Ръстът на индустриалното производство продължава и през октомври

Ръстът на индустриалното производство продължава и през октомври

© Надежда Чипева, КапиталПромишленото производство у нас се е увеличило с 1 на сто през октомври в сравнение със същия месец на миналата година, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). В сравнение със септември ръстът е значително по-малък - едва 0.1 на сто.


През август годишното увеличение в индустрията беше с 4.3 на сто, а през септември - с 0.6 на сто.


Устойчивият ръст на преработващата промишленост се запазва вече близо година, като темповете на нарастване с малки изключения са в диапазона между 3 и 6%.
Годишният ръст се дължи в най-голяма степен на производството на превозни средства (без автомобили), където увеличението е с 29.4 на сто, при хартията и картона и изделията от тях има ръст от 16.1 на сто, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - 14.9%.


Анемичен ръст има при храните - от 0.8 на сто, при напитките производството е нараснало с 6.9 на сто.


В същото време има двуцифрен спад при производството на тютюневи изделия - с 18.8%, и на основни метали и химични продукти - по 10.4%.


Спрямо септември по-значителен ръст се наблюдава в преработващата промишленост: ремонта и
инсталирането на машини и оборудване - с 16.9%, производството на тютюневи изделия - с 15.9%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 13.3%.


При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ има спад с 0.6%, такава е ситуацията и в добивната промишленост, която се свива с с 12.3%.


Спад има и при производството на мебели - с 4.5 на сто.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK