Еврокомисията ще помага на държавите членки, които искат да развиват ядрена енергетика

Чешката АЕЦ "Темелин" е в Южна Бохемия до град Тинец над Сазову.

© Reuters

Чешката АЕЦ "Темелин" е в Южна Бохемия до град Тинец над Сазову.Еврокомисията трябва да създаде благоприятна рамка за държавите членки, които искат да развиват ядрена енергетика. Тази препоръка е записана в проектодоклада на европарламента за развитието на Европейския енергиен съюз, съобщи евродепутатът Владимир Уручев, цитиран от БНР.


Създаването на Европейски енергиен съюз е основен приоритет в програмата на Европейската комисия (ЕК) още при встъпването ѝ в длъжност през ноември 2014 г. Преди няколко седмици експертът Атанас Георгиев коментира пред "Дневник", че България да се приготви за сериозна конкуренция за европейски пари в енергетиката.


"27 процента от тока в Евросъюза се произвежда в атомни централи. Половината от цялата електроенергия от нисковъглеродни източници идва от ядрените мощности. Това е и една от причините за пръв път в доклад на Европейския парламент думата "ядрена енергетика" не само да не бъде изтрита, но и да се спомене няколко пъти, казва той.


По думите му Европейският парламент признава, че макар и някои държави членки да се отказват от ядрена енергия, други искат да я продължават, и призовава Европейската комисия да гарантира осигуряването от страна на Европейския съюз на благоприятна рамка за тези държави, които желаят да развият нова ядрена енергетика. "Това си е почти революционно в промените във вижданията на Европейския парламент", коментира Владимир Уручев и допълни, че ядрена енергетика ще има още дълго време, тъй като тя е базова енергия. Центърът обаче според него няма да е Европа, а Китай и другите бързо развиващи се страни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK