Догодина енергийният регулатор ще контролира "ограничено" заради бюджета си

Догодина енергийният регулатор ще контролира "ограничено" заради бюджета си

© Юлия ЛазароваПрез следващата година Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще изпълнява контролните си функции "в ограничен обем, на базата на това, което има като човешки потенциал". Това коментира пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов в отговор на въпроси за отказа на парламента с гласуването на държавния бюджет да удовлетвори искането на комисията за допълнителен ресурс за назначаване на още експерти по контрола.


Иван Иванов е изпратил писмо до директора на Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори с молба да предостави справка какво е финансирането на всички регулатори в страните членки в Европейския съюз. Той каза, цитиран от БТА, че ще информира за резултата, и във всяко отношение стои зад искането на българския енергиен и воден регулатор за получаването на бюджет, който да му позволи да изпълнява нормално своите функции. Справката ще бъде предоставена на българския министър на финансите и на парламента.


По-голямата част от европейските регулатори са напълно независими финансово, което означава нашият бюджет да се увеличи два пъти, защото ние събираме над 11 млн. лева приходи от такси, свързани с лицензи, промени на лицензи и т.н., а разполагаме с бюджет, който е под 5 млн. лева, коментира още Иван Иванов.


При гласуването на бюджета в парламентарните комисии беше одобрено искането за повече пари, но впоследствие в пленарна зала това не беше подкрепено, въпреки че за него пледираха депутати от различни парламентарни групи. От парламентарната трибуна беше посочен и точно този аргумент, че не става дума да се взета пари от друга сфера, а да се оставят повече на разположение на регулатора от тези, които той е генерирал с дейността си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK