Представители на китайска компания направиха оглед в АЕЦ "Козлодуй"

Представители на китайска компания направиха оглед в АЕЦ "Козлодуй"

© Министерство на енергетикатаДелегация с представители от китайска корпорация, оперираща атомни централи, посети ядрената централа в Козлодуй, съобщиха от Министерството на енергетиката, без да посочват името на компанията.


Представени са били възможностите за бъдещо сътрудничество в сферата на ядрената енергетика и по-специално при изграждането на нова ядрена мощност.


В края на ноември при посещението си в Китай премиерът Бойко Борисов обяви, че се търси китайски инвеститор за изграждането на нова мощност.
Представителите на китайската фирма са били запознати с приоритетите в работата на българската ядрена централа – удължаването на живота на 5-и и 6-и блок, както и увеличаването на тяхната мощност до 104%.


По данни на централата в момента тя произвежда 33% от енергията в страната.


Всички детайли и въпроси, свързани с изграждането на нова ядрена мощност, ще бъдат обсъдени в рамките на съвместна работна група между представители от българска и китайска страна, посочват от Министерството на икономиката.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK