МАЕ очаква потреблението на въглища силно да намалее до 5 години

МАЕ очаква потреблението на въглища силно да намалее до 5 години

© Phil Noble, ReutersСветовното потребление на въглища, които сред изкопаемите енергийни източници отделят най-много въглероден диоксид, силно ще намалее през идните пет години, прогнозира Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирана от АФП.


Очаква се планетата ни да потребява 5.8 милиарда тона въглища през 2020 година, а това ще бъде спад с над 500 милиона тона спрямо предишните предварителни оценки. Това посочват експерти на МАЕ в годишния си доклад за пазара на въглищата. Той бе публикуван днес, близо седмица след приемането в Париж на световно споразумение за намаляване на затоплянето на климата.


След като достигна 3.3 на сто на годишна основа в периода 2010 - 2013 година, растежът на световното търсене на въглища ще забави темпа до средно за година 0.8 на сто до 2020 година и относителният им дял в производството на електричество ще намалее от 41 на сто до 37 на сто.
Тенденцията вече е факт. "За първи път от 90-те години на миналия век растежът на световното търсене на въглища спря през 2014 година", констатират експертите на МАЕ, според които тази година може да има свиване.


Две са основните причини за това понижение, посочва МАЕ: укрепването на политиката в защита на околната среда, за което свидетелства и споразумение от Париж за борба със затоплянето на климата, и най-вече промените в икономиката на Китай, който е най-големият потребител в света, поглъщащ в момента половината от световните ресурси на въглища.


Азиатският гигант, който отчита силно забавяне на икономическия си растеж, развива икономика, обвързана по-силно с услугите и по-малко с енергоемката тежка индустрия, отбелязва АФП


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Във връзка със спешната замяна на въглищата с газ, спешно ще се строи "Сила Сибири-2"

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 2. 2 Профил на ash_1
  ash_1
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#1] от "Ze Roberto":

  А "Сила Сибири - 3", няма ли да я почват и нея !? Внучето ти един ден ще пише в някой форум на моите внучета за старта на "Сила Сибири - 148" и пак няма да се стартира

  Ако се върнем в обятията на Русия, силно се надявам моят район да спечели Игрите на глада !
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 835 Неутрално

  И още ще намалее, Китай много усилено изгражда ВЕИ паркове. Вече имат инсталирани над 100 гигавата вятърни паркове, и са си поставили за цел през 2025 да имат над 300 гигавата. Силата на Сибир вероятно никога няма да се натовари на 100%.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 458 Весело

  вас пък какво ви грее сила сибир

 5. 5 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Интересно. Защото по нещата, които съм чел ако не се постигне висока ефективност на зелените технологии, в дългосрочен план остават два варианта - въглища и атомна енергия. Лично според мен бъдещето е в атомната енергия, но който има въглища ще гори и тях. Лош вариант, понеже няма нещо по-мръсно от въглищата, но като гледам на китайците не им пука особено...

 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  [quote#5:"bai_john_petrov"]Лош вариант, понеже няма нещо по-мръсно от въглищата, но като гледам на китайците не им пука особено...[/quote]

  Бай Джони, тази година Китай също намали употребата на въглища, а в бъдеще предвижда този процес да продължи още повече, като вместо това в страната ще произвежда все повече електроенергия от ВЕИ и АЕЦ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Един ден хората ще се чудят на варварите сега: "имали са технологиите да не го правят, но пак са си тровили въздуха, който дишат..."

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 8. 8 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#5] от "bai_john_petrov":

  Пропускаш поевтиняването на петрола. И съответно на природния газ по договорите обвързани с неговата цена (не са само на Русия). Именно поскъпването на газа в Европа и др. региони доведе до увеличаване на консумацията на въглища през последните години. То беше подкрепено с поевтиняването на въглищата от америките в резултат на евтиния газ в САЩ.
  А дългосрочното е термоядрена енергия (кога ще стане е неизвестно) + ВЕИ за ток в т.ч. и за електромобили. Плюс течни гоива за транспорта където не може да се мине на ток.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 9. 9 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1531 Весело

  До коментар [#6] от "Иво":

  И шистов газ.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 10. 10 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#8] от "Цецо":

  Да, в краткосрочен план, какъвто са пет години, си прав, именно това ще окаже голямо влияние. Иначе термоядрената енергия т.е. контролиран термоядрен синтез е много добър вариант, но практически това пак е ядрена енергия само че с обратен знак (да, няма такава опасност от радиация и отпадъци, но все пак технологиите са свързани). Пък и засега технологията е в зародиш, по-важно е да се концентрираме върху това, което имаме. Рано или късно цените на петрола ще скочат обратно, независимо колко петрол има в земната кора, факт е, че той е изчерпаемо количество. Същото важи и за природния газ, от който на този етап има повече. Най-песимистичните прогнози са, че ще ни стигне за поне още 70 години, но вероятно ще са повече. Дано алтернативните технологии се развият, но и това не е сигурно...

 11. 11 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ze Roberto":
  "Във връзка със спешната замяна на въглищата с газ, спешно ще се строи "Сила Сибири-2"

  Направо Сила Сибири-2, че Сила Сибири-1 направо си умря. Да не губят врема да започват направо от Сила Сибири-10.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 12. 12 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#11:"quatro_4x3"]Направо Сила Сибири-2, че Сила Сибири-1 направо си умря[/quote]
  Освен сарказъм, каква алтернатива виждаш за замяна на въглищата? Един колега по-горе спомена, че ветрогенераторите ще заменят ТЕЦ-овете. Струва ми се, че е далеч по-евтино да се подмени горивната инсталация на един ТЕЦ с газова турбина. Пък и ветровете не са постоянни... Така, че не отписвайте газа за производство на ел. енергия. Още повече с оглед решенията взети на последната световна сбирка в Париж....

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 13. 13 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#10:"bai_john_petrov"]Пък и засега технологията е в зародиш, по-важно е да се концентрираме върху това, което имаме. [/quote]
  Имаме реактори на бързи неутрони използващи за гориво "непотребния" U238. Вече в Русия е пусната такава АЕЦ, която ще използва засега складирания в огромни количества U238. На практика това е безплатно гориво (досега бе отпадък, който трябваше да се съхранява десетки хиляди години):
  http://www.bgnes.com/biznes/energetika/4393616/

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 14. 14 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ze Roberto":

  При изгарянето на природен газ също се отделя ОГРОМНО количество въглероден дуокис. Няма пепел, пушеци, серен двуокис и др.гадости. По-малко замърсява, но силно увеличава парниковия ефект! Скоро и неговата употреба ще трбва да бъде ограничавана както на въглищата сега.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 15. 15 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ze Roberto":

  Реактори на бързи неутрони има отдавна. Сега не се предлагат защото поради ядреното разоръжаване цената на урана спадна много. И по-високата им цена не излиза рентабилна.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#9] от "Цецо":

  В Китай има много шистов газ, повече и от САЩ даже, обаче до колкото знам китайците не бързат да го експлоатират и ползват за момента. Явно, имат някакви съображения....

  А, иначе за момента природен газ си купуват от чужбина... от Централна Азия, а скоро и от Русия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  Китайците влагат много пари, вкл. и за закупуване на технология от щатите. А за сега купуват от всякъде. И от Австралия и където намерят. Откак 1 млрд разбраха, че ориза е гарнитура не им е лесно.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 18. 18 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#15:"Цецо"]Реактори на бързи неутрони има отдавна. Сега не се предлагат защото поради ядреното разоръжаване цената на урана спадна много.[/quote]
  В статията го пише това... Но освен в Русия навсякъде проектите са зарязани. (било заради напъните на "зелените", било заради авария и т. н.). Цената на урана не е причина за зарязването. По-скоро ниската му цена би трябвало да е стимул за строителството на АЕЦ на бързи неутрони.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 19. 19 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Независимо дали комините са фабрични или домашни, всички които са на твърдо гориво, мазут, керосин, нафта и др. ,въпреки, че ще им падне КПД-то, трябва да са с катализатор.

 20. 20 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ze Roberto":

  Не бе човек. АЕЦ по принцип ги зарязаха по очевидни еко причини. Ама всичко което сега се предлага (в т.ч. и от уестингхауз) е на бавни. От 70-те никой не предлага на бързи. Точно заради цената. Реактор на бързи неутрони е в пъти по-скъп от реактор на бавни. И цената се връзва само при скъп уран. А от 70-те се съкращават атомните бомби. И уран бол. съответно цените са ниски. И се предлагат само реактори на бавни неутрони.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 21. 21 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1531 Весело

  До коментар [#19] от "batgosho":

  А къв катализатор и какво точно да се катализира?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 22. 22 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#20:"Цецо"]От 70-те никой не предлага на бързи. Точно заради цената. Реактор на бързи неутрони е в пъти по-скъп от реактор на бавни. [/quote]
  Предполагам, че това не е константно. Просто липсва опит. Иначе няма логика, да е по-скъпо:
  Реакторите с бързи неутрони се наричат и реактори размножители, защото разпадането на уран-238 до плутоний-239 става и в зоната около основното гориво. Оттук следва, че се създава повече гориво и то се натрупва. Реакторите с бързи неутрони имат по-компактна активна зона и работят при по-високи температури от реакторите с топлинни неутрони. Освен това са по-ефективни, тъй като изразходват по-голяма част от горивото си, преди то да стане негодно.

  http://132sou-bg.org/Radioactivity/energy.html

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 23. 23 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#21] от "Цецо":

  Катализаторът е устройство за пречистване на изгорели газове,
  намалява изхвърляните в околната среда вредни емисии, химически променя вредните замърсители, така че максимално да се намали вредния ефект върху околната среда.

 24. 24 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1797 Весело

  До коментар [#21] от "Цецо":

  Цецо, ще взема да си туря андронен ядрен колайдер да разбиие кюмурО.
  Майтапя се естествено но положението е такова.
  Ето при нас няма газ няма сигурна ел. енергия и мааме на кюмур но като теглим калема на края излиза и по - скъпо и от ТЕЦ а не слагаме в сметката чистене сажди и пушек, прахови частици в атмосферата.
  Единственото е че можеш да се грееш когато си искаш и не си зависим от ТЕЦ.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 25. 25 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#21] от "Цецо":

  Самата истина е, че катализаторът изпуща пръднята но улавя лайното!

 26. 26 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Можех да заместя неприличните думи пръдня и лайно с думите газове и твърди частици, но все за същото става въпрос.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK