Още четири инвеститорски проекта ще получат помощ от държавата

"Сега ползваме ток и вода благодарение на съседите ни, от юридическа гледна точка всичко необходимо е направено и само очакваме подпис", каза след получаването на сертификата Нуредин Юзхан, "Аркомат България" ЕООД.<br />

© Цветелина Белутова, Капитал

"Сега ползваме ток и вода благодарение на съседите ни, от юридическа гледна точка всичко необходимо е направено и само очакваме подпис", каза след получаването на сертификата Нуредин Юзхан, "Аркомат България" ЕООД.Четири нови инвестиционни проекта ще получат административна подкрепа при осъществяването им. Днес компаниите получиха сертификати от Министерството на икономиката.


Два от издадените днес сертификати за изграждане на фабрика и логистичен център съответно на дружествата "Аркомат - България" ЕООД и "Стар АБС Инвест" ЕООД, са за инвестиция клас "А". За инвестиция клас "Б" сертификат получиха "Еско трейд" ЕООД за изграждането на логистичен център и "Клайммат" ООД - за производствена база.


Общата стойност на четирите проекта е 6.33 млн.лева, като ще бъдат разкрити общо 70 работни места, съобщава БТА. Три от проектите са в индустриалната зона в Божурище, а един - на "Аркомат - България" ЕООД, е за производство на кабели за автомобили в Карлово. От ръководството на дружеството поискаха подкрепа в рамките на възможностите по сертификата на клас "А" инвестиция за преодоляване на бюрократичните пречки по проекта, свързани с водоснабдяването и електроенергията.
"Сега ползваме ток и вода благодарение на съседите ни, от юридическа гледна точка всичко необходимо е направено и само очакваме подпис", каза Нуредин Юзхан, управител и едноличен собственик на капитала на дружеството, което вече е започнало тестовото производство.


Сертификатите връчи заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева. Тя коментира, че резултатите за обема на чуждестранните инвестиции в българската икономика показват, че "излизаме от периода на глобалната криза, както и за това, че всяка държава се бори да бъде конкурентоспособна на инвестиционния пазар".


За деветте месеца на тази година преките чуждестранни инвестиции в България възлизат на 1.1 млрд.евро.


През деветте месеца на годината чрез седемте сертифицирани от министерството проекти са били реализирани инвестиции на стойност 137 млн.лева и са били разкрити 397 работни места, отбеляза заместник-министърът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK