Федералният резерв повиши водещата си лихва за пръв път от 2006 г.

Федералният резерв повиши водещата си лихва за пръв път от 2006 г.

© Lucas Jackson, ReutersУправлението за федерален резерв УФР) на САЩ оповести днес, че повишава водещата си лихва с 0,25 процента до 0.25-0.50 процента, предадоха световните агенции.


Това е първото от 2006 година повишение на показателя, който е на близо нулево равнище от шест години - от декември 2008 година.


Решението показва увереността, че американската икономика до голяма степен е преодоляла щетите, нанесени от финансовата криза от 2007-2009 година, и слага край на дебата дали тя е достатъчно силна, за да издържи последиците от по-високата цена на кредитирането, отбелязва Ройтерс.
"Комисията прецени, че има значително подобрение на условията на трудовия пазар тази година и е твърдо уверена, че инфлацията ще се ускори в средносрочен план до целта от 2 процента", отбелязва УФР в изявление след края на двудневното заседание на комисията по парична политика.


Централната банка ясно посочи, че повишението на лихвите е експериментално начало на "постепенен" цикъл на затягане на паричната политика и при решението за следващия си ход ще постави на първо място наблюдението на инфлацията, която остава доста под целевото ниво.


Изявлението и включеното в него обещание за постепенни мерки на практика са компромис между тези, които от месеци настояват за повишаване на лихвите, и скептиците, според които икономиката все още е изправена пред рискове, отбелязва Ройтерс.


Водещата лихва не бе повишавана от юни 2006 година, а от декември 2008 г. бе на практически нулево равнище от 0-0.25 процента.


Според средните прогнози водещата лихва ще бъде повишена до 1.38 процента през 2016 година и до 3.5 процента в дългосрочна перспектива.


Новите икономически прогнози, оповестени от УФР, като цяло остават без промяна спрямо публикуваните през септември. Очаква се безработицата да се понижи до 4,7 на сто през идната година, а икономическият растеж да бъде 2.4 на сто спрямо 2.1 през текущата година. За 2017 г. се очаква забавяне на икономиката на САЩ до 2.2 на сто, а през 2018 г. - до 2 на сто, допълва Франс прес.


За 2016 г. се прогнозира инфлация от 1.6 процента спрямо 0.4 процента през текущата година и 1.9 процента през 2017 година. Очаква се целеното равнище от 2 процента да бъде достигнато едва през 2018 година.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK