На бивши военни и полицаи се предлагали по-високи пенсии, ако си прехвърлят парите в НОИ

Даниела Петкова

© Надежда Чипева, Капитал

Даниела ПетковаСлед като от август вече вноските за пенсия могат да се местят от универсалните пенсионни фондове към НОИ около 6-7 хил. души вече са се възползвали от тази възможност. Това сочат данните на самите пенсионни компании, съобщи пред "Канал 3" Даниела Петкова, диектор на ПОК "Доверие".


Тя обаче уточни, че в 90 на сто от случаите това прехвърляне е направено от хора, които са бивши служители от сектор "Сигурност", които по-рано излизат в пенсия, и е направено срещу обещанието да се повиши държавната част от пенсията им.


Тя не разполага с данни за какво увеличение става дума и подчерта, че дорите самите хора не са уведомявани в аванс преди да подпишат документа за прехвърлянето.
По тази причина някои от тях са завели граждански дела.


От Асоциацията на пенсионните фондове са сезирали за това от някоко месеца съответните министерства и други държавни структури, но нямало реакция от тяхна страна. "Надявам се да реагират поне на гражданските оплаквания", посочи Петкова.


Тя допълни, че това увеличение засяга държавната част от заплатата. Пенсиите на осигурените допълнително са от две части - държавна част и така, полулачавана от фондовете.


Петкова посочи, че 6-7 хил. души не е голяма цифра на фона на 3 млн. души, които се осигуряват в частните пенсионни фондове.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK