Кабинетът наема адвокатски кантори за предоговаряне с американските компании в "Марица-изток"

Кабинетът наема адвокатски кантори за предоговаряне с американските компании в "Марица-изток"

© Георги КожухаровПравителството възложи на министъра на финансите да наеме адвокатските дружества "Уайт енд Кейс" и "Арнолд енд Портър" да предоставят съвети в процеса на преуреждането на отношенията с "AES Марица-изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3" по сключените договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия.


Решението е продиктувано от необходимостта за своевременна, ефективна и професионална защита на държавните интереси при процесуално представителство в бъдещи международни арбитражни и съдебни дела, както и свързаните с тях съдебни производства, посочва правителствената информационна служба.


Защитата на държавата изисква да се изчисли размерът на държавната помощ, която е била предоставена на производителите на електрическа енергия чрез сключените договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. Също така следва да се изчислят невъзвръщаемите разходи, които производителите на енергия със сключени договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия биха имали в резултат на прекратяването им, да се преуредят отношенията с онези от тях, с които има сключени такива договори, и да се предвиди механизъм или схема, по която това да стане, се посочва в документа.


Решението е свързано с очакването Европейската комисия да се произнесе по жалбата за неправомерна държавна помощ в договорите на НЕК за задължително изкупуване на енергията от ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3" и ТЕЦ "AES Марица-изток 1". Жалбата бе подадена в средата на 2014 г. от тогавашната Държавна комисия за енергийно и водно регулиране, в опит да задържи цените на тока. Тя е свързана с подписаните през 2001 г. дългосрочни договори, които задължават Националната електрическа компания да изкупува цялата електроенергия, която двете централи произвеждат, на фиксирана цена.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK