Обходният път на Монтана ще бъде открит днес

Обходният път на Монтана ще бъде открит днес

© Агенция Пътна инфраструктураНовоизграденият обходен път на Монтана ще бъде открит днес, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура".  


Трасето с дължина 12.452 км е част от участъка Видин - Ботевград от път Е-79, по който се осъществяват транспортните връзки между Румъния, България и Гърция. 


Проектът се съфинансира от кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез оперативната програма "Транспорт" 2007-2013 г. Изпълнител на обекта е Обединение "Обход Монтана", в което участват: "Трейс Груп Холд" АД, София, и "Пи Ес Ай" АД, Стара Загора. Стойността на договора за строителство е 46 572 618,11 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществи Обединение "Ен Ар – Инфрам - 2", в което са: "Ен Ар Консулт" ЕООД, Хасково, и "Инфрам" АД - Прага. Стойността на договора е 1 512 000 лв. с ДДС.
Изграждането на околовръстния път първоначално бе оценено на 38.8 милиона лева, но в средата на ноември се разбра, че то ще се оскъпи с около 6 млн. лв. Причината е завиряване след проливните дъждове в региона, които се изляха по-рано през годината.


С пускането в експлоатация на втория мост над р. Дунав при Видин - Калафат се увеличиха транзитните потоци в Северозападна България, като направлението се използва все по-интензивно като най-къс маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия, изтъква Пътната агенция.


На церемонията днес ще присъстват министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на АПИ инж. Лазар Лазаров.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK