Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Меглена Михова: Български вина трудно си пробиват път в сърцето на Европа

Меглена Михова

© Юлия Лазарова

Меглена МиховаЕлитни български вина ще представят България на световния винен форум Concours Mondial de Bruxelles, чието 23-о издание ще се проведе догодина от 29 април до 1 май 2016 в Международен панаир Пловдив. Конкурсът е уникален с това, че е "пътуващ" и всяка година се провежда в различна държава. Как се оказа в България, каква ще е ползата от него за местната икономика и за винопроизводителите, какво е мястото на българските вина в Бенелюкс. По тези теми разговаряме с Меглена Михова. Чрез фирмата си Probegex ("Пробежекс"), чието седалище е в Брюксел, от около 10 г. тя се опитва да налага български марки вина на силно конкурентния пазар на Белгия, Холандия и Люксембург, а също и в САЩ.


Как този конкурс се оказа в България?


- Не стана изведнъж, за това работим от години. Понеже никой не ни познава, а виното е особен продукт – краен за консуматора, на нас ни се наложи като вносител да правим много маркетинг на страната, после на винените ни традиции, защото само ние си знаем, че сме винен производител. Тъй като организаторите на конкурса са ангажирани и с други събития, свързани с виното, вече имаха известна представа за страната и качеството на виното. Естествено преди година представители на организаторите посетиха Пловдив, за да видят панаира, хотелите, културните забележителности. Последното за тях е особено важно. За щастие покрай това, че Пловдив е европейска столица на културата, много от обектите се реставрират, обновяват и това улесни работата.
Защо само 18 български изби са заявили участие в конкурса?


- Това не е съвсем малко, макар че избите все още не разбират, според мен, важността на това събитие, макар че както се вижда изпращат мостри за него. Ако някой все още проявява интерес, трябва спешно да заяви участието си. За пръв път конкурсът ще даде възможност вината да се представят и на най-тържествената част – гала вечерята. Избите не трябва да пропускат възможността да участват по един или друг начин.


Какъв е обичайно ефектът от този конкурс върху страната-домакин и конкретния град?


- Това, че ще е в България, накара много повече производители да изпратят мостри от вината си. Освен това, за голямо щастие, 42% от изпратените мостри са получили медали. Това е огромен успех като се има предвид, че обичайно средно 20% от мострите получават награди. Призовавам всички производители да си сложат логото на конкурса на бутилките. Това само по себе си по статистика показва, че води до покачване на продажбите с 20 на сто. Това, че конкурсът пътува, дава големи възможности. 60 на сто от участниците в него са журналисти от цял свят, което означава, че след това ще има и множество материали за България, другите са търговци, енолози. По принцип трудно можем да доведем повечето търговци по индивидуален път, така че това е добра възможност да дойдат на място. Има статистики, че след такова събитие се увеличава не само търговията с вина, но и туристическият интерес към дадена страна при това не само в сегмента винен туризъм. Такива възможности трябва да се използват максимално.

Меглена Михова: Български вина трудно си пробиват път в сърцето на Европа

© Concours Mondial de Bruxelles


Какъв е статутът на българското вино в Бенелюкс? Дали и в тези страни е на рафтовете с най-евтините бутилки, разположени най-ниско?


- Преди 1989 г. милиони бутилки българско вино са продавани там, при това от типични сортове. А това е един от най-силните консуматорски пазари. След началото на прехода се наложиха някои марки в най-ниския ценови сегмент. Те все още се намират в големите търговски мрежи. Новото е, че точно преди 10-15 г., всички нови изби, които направиха големи инвестиции и правят интересни вина, се появиха на пазара и вече може да се представи нещо различно.


Нашата цел беше да влезем в по-висока категория както при качеството, така и при цената - в рамките на 8-10 евро и някои успяха. Но за да се пробие наистина в тази категория, да се заеме място в нея, трябват много сериозен маркетинг и усилия. Работим с 5-6 изби, но има производители, които имат други местни контрагенти. В САЩ пък е съвсем различно. Чисто административно е много по-труден пазарът, там България изобщо няма още име на винопроизводител, но пък потребителите са много по-любопитни и с много по-широк мироглед за новите неща. Ако цената и качеството са добри, за тях е плюс да видят нещо ново и различно. Възможностите на българските изби за маркетинг и реклама са индивидуални, а и виждането как трябва да става това е различно. Първо трябва да се направи маркетинг и после да се мисли как и какво да се продава, което не всички осъзнават. Но се вижда вече, че изби се обединяват да правят общи събития. Логично за по-малките производители е по-трудно, но от друга страна има европейски фондове за целта и те трябва да се използват.


Откъде е основната ни конкуренция?


- Нишата, която сме имали преди години и сме загубили, междувременно е заета от вината от новия свят – Чили, Аржентина, Нова Зеландия, които навлязоха в Европа с много силен маркетинг и реклама, подкрепени от съответните държави. В същото време европейските вина не са за подценяване като конкурентоспособност. Има много добри френски и испански вина, които са в много конкурентна категория. Испанските конкретно много агресивно стъпиха на този пазар с качествени вина с цена около 5 евро. При българските вина е проблемно, че в общия случай цената им се получава над тази. Консумацията в Бенелюкс е голяма, но в същото време натискът върху цените също е внушителен. Почти 80 на сто от най-продаваните по обем са в категорията под 5 евро. И не става дума за некачествени вина. Другият въпрос е, че много от новите български изби не могат да предлагат големи обеми. Това е и предпоставка за по-бавно навлизане на пазара. Но това е процес.


Какво е предпочитанието за вино от чистите сортове или купажи, които през последните години много се произвеждат в България?


- В Европа, може би защото масовият потребител и големите вериги не обичат много новите и различни неща, по-скоро се търсят изчистените сортове, при това не типичните за даден регион. В същото време купажи между местен и известен сорт се приемат по-добре. Нашите типични сортове са интересни и стилът на тези вина е по-близък до вкуса в САЩ, където се радват на по-голям интерес.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK