Правителството закри митницата в Свиленград (допълнена)

Правителството закри митницата в Свиленград (допълнена)

© Цветелина Белутова, КапиталМитницата в Свиленград ще бъде закрита, реши кабинетът на последното си за годината редовно заседание.


Със закриването на митницата се цели превенция на корупционни практики и подобряване на работата, като ресурсите се насочат за по-ефективно изпълнение на контролните функции на митническата администрация. Идеята за закриването излезе на дневен ред, след като над 30 митнически служители в Свиленград бяха арестувани при специализирана полицейска акция през декември. Срещу закриването имаше протести в града, подкрепени и от местния общински съвет, а жителите на града се заканиха да блокират граничния пункт "Капоитан Андреево".


Междувременно днес Апелативният специализиран съд остави в ареста 12 от задържаните за корупция митничари. Друг митничар е оставен под домашен арест. Всички те, заедно с още 9 митнически служители, са обвинени в участие в организирана престъпна, искала и приемала подкупи, уточнява пресцентърът на прокуратурата.
С решението на Министерския съвет днес се правят промени в устройствения правилник на Агенция "Митници", с които се закрива митница "Свиленград" и се създава "Звено за информационна сигурност" в администрацията на Централно митническо управление.


Звеното за информационна сигурност ще осъществява контрол за спазване на изискванията за сигурност на информационните системи на митническата администрация, ще организира и осъществява политиката за информационна сигурност на Агенция "Митници" с цел защита на обработката, съхранението и разпространението на информацията. Една от основните функции на звеното е да ръководи дейностите, свързани с постигане на мрежова и информационна сигурност на Агенция "Митници", както и да следи за прилагането на стандартите, политиките и правилата за информационна сигурност и управление на риска в администрацията в съответствие с целите за мрежова и информационна сигурност. Новото административно звено ще отговаря за защитата на интелектуалната собственост и материалните активи на Агенцията в областта на информационните и комуникационните технологии, ще разработва и предлага иновативни решения и архитектури за подобряване на информационната сигурност на Агенцията.


С решението се засилват координацията, контролът и ръководството върху цялостната дейност в рамките на митническата агенция. Предвижда се да се създаде денонощен център за анализ на рентгеновите изображения, получени в хода на митническия контрол, който да обобщава резултатите, както и да координира и контролира дейностите по извършването на анализа.


С промените се актуализират и прецизират функциите на дирекции "Финансово-стопански дейности и обществени поръчки", "Митнически режими и процедури", "Митническо разузнаване и разследване" и "Управление на собствеността и логистика" в Централно митническо управление.


Структурните промени в Агенция "Митници" се правят без промяна в общата численост на персонала, уточнява правителствената информационна служба.

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gottijohn
  gottijohn
  Рейтинг: 331 Весело

  аре свиленград му се е.а мамата............

 2. 2 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 617 Весело

  Т.е. закриваме митницата, защото не можем да контролираме служителите и да предотвратим корупционните практики ? По тази логика, да вземем да закрием Народното събрание !

 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Това няма да спре корупцията на самия пункт.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Малко като- има човек, има проблем... няма човек, няма проблем.

  Но просто "митница Свиленград" ще се премести на друга локация. щото практиките по другите митници не са по различни. Местят се едни екипи от едно място на друго, проблемите обаче си вървят с екипите...

 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2904 Весело

  Развали къща, вместо да я "санираш", направи "нова" колиба!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 638 Неутрално

  По тази логика да закрият и съда.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8101 Неутрално

  Митницата в Свиленград нещо постоянно се дънеше , а сега като пробват лошите митничари да се върнат на работа- няма да има къде. А далаверата ще се концентрира на правилните митници при правилните хора.

  [email protected]
 8. 8 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Запушиха един теч, но той ще избие на друго място.

  Така става с работа на парче.

 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  И сЯ кво !!! В Пловдив и Бургас наши ора вече гладят панталоните ли !!! или най-добре всичко в София !!!
  Така и не разбрах това с какво ще допринесе за намаляването на корупцията.

 10. 10 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Докато нагласят конкурсите за държавни служители за да са "наши" хора, няма какво друго да очакват.

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8101 Неутрално

  До коментар [#2] от "newgenerations":
  До коментар [#6] от "foure":

  По тази логика трябва да се закрие цялата държавна и общинска администрация ...., ама не .Логиката е друга -'' се закрива митница "Свиленград" и се създава "Звено за информационна сигурност" в администрацията на Централно митническо управление'' - централизация на изтичащите досега пари от рушвети.!!!

  [email protected]
 12. 12 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#2:"newgenerations"]Т.е. закриваме митницата, защото не можем да контролираме служителите и да предотвратим корупционните практики ? По тази логика, да вземем да закрием Народното събрание ! [/quote]

  Одобрявам! Колкото по-малко държава, толкова по-малко корупция.

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 13. 13 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 483 Любопитно

  И това е стъпка напред. Твърдо, отзад, но правилно!

 14. 14 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#9] от "442":

  Стига, де!
  Местят бардака в нова сграда, ама труженичките ще са същите!

  Да разлая троловете!!
 15. 15 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 617 Весело

  До коментар [#11] от "karabastun":

  С една дума паричният поток се пренасочва Вместо да създават неудобства, можеше вяка седмица някой от централното звено да ходи в командировка на място и да прибира част от парите.

 16. 16 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 483 Любопитно

  До коментар [#2] от "newgenerations":

  Не съм съгласен, аз съм последния човек, който ще подаде ръка на това правителство, но и това е начин да се борят с корупцията, особено когато последната е завладяла цял един граничен пункт. Реже се на месо, когато няма какво друго да се направи, такъв е случаят. Не е много модерно, не е практично, но по-добре това, отколкото няколко уволнения без никакъв ефект!

 17. 17 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Супер, закриха Солунската митница... Защото всички били корумпирани?
  Конграчулейшънс, Борисов, това вече са истински рИформи!
  Какво следва, закриване на държавата, защото управниците не могат да се справят с проблемите в нея?

 18. 18 Профил на alexis
  alexis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Това е слаба мярка , ако не се направи данъчна проверка на всички работили и работеще на тази митница . Да сложно е , но какви работи ще излезнат! Няма човек който да може да си защити начина на живот и авоарите , знам го от човек от града , а какви прогимназии на настроили с смешните заплати....

 19. 19 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#16] от "lager":

  Истината е, че и по-калпави правителства сме виждали, а ситуацията в митниците е такава, откакто се помня. Но наистина трябва да закрием държавата по този метод, корупцията и престъпните практики са навсякъде и със закриване не виждам докъде ще стигнем.

 20. 20 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Скъса ми са сърцето, ми са скъса. Направо. Дерт ми какво ше ги правят бентлитата, кат нема да имат паре за бензин? Ами вилите? Требе им са плаща данък..ужасс! Да отторат ена телефонна линия, да им пратим по некой есемес...

 21. 21 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Много смешно, наистина. Все едно корупцията идва от самата митници, а не от тези, които работят в нея. Кога да очакваме закриването на другите български митници, прокуратури, народни събрания и други корумпирани институции?

 22. 22 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Една малка победа срещу корупцията, дано не се завихри нова с нови маскари..

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 23. 23 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 483 Любопитно

  До коментар [#19] от "newgenerations":

  Ще го разберем в края на 2016, ако има повишаване на събираемостта в приходната част, значи и това е помогнало. Ще почакаме една година и ще разберем, аз вярвам повече на цифрите, отколкото на добрите намерения.

 24. 24 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8101 Весело

  До коментар [#14] от "lone_wolf":

  Не, приятелю ''без промяна в общата численост на персонала,''- означава, че бройката е същата ,но хората нови и ''наши'' ...
  -Още в библията са заповядали да не се налива младо вино в стари мяхове !

  [email protected]
 25. 25 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1703 Весело

  А сега да видим отговора на '' Министерство на веселието '' дето го даваха по телевизията край един язовир.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 26. 26 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2067 Весело

  До коментар [#18] от "alexis":

  чакайте малко сега, тя мярката си е за овладяване на канала, а не заради някаква си там корупция... какви проверки, какви 5 лева , няма нищо по-добро от корумпета на къс синджир

 27. 27 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 818 Неутрално

  За 1 място за митничар със заплата 500-600 лева се явяваха средно по 4-5000 души. Това си е най-престижната професия в България.

 28. 28 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Олеле! Какво правят тези?!? Пресякоха една добра хранилка на мафиотите. Скоро тролове вижте нещо да се внушава : " Ало Ваньо, ало Маньо"...абе за две стинки да направите кабинета!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 29. 29 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Най-вероятно, като уволнят 30- те герои, съдът няма да има къде да ги върне, както не пропускаше да направи до сега

 30. 30 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Само един бат Милко им остана, край на строителния бум в региона

 31. 31 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Направо да закриваме държавата

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 32. 32 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  При местенето от един крачол в другия, преместваемото не се променя количествено и качествено! Вероятно един успял млад мъж, депутат иска да я вземе на ръчно управление, че се поразмириса около цигареният му бизнес в Турция! Да не се окаже напразно далаверата му утвърдена от министерства с фабрика Юрий Гагарин напразна и Булгартабак да загуби пазари!

 33. 33 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Това е добре. Но да видим колко ще ограничи корупцията тази иначе правилна стъпка.

 34. 34 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2745 Весело

  Още един - Златен Орфей отиде в историята.

 35. 35 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 551 Весело

  Дайте ми Солунската митница за една година на концесия...

 36. 36 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Това от години беше най-голямата митничарска яма за обогатяване. Бяха се окопали там и само пълнеха гуши. Интересно сега къде ще открият Митница Свиленград 2.

 37. 37 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Първо, тази митница с 90% от служителите й, заслужават това да се случи. Охолният живот на митничарите и семействата им не е постигнат само от заплати. Но по-умните от тях вече развиват друг бизнес.
  Второ, решението ще пренасочи възможността за кражба към "правилните" ръце.
  Трето, на местните избори свиленградчани предпочетоха досегашния кмет (независим, ексГЕРБ) пред новия кандидат на ГЕРБ. Та малко изглежда като вендета.

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7649 Неутрално

  По същата логика да закрием и държавата.

 39. 39 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 606 Весело

  Най-накрая Капитан Далаверово секна!

  Драконови закони ще оправят държавата!
 40. 40 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1216 Весело

  До коментар [#12] от "FTA":

  право в 10

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 41. 41 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Митничарите ще си седят на пункта. Закриват администрацията дето ги контролира. Уж.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 42. 42 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#12] от "FTA":

  Страхотн логика! Никое друго животно на земята не е корумпирано освен човека!

  Да решим въпроса с корупцията кардинално! По сщия начин можеш да се излекуваш от хрема, като си отрежеш носа!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 43. 43 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4264 Любопитно

  До коментар [#3] от "today":

  По-скоро корупционните канали ще се преместят там ,където ще се премести дейността на бившата вече митница в Свиленград.

 44. 44 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 592 Неутрално

  ей секнаха му далаверата на местния митничарски башибозук!
  той града значи ще фалира. то там друго освен далавера и контрабанда няма.

 45. 45 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 592 Неутрално

  ще бъде по-интересно да ги въртят екипите из страната. последно помня полицейски патрулки командировани от други градове как изведнъж започват да бълват глоби понеже не познават местните.

 46. 46 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#41] от "tribiri":

  Лъжеш!

 47. 47 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 655 Неутрално

  А с "Ало, Ваньо. . . ." какво стана?
  Нищо.
  И тоя ще ми говори за корупция.

 48. 48 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 917 Весело

  От 1-ви януари всички уволнени ще бъдат назначени в новата митница в Любимец или в Сладун.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 49. 49 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#47] от "ppopov_67":

  Той "Ваньо" ги е нарочил всичките

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 50. 50 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 414 Неутрално

  1. Тука някои си мислят, че митницата се закрива. Само се мести администрацията от сграда в Свиленград към други. Корупционните практики в митниците се ръководят от по-високо.
  2. Вчера ТИР със 120 миграни мина през границата. За ква граница говорим въобще?

 51. 51 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Закриват, откриват, реформират, преформатират, но мафията на практика не се пипа. Какво точно правят, май вече не се и интересувам толкова.

 52. 52 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#2] от "newgenerations":

  не си прав според мен, никой обществена система не може да се справи с глутница озверели от лакомия селяни.....решението за закриване е правилно

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 53. 53 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#2] от "newgenerations":
  "Т.е. закриваме митницата, защото не можем да контролираме служителите и да предотвратим корупционните практики ?"

  Не, просто не позволяваме самодейна, децентрализирана корупция. Всичко трябва да е под пълен контрол, с точно оразмеряване на порционите от горе. Като при соца.

 54. 54 Профил на novalis
  novalis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Един път стомната не се счупи, втори също, но трети няма как.След показните акции не им увря акъла на тия свиленградчани. Ама и мноого нагли сталанли - за лека кола 10лв, за тир 300-600лв.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 55. 55 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Справедливо е да поздравим Правителството за твърдото решение. Браво! Добра работа.

  Navigare Necesse Est
 56. 56 Профил на Krasimir Koev
  Krasimir Koev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Тези ще ми докарат мини инфаркт - че нали има 27001 още от 2009г бе,само лист хартия на стената :) - защо няма камери в кабинетите на обработка на пратките на софийска митница , защо ловен лък се пише като спортно пособие и се заплаща мито от 5% ? Защо едни и същи подставени фирми печелят проекти и в частност фирми от един човек - а , г-н Бурлаков ?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 57. 57 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#42:"tribiri"]До коментар [#12] от "FTA":

  Страхотн логика! Никое друго животно на земята не е корумпирано освен човека!

  Да решим въпроса с корупцията кардинално! По сщия начин можеш да се излекуваш от хрема, като си отрежеш носа! [/quote]

  Мне.. Логиката е че когато се разпореждаш с чуждото, не си правиш сметката, it's that simple В Скандинавия също има корупция и ще я има, докато държавата е "компетентна" по всички въпроси.

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 58. 58 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4350 Неутрално

  До коментар [#29] от "daam":

  Тука си много прав.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 59. 59 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Време е да закрием и сегашният министерски съвет,защото има много течове в бюджета и да изберем нов такъв с правилните хора...

 60. 60 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Голяма еуфория! Всъщност ще свалят табелата "Митница" и ще сложат табела "Митнически пункт". Хората ще останат същите, само административно ще мине на подчинение към митница Пловдив. Вярвайте, че това ще промени начина на работа...

 61. 61 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Кой казва че правителството не работи.Ето нагледно как бързо се ориентира и измисли по друг начин пак да си пълни джоба а за прах в очите на народа закри митницата но едва ли ще се лиши от това доходоносно перо.Научил ли се е вълка да взима има само един начин да спре а в случая тук е да се подмени народното събрание с нови лица та белким най после тръгнем по правия път защото ми омръзна преди от комунистическата сган а сега и от техните синове и внуци.Хора дане би да сте станали мазохисти та не искате да заживеете по европейски и да спрат децата да бягат от родината си като виждат как всичко е в застой а родителите се радват на жълти стотинки като деца получили коледен подарак.

 62. 62 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 546 Неутрално

  правилно. За да се следят кой бара и кой не ще се изхарчат куп пари и тия дето трябва да ги хващат ще влезат и те в схемите.

 63. 63 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Новия бардак не се правел със старите курви?

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 64. 64 Профил на Normalen
  Normalen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ей това е БГ манталитета, мрънкането и плюенето нямат край, к'вото и да се направи все е лошо и зле. А бре хора сами себе си затриваме всеки ден с тази ни отвратителна чарта да плюем и отричаме всеки и всичко, добро, лошо няма значение. Важното да се изкаже Ганя, че всички са маскари, но на него така му се ще Солунската митница да му падне....

 65. 65 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Весело

  Ей разказахте им играта. Сега апашите чак до Пловдив ще се разкарват за парсата. Направо ще фалират ......

  chavo64
 66. 66 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1202 Любопитно

  Закривайте половината, а в другата разкарайте всички и наемете чужденци (за предпочитане германци)

 67. 67 Профил на Petar Yanchev
  Petar Yanchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бате Бойко пак я сбърка.Горанчо те подвежда.Забрави ли че имаше митнически управления.Оня с голямата гуша от Пловдив беше му стигнала шкембето
  .Не е въпрос на структора,а на чипа твоят Гуро ти го каза Най добре я предай кам Варненска митница. Сваржи двата канала И О ПЕЙ СЪРЦЕ.Няма да има контрабанда.Кембридж САЩ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK