МАЕ очаква потреблението на въглища силно да намалее до 5 години

МАЕ очаква потреблението на въглища силно да намалее до 5 години

© Phil Noble, ReutersСветовното потребление на въглища, които сред изкопаемите енергийни източници отделят най-много въглероден диоксид, силно ще намалее през идните пет години, прогнозира Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирана от АФП.


Очаква се планетата ни да потребява 5.8 милиарда тона въглища през 2020 година, а това ще бъде спад с над 500 милиона тона спрямо предишните предварителни оценки. Това посочват експерти на МАЕ в годишния си доклад за пазара на въглищата. Той бе публикуван днес, близо седмица след приемането в Париж на световно споразумение за намаляване на затоплянето на климата.


След като достигна 3.3 на сто на годишна основа в периода 2010 - 2013 година, растежът на световното търсене на въглища ще забави темпа до средно за година 0.8 на сто до 2020 година и относителният им дял в производството на електричество ще намалее от 41 на сто до 37 на сто.
Тенденцията вече е факт. "За първи път от 90-те години на миналия век растежът на световното търсене на въглища спря през 2014 година", констатират експертите на МАЕ, според които тази година може да има свиване.


Две са основните причини за това понижение, посочва МАЕ: укрепването на политиката в защита на околната среда, за което свидетелства и споразумение от Париж за борба със затоплянето на климата, и най-вече промените в икономиката на Китай, който е най-големият потребител в света, поглъщащ в момента половината от световните ресурси на въглища.


Азиатският гигант, който отчита силно забавяне на икономическия си растеж, развива икономика, обвързана по-силно с услугите и по-малко с енергоемката тежка индустрия, отбелязва АФП


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK