронт за Национално Обединение
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Българската икономика не е в наркотична зависимост от еврофондовете, обяви Томислав Дончев

  100% Вярно,защото такова животно като българска икономика не съществува. Еврофондовете служат само и единствено за обогатяване на определени приближени фирми до управляващите,без значение кой са те

  И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има България
 53. 53 Профил на Chivalry
  Chivalry
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#39] от "tsvetko_51":

  Опитвате се да обясните действителността на съфорумниците ни, но за съжаление останахте неразбран. Или почти +

  Новият шрифт на "Дневник" е бижу.
 54. 54 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "today":

  Дано ги спрат защото ни държат в наркотична зависимост.
  Спрат ли ги ,почва свиването на икономиката и Тиквата (или който и да е там) иска ли не иска ще трябва да почне реформи.............или ще го изритат с шутове и камъни.

 55. 55 Профил на Chivalry
  Chivalry
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#32] от "zethron":

  По време на валутен борд няма независима монетарна политика. Тя е, обаче, само един от инструментите за въздействие върху реалната икономика.
  Плюс това, валутата, към която сме прикрепени е тази, която все някой ден ще бъде и наша.

  ПП : Икономиката ни има сериозни проблеми с не-икономически произход, за съжаление.

  Новият шрифт на "Дневник" е бижу.
 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8478 Неутрално

  "програмния период 2007-2103 година са в размер на 7.35 млрд."
  За толкова дълъг период това си е направо нищо.

 57. 57 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Аз приемам Томислав Дончев като един от малцината в ГЕРБ, които ми изглеждат умни, възпитани и почтени обикновено говорят разумно и въздържано, а не популистко.
  Но това негово изявление, и по-точно в тази му част:

  "Освен това голяма част от бюджета сe използвала за неинвестиционни разходи като социални плащания, заплати и други, които не създават добавена стойност и не генерират растеж.

  "Само инвестиционните разходи имат такъв потенциал."

  Ако обаче се доверим на подхода, уверенията и мерките на Централната банка на САЩ, например, тоест на Федералния резерв и всеизвестните им различни мерки и подходи за ударно наливане на пари в банките и икономиката на Америка по време на кризата (дори и ако щете логиката на очевидно популистката "Trickle-down economics" теория (тоест намаляване на таксите на богатите, които пък от своя страна щели да ги налеят в реалната икономика и от там да дойдел растежа и откриването на нови работни места и пр..., която и аз НЕ поддържам), то увеличаването на парите в населението - под формата на заплати, социални плащания и други, С КОИТО СЛЕД ТОВА НАСЕЛЕНИЕТО ПАЗАРУВА СТОКИ И УСЛУГИ ОТ БИЗНЕСА, в резултат на което той, бизнесът "СЪЗДАВА ПРИНАДЕНА СТОЙНОСТ И ГЕНЕРИРА РАСТЕЖ"...

  то очевдидно в думите на Томчев има вътрешно противоречие при по-сериозен анализ!

 58. 58 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#15] от "полувишис":

  "разбира се, че не е наркотична зависимост. когато ни спрат еврофондовете не започваме да буйстваме, да се държим неосъзнато и неконтролируемо, не започваме да крадем всичко и от всеки, и най-важното,..."

  Разбира се, че онези, които си крадат не започват тепърва, защото никога не са спирали всъщност.
  А онези, които не крадат и не са престъпници, нямат този манталитет и възможности не го и правят, а се борят да вържат двата края някак си!

  Само не разбрах за коя точно от двете групи ти твърдиш, че имала "НОРМАЛЕН ЖИВОТ" в България...

 59. 59 Профил на today
  today
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#54] от "kapitalcho":

  Много грешно разсъждение, далеч по-добре е реформите да се правят не когато сме притиснати в ъгъла, т.е. докато дават пари. и без друго колкото реформи се правят, все са под натиск от ЕС.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 60. 60 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 798 Неутрално

  наркотичната зависимост от еврофондовете е на ГЕРБ, ББ Цвъки и Ко. Някой представя ли си ако няма/като свършат еврофондовете Борисов какво ще говори? Ще бъде като ням филм.

  Апропо, пак не разбрах какво точно работи Дончев...

 61. 61 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#57] от "info111":

  Ако на Ганьо му оставиш повече разполагаем доход, единственото което ще се случи, е да видиш ново задръстване пред мола. Ще изхарчи парите за вносна стока, с което само ще влоши платежния баланс.

  Кредитния балон от преди кризата и влошения тогава външнотърговски баланс го доказват.

 62. 62 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#46] от "o_sando":

  Знам, че не съм от любимците ти във форума, но няма как да не се съглася с теб /а и не съм търсила конфронтация/.
  Който има очи - да вижда и чете, който има уши - да слуша.
  http://www.blitz.bg/news/article/378721
  Появи се за кратко в четвъртък, в ранния следобед. Не мога да пренебрегна източника и начина на поднасяне.
  Ще разбера и модераторите, ако решат да изтрият постинга ми.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 63. 63 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  ....Българската икономика не е в наркотична зависимост от еврофондовете....


  Така казано,значи все пак е в някаква зависимост?!

 64. 64 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  Българската икономика не е в наркотична зависимост от еврофондовете, обяви Томислав Дончев

  Българската икономика е на домашна шльокавица и кисело зеле...ако па припадне и некий ЕвроФонд, малий, къф сбор става...

  Форумът е в будна кома...
 65. 65 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#61] от "niakoi_si":

  Е не мисля че е точно така . Много българи са се родили и израснали в мизерия - абсолютна и/или относителна (в сравнение с хората в Европа и по света) и има, сработват при повечето от тях едни компесаторни механизми, според мен, при Интернет и информационния поток, който ги залива, и отварянето на България към света през последния четвърт век.
  Впрочем същият рефлекс, но в далеч по-големи и извратени измерения се наблюдава и при много новозабогатели назначени бизнесмени, вкл. и от нелепите им дмеонстрации на разкош и охолство сред най-бедното население в Европа.
  Замогнал се даден бивш комунист или комсомолец, някой от ДС, домогнал се до лесни и бързи пари, и освен всичко друго купи на току що навършилото (или не съвсем) свое отроче, обикновено но непременно син например скъпа и мощна кола!
  И след известно време, понякога дни и седмици след покупката ИЗВЕДНЪЖ С ШОКИРАН И ИЗНЕНАДАН, УЖАСЕН, ЧЕ ОТРОЧЕТО МУ КАРАЛО (например пияно или пийнало, или с компания и гаджета) БЪРЗО И ПРИЧИНИЛО КАТАСТРОФА - СВОЯТА ИЛИ ТАЗИ НА НЯКОЙ ДРУГ!?!?!
  И този - големият, преуспелият, умият и интелигентният разумен успял и преуспял виден бизнесмен ГЛЕДА И НЕ ВЯРВА НА УШИТЕ СИ, И СЕ ЧУДИ ОТКЪДЕ МУ Е ДОШЛО, ЗАВАЛИЯТА! И семейството, близките и роднините, приятелите им!

  Но от гледна точка на икономиката и растежа хорат КУПУВАТ, ПАЗАРУВАТ, ПОДКРЕПЯТ РАСТЕЖА. И производството на стоки и услуги, вкл. работни места - в случая и на гробарите...

  Какво да им обясняваш на такива?

 66. 66 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#59] от "today":


  [quote#59:"today"]Много грешно разсъждение, далеч по-добре е реформите да се правят не когато сме притиснати в ъгъла, т.е. докато дават пари. и без друго колкото реформи се правят, все са под натиск от ЕС.[/quote]
  Когато си притиснат в ъгъла нямаш друг избор освен да правиш реформи и да се учиш на дисциплина-ето фалита 1996 година и:
  -масова приватизация(да не беше прозрачна,но се разкараха голяма част от губещите предприятия)
  -валутен борд
  -дисциплина и нисък дълг
  -реформи за да сме готови за ЕС
  Не ни ли спрат парите сега-отиваме към Гръцкия сценарии-без един як шамар,никой тук няма да се събуди и отиваме към пропастта.

 67. 67 Профил на floriantus
  floriantus
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Местната власт обаче, е в наркотична зависимост. Инак: иска да краде, няма от къде.

 68. 68 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  [quote#5:"gauss"]С това той сам опровергава твърдението си, че България не е в наркотична зависимост от еврофондовете.[/quote]

  С това казва, че България е в наркотична зависимост от популизма. Ние имаме общо 50% държавно съфинансиране във всеки проект - веднъж съфинансиране проект по проект, второ - членски внос в ЕС, който т.г. е 1 милиард лева. Все повече хора се питат, след като парите са 50% наши, къде отиваха същите пари преди 2007? Би следвало, ако сега се правят 50 водни цикъла за 7 години, преди да се правеха като за половината пари - или 25 за 7 години, или 50 за 14 години. А истината е, че не се правеше почти нищо - ни водни цикли, ни рекултивация на сметища, нито закриване на сиропиталища, нито нови пътища, камо ли пък Млад фермер, Конкурентоспособност, Аз мога и т.н....Всичките пари заминаваха в това, което днес много липсва на социалистите и псевдо-патриотите: 200 хиляди армия, Кремиковци, Плама, Химко, гьол Белене и губещите ТКЗС-та (по-късно АПК-та)

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 69. 69 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#62] от "tourlache":


  ... нямам "проблем" с когото и да било (персонален)... а нямам и пристрастия... (с изключение на др. путин, есесно!)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 70. 70 Профил на Hristo Koltchev
  Hristo Koltchev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Българската „икономика” (доколкото все още я има) ... е в нещо по-лошо от „наркотична зависимост”, тя е в кома, на изкуствено дишане. Крепят а парите идващи от Българите работещи в чужбина (които внасят в страната ни повече отколкото е произведено в България), и разбира се от ... Еврофондовете. Еврофондовете са „наркотикът”, блянът и стремежите на „отрочетата-мераклии” насадени по възможно най-топлите места в парламента, правителството, съда и разбира се в Брюксел. Насадени, разбира се, от „бащите-каскетлии”.
  Изпитвам съжаление към подобни относително интелигентни Българи-еничари като госпидинът вице-премиер по Еврофондовете Томислав Дончев, и г-жата министър на регионалното развитие – „унучката” Павлова. Сигурен съм че все някога ще разберят, че ще бъдат употребени и захвърлени от „Бащицата” (както вече го е правил с доста други „съратници”). В това съм сигурен. Както и в това че след време няма да се гордеят с този си период от личната си биография. Еничари-клакъори. Както бяха навремето „интелектуалците” които пишеха „трудовете” на Бащицата Тюдор Живков. Трудове, защото тогава нямаше Еврофондове. За крадене.

 71. 71 Профил на zapadug
  zapadug
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#7] от "just":

  Хм.
  С три изречения разказа икономиката на България.
  Мисля че си прав .

 72. 72 Профил на baba.bosilka
  baba.bosilka
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Тия хора тотално превъртяха. От кога еврофондовете раздават дрога, че някоя си икономика да е в наркотична зависимост от тях? Бай томчо да не знае какво приказва е едно, но когато стане бай министър, би трябвало да си мери приказките! Ако изобщо е наясно какво приказва! Както казваше ст.л.костов, дано се чуе, че да млъкне!

 73. 73 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  Икономиката не е в наркотична зависимост, но корумпираните чиновници от разните министерства, кметове, областни управители, общински съветници и архитектите от "приятелските кръгове" са изпаднали в последна фаза на тази зависимост.

 74. 74 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4217 Разстроено

  Икономика дадена под аренда на бизнесмени като Пеевски,Василев,Домусчиев,Донев и много други подобни, не може да не е под престъпно наркотична зависимост!

  klimentm
 75. 75 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Ако 4% от икономиката не е наркотична зависимост, не знам какво е?

 76. 76 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Би било интересно да се види колко пари от еврофондовете, в кои области от станат са били инвестирани, защото личното ми усещане е, че като гпворят за България визират основно София.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 77. 77 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#55] от "Chivalry":

  Това е копи/пейст от учебник по икономика
  Академичният подход към икономиката е много съмнителен
  имайки предвид, че нито една теория или дефиниция не се повтарят т.е. определянето на модел
  винаги води до неповтаряемостта му.

  Въпросът е реално как стоят нещата.
  Валутният борд в най-голяма степен влияе
  върху икономиката на страната.

  Вече свикнах да ме трият без причина
 78. 78 Профил на Chivalry
  Chivalry
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#77] от "zethron":

  Наистина не говоря за модели. Със сигурност в учебниците по икономика го пише, все пак икономиката функционира по този начин Иначе образованието за нищо нямаше да служи (говоря за всяка дисциплина ).

  Новият шрифт на "Дневник" е бижу.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK