Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Меглена Михова: Български вина трудно си пробиват път в сърцето на Европа

Меглена Михова

© Юлия Лазарова

Меглена МиховаЕлитни български вина ще представят България на световния винен форум Concours Mondial de Bruxelles, чието 23-о издание ще се проведе догодина от 29 април до 1 май 2016 в Международен панаир Пловдив. Конкурсът е уникален с това, че е "пътуващ" и всяка година се провежда в различна държава. Как се оказа в България, каква ще е ползата от него за местната икономика и за винопроизводителите, какво е мястото на българските вина в Бенелюкс. По тези теми разговаряме с Меглена Михова. Чрез фирмата си Probegex ("Пробежекс"), чието седалище е в Брюксел, от около 10 г. тя се опитва да налага български марки вина на силно конкурентния пазар на Белгия, Холандия и Люксембург, а също и в САЩ.


Как този конкурс се оказа в България?


- Не стана изведнъж, за това работим от години. Понеже никой не ни познава, а виното е особен продукт – краен за консуматора, на нас ни се наложи като вносител да правим много маркетинг на страната, после на винените ни традиции, защото само ние си знаем, че сме винен производител. Тъй като организаторите на конкурса са ангажирани и с други събития, свързани с виното, вече имаха известна представа за страната и качеството на виното. Естествено преди година представители на организаторите посетиха Пловдив, за да видят панаира, хотелите, културните забележителности. Последното за тях е особено важно. За щастие покрай това, че Пловдив е европейска столица на културата, много от обектите се реставрират, обновяват и това улесни работата.
Защо само 18 български изби са заявили участие в конкурса?


- Това не е съвсем малко, макар че избите все още не разбират, според мен, важността на това събитие, макар че както се вижда изпращат мостри за него. Ако някой все още проявява интерес, трябва спешно да заяви участието си. За пръв път конкурсът ще даде възможност вината да се представят и на най-тържествената част – гала вечерята. Избите не трябва да пропускат възможността да участват по един или друг начин.


Какъв е обичайно ефектът от този конкурс върху страната-домакин и конкретния град?


- Това, че ще е в България, накара много повече производители да изпратят мостри от вината си. Освен това, за голямо щастие, 42% от изпратените мостри са получили медали. Това е огромен успех като се има предвид, че обичайно средно 20% от мострите получават награди. Призовавам всички производители да си сложат логото на конкурса на бутилките. Това само по себе си по статистика показва, че води до покачване на продажбите с 20 на сто. Това, че конкурсът пътува, дава големи възможности. 60 на сто от участниците в него са журналисти от цял свят, което означава, че след това ще има и множество материали за България, другите са търговци, енолози. По принцип трудно можем да доведем повечето търговци по индивидуален път, така че това е добра възможност да дойдат на място. Има статистики, че след такова събитие се увеличава не само търговията с вина, но и туристическият интерес към дадена страна при това не само в сегмента винен туризъм. Такива възможности трябва да се използват максимално.

Меглена Михова: Български вина трудно си пробиват път в сърцето на Европа

© Concours Mondial de Bruxelles


Какъв е статутът на българското вино в Бенелюкс? Дали и в тези страни е на рафтовете с най-евтините бутилки, разположени най-ниско?


- Преди 1989 г. милиони бутилки българско вино са продавани там, при това от типични сортове. А това е един от най-силните консуматорски пазари. След началото на прехода се наложиха някои марки в най-ниския ценови сегмент. Те все още се намират в големите търговски мрежи. Новото е, че точно преди 10-15 г., всички нови изби, които направиха големи инвестиции и правят интересни вина, се появиха на пазара и вече може да се представи нещо различно.


Нашата цел беше да влезем в по-висока категория както при качеството, така и при цената - в рамките на 8-10 евро и някои успяха. Но за да се пробие наистина в тази категория, да се заеме място в нея, трябват много сериозен маркетинг и усилия. Работим с 5-6 изби, но има производители, които имат други местни контрагенти. В САЩ пък е съвсем различно. Чисто административно е много по-труден пазарът, там България изобщо няма още име на винопроизводител, но пък потребителите са много по-любопитни и с много по-широк мироглед за новите неща. Ако цената и качеството са добри, за тях е плюс да видят нещо ново и различно. Възможностите на българските изби за маркетинг и реклама са индивидуални, а и виждането как трябва да става това е различно. Първо трябва да се направи маркетинг и после да се мисли как и какво да се продава, което не всички осъзнават. Но се вижда вече, че изби се обединяват да правят общи събития. Логично за по-малките производители е по-трудно, но от друга страна има европейски фондове за целта и те трябва да се използват.


Откъде е основната ни конкуренция?


- Нишата, която сме имали преди години и сме загубили, междувременно е заета от вината от новия свят – Чили, Аржентина, Нова Зеландия, които навлязоха в Европа с много силен маркетинг и реклама, подкрепени от съответните държави. В същото време европейските вина не са за подценяване като конкурентоспособност. Има много добри френски и испански вина, които са в много конкурентна категория. Испанските конкретно много агресивно стъпиха на този пазар с качествени вина с цена около 5 евро. При българските вина е проблемно, че в общия случай цената им се получава над тази. Консумацията в Бенелюкс е голяма, но в същото време натискът върху цените също е внушителен. Почти 80 на сто от най-продаваните по обем са в категорията под 5 евро. И не става дума за некачествени вина. Другият въпрос е, че много от новите български изби не могат да предлагат големи обеми. Това е и предпоставка за по-бавно навлизане на пазара. Но това е процес.


Какво е предпочитанието за вино от чистите сортове или купажи, които през последните години много се произвеждат в България?


- В Европа, може би защото масовият потребител и големите вериги не обичат много новите и различни неща, по-скоро се търсят изчистените сортове, при това не типичните за даден регион. В същото време купажи между местен и известен сорт се приемат по-добре. Нашите типични сортове са интересни и стилът на тези вина е по-близък до вкуса в САЩ, където се радват на по-голям интерес.

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  "Консумацията в Бенелюкс е голяма, но в същото време натискът върху цените също е внушителен. Почти 80 на сто от най-продаваните по обем са в категорията под 5 евро. "

  По мои наблюдения в България повечето добри вина са над 10 лв.

 2. 2 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  има съвсем малко добри винарни и "бутикови" изби в България, които произвеждат качествено вино, с хубави сортове, в правилните райони и с правилните мениджъри и технолози.

  всичко останало е в ръцете на олигарсите ни Кюлев (тоя отдавна е на оня свят), Петя Славова, Цуци Василев и т.н. а когато нещо хубаво е в ръцете на червените олигарси, то безвъзвратно бива съсипано. така, че няма как да имаме качествено производство, маркетирано по правилния начин, и ръководено от професионалисти, когато това начинание е под контрола на бутафорните ни червени бизнесмени...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 3. 3 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  "Почти 80 на сто от най-продаваните по обем са в категорията под 5 евро. И не става дума за некачествени вина. Другият въпрос е, че много от новите български изби не могат да предлагат големи обеми. Това е и предпоставка за по-бавно навлизане на пазара. Но това е процес."

  Очевидно е, че нямаме шансове да се наместим в този сегмент!
  Освен ако не приемем, че някой ден ще предлагаме обеми сравнми с Франция, Испания и Италия.

  I Want To Believe
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2108 Весело

  Хубави вина произвеждаме,ама и ментетата ни хубави.

 5. 5 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#1] от "daam":
  Ами на практика така се получава (ако някой е попадал на нещо хубаво в ценовия клас под 10 лв нека сподели)
  Много ще им е трудно с тези предпоставки на нашите производители на глобалния пазар. Явно евтиния труд не може да компенсира ниските добиви откъдето и високата крайна себестойност на виното, което предлагаме.

 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4379 Неутрално

  Лоша реклама!
  Не добре насочена, прибързано и непрофесионално изработена.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4379 Неутрално

  [quote#2:"полувишис"]когато нещо хубаво е в ръцете на червените олигарси, то безвъзвратно бива съсипано[/quote]
  Такива личности са неспособни да вложат душа и сърце в работата си, а тези фактори са в основата на успеха в тази област!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Ами трудно е, как не ! Не лесно се поддъжат стандартите за качество, когато от другата страна имате Франция, Италия, Испания, Аржентина, Чили, Южна Африка, Австралия, Нова Зеландия и т.н. и т.н. И всички се стараят да стоят здраво на пазара. Приличното българско червено вино, според мен и не само, е с цена около и над 15 лв. в България. Останалото е трапезно вино.

 9. 9 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#3] от "2.50":
  "Очевидно е, че нямаме шансове да се наместим в този сегмент!
  Освен ако не приемем, че някой ден ще предлагаме обеми сравнми с Франция, Испания и Италия."

  В средата на 80те год на 20в. България е била шестия най голям винопроизводител в света - тогава с обширни масиви в равнините с висока механизация и напояване сме произвеждали десетки пъти повече хектолитра на година. Нищо особено специално, но с един добър цикъл на винопроизводството сме могли тогава да предложим конкурентен продукт в най-масовия нисък ценови клас.

 10. 10 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#5] от "lustmord":

  Ама вие нали не си мислите, че в западна Европа в ценовия клас до 5 евро има нещо наистина хубаво?! Има сносни вина, каквито има и в България на цена 7-8-9 лева. Проблемът е, че виното е адски труден пазар, а България е сравнително непозната. За сметка на това като качество и предлагане се развихме доста през последните 15 години. С правилната маркетингова стратегия един ден ще дойде и международния успех.... надявам се.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 11. 11 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 489 Неутрално
 12. 12 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Има още много да наваксваме след "развития" социализъм. Ние се самозалъгвахме, че правихме хубави вина. В рамките на СИВ бяхме почти без конкуренция. Сега ситуацията е друга. Все нови играчи излизат на пазара. Дори Китай. Други също подобряват качеството си. Русия например също увеличава производството на вино. Растежът ще бъде труден и бавен. Държавата трябва, ако не помага, поне да не пречи.

  Миша
 13. 13 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#1:"daam"]По мои наблюдения в България повечето добри вина са над 10 лв.[/quote]

  Под 20 лв хубаво вино в България не може да се намери, освен с приятелски връзки при някой производител, произвеждащ качествени малки серии, които не виждат българския пазар.

 14. 14 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 813 Неутрално

  В Бенелюкс наистина можеш да пиеш добро вино под 5 евро, но италианско, френско или испанско. Българските вина в ниската ценова категория са пълна отврат. В категорията 8-10 евро също не съм срещала българско предложение, което да отговаря на изискванията за качество. Ако нашите производители спрат да шикалкавят с качеството в стремежа си към по-големи печалби, мисля, че има шанс поне до известна степен да си върнем позициите на европейския винен пазар.

 15. 15 Профил на today
  today
  Рейтинг: 859 Неутрално

  [quote#1:"daam"] в България повечето добри вина са над 10 лв.[/quote]
  Не повечето, абсолютно всички добри вина са над 15 лева.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 16. 16 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#10] от "FvH":

  Ами лятото бях на гости на приятели в Португалия - там в супера на цени от 5-7 евро има вина, които са с 2 класи над българските за 10-15лв. Нерядко и подплатени с международни награди при сляпа дегустация. Чувал съм същото и за Франция и Южна Африка.

 17. 17 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Така се случи,че през 1992 и 1993 год. изнесох за Белгия и Холандия за 2 двама приятели - любители на българското вино,няколко тира Мерло от Стамболово и Асеновградски Мавруд.
  Бях много горда,че тези вина ще се пият в тези далечни за нас страни в онези първи години на демокрацията.
  Получих обаче един особен урок - един митнически шеф ме покани
  на разговор и в прав текст ме предупреди,че,ако продължа по този начин,животът ми ще приключи в някоя пътна канавка!И дотук бях с вината!

  Tony
 18. 18 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#16] от "lustmord":

  А защо си мислите, че няма български вина с международни награди награди?! Аз твърдя, че сме абсолютно конкурентоспособни като качество и в сегмента до 5 евро и до 10 евро.

  http://www.katarzyna.bg/page.php?id=7

  В интерес на истината точно това трябва да направи държавата. Има 10тина изби, които правят наистина, наистина добро вино, просто трябва да се спонсорира масовото им участие по всички изложения. Така качественото вино ще издърпа с името си и "трапезното" до 5 евро, точно както се случва с Италия и Франция.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Неутрално

  Конкуренцията на този пазар е огромна, трудно наши вина могат да се наложат в Западна Европа. Така, че според мен нашите винопроизводители трябва да насочат повече усилия за реклама и продажби към Русия и Азия.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  До коментар [#9] от "lustmord":

  Нека ви попитам, какви спомени имате за нашите вина от това време?
  Качеството, което предлагаме в момента е доста по-високо!

  I Want To Believe
 21. 21 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 180 Неутрално

  За съжаление вината от новия свят заеха мястото на нашите вина. През 70-те 80-те и ранните 90 години на миналия век страни като Чили, Аржентина, Австралия, Нова Зенландия и Калифорния почти не произвеждаха вина и много трудно можеха да проникнат в Западна Европа.Тогава България имаше много конкурентни предимства. Като такива мога да посоча големите и сравнително добре гледани масиви в ТКЗС-тата, които произвеждаха не лошо грозде на цена 20-30 стотинки за килограм. Винзаводите бяха малко на брой с голям капацитет, и работеха заедно. Имаха общи търговски марки разменяха си вина, за да правят купажи с еднакво качество, работеха опитни технолози, които с години работеха с една и съща сурвина , без да си позволяват да прекаляват с химия и захар, особено кагато ставаше въпрос за износ. Имаше общ пласмент,да не кажа маркетинг. Така се получаваше едно добро на качество вино с много добра цена, ориентирано в ниския сегмент, както и много малки количества премиум вина продавани на средна цена. Аз знам например, че за Англия например, винзаводът който купуваше от нашето ТКЗС каберне за 30 стотинки, продаваше на едро бутилка вино за 0.8-0.9 паунда бутилката вино. Тогава паундът беше над два долара, т.е . приблизително толкова се получаваше за бутилка вино или около 2лева на едро. От мой роднина главен технолог знаех, че себестойността на бутилка е 80 стотинки, т.е винпромът печеше над лев от бутилка. Това вино се харчеше за 3-4 паунда по супермаркетите,а по това време страната ни изнасяше 30-40млн бутилки за Англия и бяхме трети износиотел след Франция и Испания.
  След промените лозята се пръснаха винпромите се приватизираха, другарите се изхитриха да прекаляват със спирта и захарта, качеството падна, влоши се имиджа на страната, цените на сурвините и труда у нас се дигнаха в абсолютна валутна стойност, левът се дигна благодарение на валутния борд и си изгубихме бизнеса.Сега новите изби с новите масиви могат да правят добри вина на средна цена, но не знам защо се мъчат да правят скъпи вина при тази висока конкуренция.

  Пока я ходить умею, Пока глядеть я умею, Пока я дышать умею, Я буду идти вперёд. https://www.youtube.com/watch?v=tp5wT7SWdls
 22. 22 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Честно казано, трудно ми е да разбера претенциите на българските производители на вино. Продават скъпо некачествени вина, произведени от евтини суровини, с евтин труд, със занижени технологични изисквания.

  Всичките ми познати във Франция пият само френски вина. Разните му там течности от "Новия свят" са минимално представени. И с право. Френското качество е на светлинни години пред всичко останало.

 23. 23 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#18] от "FvH":
  Да, ОК и аз харесвам Катаржина, но на тях повечето им отличени вина са от ценовия клас 35-40лв и нагоре. Тези от 10ина лв са съвсем прилични, но за мен не могат да се мерят с онези, дето цитирах горе за по 5-7евро.

  Иначе сте абсолютно прав за това:
  "...изби, които правят наистина, наистина добро вино, просто трябва да се спонсорира масовото им участие по всички изложения. Така качественото вино ще издърпа с името си и "трапезното" до 5 евро, точно както се случва с Италия и Франция"

 24. 24 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 403 Весело

  До коментар [#20] от "2.50":
  Малък съм за да имам преки спомени за вината от 80те (като си гледам минусите май доста хора решиха, че съм тръгнал да хваля онова време). Нещото, което съм чувал е че 98% от продукцията е била в ценовия клас до 3-4 лв и като за такива пари виното е било прилично а в определени години и дори добро.

 25. 25 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Не съм енолог, но съм наблюдател. Та като пътувах из Франция, Испания, поречието на Мозел забелязах, че повечето лозови масиви са на южните склонове на баирите там. Не можах да не си спомня българската поговорка " А бе лозе на баир прави ли се!" или краткото отрицание - "На баир - лозе".

 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4013 Неутрално

  Вчера имахме дискусия с колега от форума на тази тема. САЩ е труден пазар който иска и обеми, и качество, и изключително много пари за да вмъкне едно вино в елитния пазар, а масата от 8 -10 долара за 1.75 литра е заета от Чили, Аржентина, Австралия и някои местни масови производители със стандартните типове (каберне Совиньон, мерло, Шираз, пино ноар и сравнително отскоро малбек за червените, шардоне и пино грижио за белите). Групата 12-15 долара са испански, италиански, по-евтини френски и доста немски вина. За вина над 25 долара и маркетинга им се искат пари и умна реклама без стандартното "абе няма проблем".

 27. 27 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  В Испания като правило хубавите вина в супермаркета започват от 4 евро. Има обаче много специализирани магазини, които продават директно от бъчвата, като може и да се дегостира. От такъв магазин хубаво вино се купува за 2-2.5 евро. Испанските вина имат едновременно високо качество и ниски цени.

 28. 28 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  Наскоро разговарях с испански производител на вино. Според него като тенденция се налагат вината с по-ниско съдържание на алкохол каквито са испанските вина, докато българските имали по-високо алкохолно съдържание.

 29. 29 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  [quote#20:"2.50"]Нека ви попитам, какви спомени имате за нашите вина от това време? [/quote]
  Имам много добри спомени от онова време. Тогава имахме един огромен пазар - съветския, и едва смогвахме да задоволим търсенето там. И им продавахме едни съвсем обикновени вина, едни термично стабилизирани вина, леко измислена технология за да не се вкисват преждевременно. Вина по класическата технология се произвеждаха само в избата на Евксиноград.
  След 1982г. започнахме производството на вина с контролиран произход, по класическата френска технология. Появи се серията "Тракия" и с едно Мерло (75% мерло и 25% Каберене в Лос Анджелис спечелихме медал в категорията на вина 5 долара, и Пепсико стана техен брокер за САЩ. Пробихме в Лондон, Брюксел. Преди това имаше някои мимолетни успехи с Гъмза, Мавруд, Карловски мискет в Източна Европа.

  [quote#20:"2.50"]Качеството, което предлагаме в момента е доста по-високо! [/quote]
  Много от съвременните вина надминават качеството на най-добрите вина от онова време - евксиноградските. Не зная защо са малко с висок градус -13,5 - 14 градуса, докато френските са масово 12-12,5. Високият градус автоматически помпи цената.
  И са малко скъпички, неоснователно според мен, съжалявам да го кажа.

 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  [quote#13:"Smoke"]Под 20 лв хубаво вино в България не може да се намери, освен с приятелски връзки при някой производител, [/quote]
  Не е съвсем така. За 13-15 лв има много хубави вина - Виа Диагоналис (Кастра Рубра - според мен най-доброто съотношение цена-качество), Le Photographe 15-16 лв (Братя Минкови, спечели златен медал за категорията вина 6 евро). Не разбирам защо не ги продават поне 2лв по-евтино.
  Иначе в категорията 7-8 лв без никакви колебания посягам към вината от Новия свят.
  Честна дума, не разбирам и логиката на ресторантьорите за високата надценка за вината в ресторантите.

 31. 31 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Защото не разбирате от вино, а от далаверата с него ...
  Една пета от нашето вино да се приеме от света, а останалото за Русия и вкъщи - за проблеми с вино няма да говорим ...
  Икономическата стратегия на страната ни се диктува от малоумници в политиката, а по-точно казано, България няма такава Политика ...

 32. 32 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2002 Весело

  [quote#9:"lustmord"]Нищо особено специално, но с един добър цикъл на винопроизводството сме могли тогава да предложим конкурентен продукт в най-масовия нисък ценови клас.[/quote]
  И най-вече със системата за скрито дотиране. По същия начин изнасяхме и куп още неща... за сметка на останалата ни икономика. Така де, за "твърда валута", другарите бяха готови да правят всякакви глупости... и си го получиха, като си спаружиха строя (златната кокошка, дето им снасяше златни яйца)...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Неутрално

  До коментар [#27] от "maria_":

  Напълно си права. В Испания хубавите вина са над 4-5 €, но в супермаркетите можеш да намериш и за 2€ (които не са кой знае какво). Тази година като бях там ми направи впечатление, че алкохола като цяло в Испания е доста евтин.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Неутрално

  До коментар [#21] от "Йосиф":

  Само да добавя и Южна Африка... от "Новия свят" това са любимите ми вина.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1259 Любопитно

  До коментар [#34] от "Иво":

  А там каква е цената, като в Испания ли?

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 36. 36 Профил на vlado33bg
  vlado33bg
  Рейтинг: 411 Неутрално

  за 8 паунда френско бордо е доста добро иначе сносно вино под 5 паунда в англия не съм видял

 37. 37 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1018 Весело

  "Чрез фирмата си Probegex ("Пробежекс", чието седалище е в Брюксел, от около 10 г. тя се опитва да налага български марки вина на силно конкурентния пазар на Белгия, Холандия и Люксембург, а също и в САЩ."
  Може би ще постигне успехи, ако управлява от главен офис. Без значение къде се намира. Не само тя.

 38. 38 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  До коментар [#19] от "Иво":


  [quote#19:"Иво"]Конкуренцията на този пазар е огромна, трудно наши вина могат да се наложат в Западна Европа. Така, че според мен нашите винопроизводители трябва да насочат повече усилия за реклама и продажби към Русия и Азия. [/quote]
  Как може целта на един производител е да произвежда боклуци,които да продава на невзискателен пазар на ниска цена?!Аман от тази социалстически разбирания за икономика!!Не разбирате ли,че това беше прървопричнитана за срутване на целия СИВ-всички произвеждаха боклуци и си ги разменяха с огоромно нежелание и принуда от страна на Москва!

 39. 39 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Това което е най-голям проблем за българското вино, както отбелязват западните консуматори е ,че то е с непостоянно качество – от много добро до боклук. Затова и следващия път не рискуват да го купуват. Това енолози го пишат във всяка рецензия, а тук същото сме го установили като потребители.
  А колкото за вино под 5 евро , може да намерите достатъчно качествено каберне от Франция , Чили и други страни. Ако някой в България си мисли да си качва цените за да си създава изкуствено реноме , много се е излъгал. Най-много да накара и българите да купуват и тук чуждо вино ,както и става последните 5-10 години. А иначе като здравословен продукт ,най-доброто вино в България си остава домашното вино правено от знаещ мераклия. Нищо ,че не е избистрено и няма търговски вид. На мен сулфати не ми трябват , а ресвератрол….

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 40. 40 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1311 Весело

  [quote#32:"gost22"] с един добър цикъл на винопроизводството сме могли тогава да предложим конкурентен продукт в най-масовия нисък ценови клас.- цитат на коментар #9 от “lustmord”

  И най-вече със системата за скрито дотиране. По същия начин изнасяхме и куп още неща... за сметка на останалата ни икономика.[/quote]
  -Тъй зер, ако тогава го нямаше това ,,скрито дотиране'' на износа, как НРБ-то щеше да строи магистрали, язовири, заводи, АЕЦ, ТЕЦ-ове,почивни станции,болници, училища, жилищни комплекси и да осигури безплатно образование, здравеопазване и ниски цени на лекарствата. Кактро и да натрупа Златни запаси в трезора на БНБ. Всичко това можа да стане, заради ,,скритото дотиране''.

 41. 41 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1311 Разстроено

  [quote#21:"Йосиф Давыдович"]След промените лозята се пръснаха винпромите се приватизираха,[/quote]
  -С една дума седесарска реституция в реални граници.

 42. 42 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Български вина трудно си пробиват път в сърцето на Европа"
  ========
  Мегленче,
  У нас всичко си пробива път трудно, защото...и винпромите ги взеха мутри с основна цел-ДАЛАВЕРА и бързо забогатяване! От старите технолози има още живи, отвратени са. Технологии няма, или въобще не се спазват. Едно време пречеше "желязната бариера", трябваше да пият братушките, на които им е все едно какво пият, важен им е крайният ефект.
  Сега на мутрите им правят хубаво вино само за тях, щото освен от борба, от друго не разбират, просто не са ходили на училище.
  На времето бай тошо, като идваха делегации, ги караше в избата в Първенец, където бялото вино се точеше като олио, а червеното беше със здрав "синджир". Ами какво да говорим за Перущица, Сунгурларе, Поморие...край нямат и всичко с отлично качество, с местни сортове, според микроклимата.
  Да е чувал сега някой за димят, памид, мискет, гъмза, унгарка...и какво беше ВИНОТО от тях.

 43. 43 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 731 Весело

  Спомням си преди време за наша доставка за Германия, доста голяма при това, която се оказа боядисана водичка в бутилките.
  Едва ли германците са повторили поръчката. Подобни неща трудно се забравят, а лошото име е като при съгрешила мома - всички се пазят и гледат да я заобикалят.

 44. 44 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#40] от "Бенк-Бенк":

  Как построи, викаш тези невиждани от другите народи чудеса?
  С дългове, миличък, с ужасни дългове. Не помниш ли? Или си къснороден?

 45. 45 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1504 Разстроено

  Съжалявам да го кажа, но българските вина ... не издържат в сравнение с тези от Новия свят. Колкото и да ми е непатриотично... но на европейския пазар има прекрасни вина от Чили, Аржентина, Австралия, САЩ... Не знам дали помага, но в сравнение с тях дори много от френските и италианските вина бледнеят... Последните се държат единствено заради старата си и славна репутация.

  Купихме няколко бутилки българско вино от ентусиазъм, изпихме една, нооо... останалите си седят неотворени. Защо зорлем да се правим на псевдо-патриоти, като можем да пием за същите пари австралийско шардоне с невероятен аромат...

  Не мисля, че с това качество, което е в момента, имаме големи шансове. И не е проблема основно в маркетинга, уви...

 46. 46 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  [quote#44:"nonsens2"]До коментар [#40] от "Бенк-Бенк":

  Как построи, викаш тези невиждани от другите народи чудеса?
  С дългове, миличък, с ужасни дългове. Не помниш ли? Или си къснороден? [/quote]
  -Към 10 Ноември 1989 г. дълговете на България бяха около $$ 8 милиарда НЕТО и около $ 10.5 милиарда бруто. Т.е. около 7- 10 пъти по-МАЛКО, отколкото са сега. При работещи тогава: икономика, заводи и цели индустрии, селскостопанско производство, цели 6/ а не само 2/ блока на АЕЦ-а. И тогава БГ беше на 25 място в СВЕТА по индекс на човешко развитие, а не на 65-80 място, както в последните години. И пр. постижения / дори в Космоса/. Неща, които няма да прочетеш в ,,Наръчник на антикомунистическия агитатор'' и няма да чуеш на партийното си събрание, о ранородений.

 47. 47 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Ами комуноидните ни "винопроизводители" слагат 10% вино от грозде и 90% бъркоч от какво ли не, бутилират го и слагат етикет с кави ли не "марки" на латиница и се опитват да ни го продадат по 6-12 лв./ бутилката...КАК ДА СТАНЕ?!??? Кой би повторил????

 48. 48 Профил на soulripper
  soulripper
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#1] от "daam":

  Правилно наблюдение, вината "черга" например са много по-евтини в Германия от колкото в БГ, не знам по каква логика...

 49. 49 Профил на bgvinar
  bgvinar
  Рейтинг: 8 Весело
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK