Печалбата на банките в края на ноември нараства до 931 млн. лева

Печалбата на банките в края на ноември нараства до 931 млн. лева

© Велко АнгеловКъм края на ноември печалбата на банките в страната възлиза на общо 931 млн. лв., съобщи БТА, като цитира данни на Българската народна банка (БНБ). Коефициентът на ликвидност на банките се повишава до 34.80%, като ликвидните активи се увеличават с 689 млн. лв. до 25.9 млрд. лв.


Растежът е формиран главно при паричните средства и паричните салда при БНБ, които заемат 56.7 на сто в структурата на ликвидните активи. Спрямо края на октомври е начислена допълнителна обезценка на кредитите и вземанията за 86 млн. лв., като обезценката от началото на 2015 г. достига 739 млн. лв.


Активите на банковата система нарастват през ноември със 768 млн. лв. и в края на месеца възлизат на близо 86.3 млрд. лв. Делът на петте най-големи банки в общите активи е 57.4%. Най-голямо абсолютно увеличение е налице при парите и паричните салда в централни банки и другите влогове на виждане, които достигат 17.0 млрд. лв., или почти 20% от балансовото число на банковата система.
Портфейлите с финансови активи също нарастват. Притежаваните от банките дългови и капиталови инструменти се увеличават с 1.2 на сто, а техният дял в активите се запазва 13.3%. Растежът се дължи на дългови книжа, емитирани от сектор държавно управление.


В кредитния портфейл на банковата система по-съществено месечно нарастване бележат кредитите за нефинансови предприятия (с 321 млн. лв.). Увеличение е отчетено и при вземанията от други финансови предприятия и от сектор държавно управление.


Сумата на депозитите в банковата система в края на ноември възлиза на 73.1 млрд. лв. Значителен прираст е отчетен при ресурса от нефинансови предприятия - 626 млн. лв. Продължава увеличението на средствата от домакинства, които през отчетния месец нарастват с 365 млн. лв. и представляват 59.8 на сто от общите депозити в банковия сектор.


Към 30 ноември балансовият капитал на банковата система е 11.3 млрд. лв., като бележи месечен растеж със 17 млн. лв.

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  Кредитирането казано на прост език се свива, лихвите по депозитите са никакви, но банковите такси растат.

  [email protected]
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  Егати, не можахме да направим 1 милиард!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2289 Весело

  А бизнеск климатът се бил влошавал.
  Койо е вярното?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Ами нали си увеличават таксите непрекъснато,как няма да са на печалба
  Внасяш,теглиш - такса.

 5. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hamilton F1":

  Ще стане - данните са към ноември.

 6. 7 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Какви печалби обявяват е едно, а какви са на практика е съвсем друго, може и 5 млрд да са. Те какви такси измислят, какво чудо, направо нямат равни! Откриваш сметка - такса, закриваш сметка - такса, внасяш пари - такса, теглиш пари - такса, поискаш извлечение - такса, и разбира се месечна такса за поддържане на сметката. Скоро ще започнат да обикалят по домовете и да събират такса от тези граждани (и селяни), които са толкова нагли, че не са си отворили банкова сметка в опит да си спестят таксите.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 8 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ох котьоо! Време е да наперим Аамбубата начело на държавата да видите как амка кинтите на банките!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  Значи домакинствата държат на депозити 44,5 милиарда лева. 22,5 милиарда евро, 25 милиарда $.

  Преди 25 години човек не можеше да намери в цялата държава 5$ на черно, да купи за Нова година по едно шоколадово яйце на децата.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 9. 10 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Бях оставил 5000 лева на срочен влог при 1% лихва за 6 месеца. Когато ги изтеглих ми взеха 28 лева такса.. и взех 4997 лева/25 лева лихва минус 28 лева такса/ Да живеят банките!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 10. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  26 и 2 месеца, извинете

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 11. 12 Профил на Qnyx
  Qnyx
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#7] от "today":

  Скоро ПИБ сложиха такса за плащане на POS в чужбина И естествено и всичко през интернет от чужди сайтове е в кюпа А иначе в офисите им стои още реклама на същата карта с големи букви "БЕЗ ТАКСА ТЕГЛЕНЕ НА ВСЕКИ БАНКОМАТ В БЪЛГАРИЯ, БЕЗ ТАКСА ПЛАЩАНЕ НА ПОС УСТРОЙСТВО В СТРАНАТА И ЧУЖБИНА, БЕЗ ТАКСА ПЛАЩАНЕ В ИНТЕРНЕТ" Като ги питах на място защо още стои рекламата "Ами останала е от преди слагането на таксите"

  Trust no one.
 12. 13 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  [quote#10:"ostin22"]Бях оставил 5000 лева на срочен влог при 1% лихва за 6 месеца. Когато ги изтеглих ми взеха 28 лева такса.. и взех 4997 лева/25 лева лихва минус 28 лева такса/ Да живеят банките![/quote]

  Пак си на кяр,ако
  бяха в теб все да си
  се изкушил за нещо!!!
  Така излиза,че си ги спестил,
  само дето са малко по малко.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 13. 14 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  И доенето трябва да е с мярка, защото в такива моменти се появява новият вълшебник. Натрупаха се доста пари, да видим следващата схема по която ще бъдат щипнати. Ако имахме нормална фондова борса, поне 30-40% щяха да са там и имаше шанс икономиката да дръпне. Но благодарение на сума ти мошеници като Мавродиев и сие, в комбина с КФН хората нямат грам доверие, за да пробват поне част от капитала си там.

 14. 15 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Голям кахър ми беше печалбата на банките,страхувах се да не би да не са ни окрали достатъчно. Уж са на печалба,уж стабилността им е непоклатима и накрая все някоя ще фалира и ние ще им плащаме далаверите. Това е най-рафинираният метод за ограбване на материала.

 15. 16 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 524 Любопитно

  931 милиона лева откраднати от хората - ЕВАЛА!

  После тичайте да ги спасявате пак с НАРОДНА пара, защото тия печалби ще са се изпарили накъде си!

 16. 17 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 515 Весело

  Гърми, трещи... войни, бежанци... криза, безработица.. МРЗ, липса на инвестиции, сива икономика... каквито и катаклизми да се случват, банковият сектор винаги е на печалба!

  SAVE EUROPE!!!
 17. 18 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1614 Любопитно

  Гледам, че редовно излиза с колко нараства печалбите на банките, а не се публикува колко пари се събраха от КТБ, за да ни се върнат. Цялата печалба щеше да е една голяма нула, ако Държавата не беше наляла над 3 милиарда за КТБ, хората щяха да си теглят парите от банките или най-малкото нямаше да продължат да си ги внасят. Значи загубите се социализират, а печалбите приватизират как да не ти харесва да правиш "бизнес" у нас. Достатъчно е да си близък под една форма или друга с Бойко и икономическата логика е излишна.

 18. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5571 Неутрално

  Банкер да си днес, винаги си на далавера, е изключваме КТБ, и там хората пострадаха, а не банкера Василев.

 19. 20 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 858 Любопитно

  До коментар [#10] от "ostin22":

  Може би не си ги изтеглил на падеж, а няколко дни по-късно?
  Ако теглиш на датата на падежа на депозита, не би трябвало да има такса.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 20. 21 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1534 Любопитно

  "Продължава увеличението на средствата от домакинства, които през отчетния месец нарастват с 365 млн. лв. и представляват 59.8 на сто от общите депозити в банковия сектор."

  Ако някой се учудва на жизнеспособността на ГЕРБ, сега получава отговора- на фона на непрекъснатия вой за обедняването на българите, те непрекъснато увеличават депозитите си, въпреки ниските лихви. Това означава, че те са в състояние да отделят от бюджета си средства, които НЕ СА ИМ НЕОХОДИМИ най-малко през следващата една година. Само сумите от домакинствата са около 44 млрд лева, което при примерно 4 млн. домакинства прави средно по 11000 лв. На практика домакинствата са по-малко, депозитите не са разпределени равномерно, така че тази сметка е груба. Но тенденцията е ясна...

 21. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  "Спрямо края на октомври е начислена допълнителна обезценка на кредитите и вземанията за 86 млн. лв., като обезценката от началото на 2015 г. достига 739 млн. лв."
  Това броите ли го.

 22. 23 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#20] от "CINZANO":

  За теглене над определена сума без заявка, банките начисляват такса.
  Ако ги изтеглиш на датата на падеж се приема, че банката трябва предварително да е готова да ти ги предостави и няма такса.
  Спасението е или да ги теглиш многократно под дневния лимит за таксуване или да дадеш предварителна заявка.

 23. 24 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  До коментар [#23] от "ПАСТОРА":

  И със заявка има такса, но е по-малка от тази без заявка. Поне според мен, трябва да има закон до каква сума тегленето да става без такса или с такса до 1 лев, както Държавата ми определя над каква сума трябва да минавам през банка, реципрочното е Държавата да определи каква сума се тегли с такса от 1 лев. Естествено, ако Държавата се грижи за поданиците си, а не за банките.

 24. 25 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#23] от "ПАСТОРА":

  Прав си, но ако става въпрос за депозит и той е на падеж, дори да е 1 000 000, трябва да можеш да го изтеглиш без такса.
  Има банки, в които няма дневен лимит, под който не се таксува, т.е. начисляват ти такса дори да изтеглиш 1 лев
  Отделно предварителната заявка е за пари над определена сума, примерно 10 000, но тя не те спасява от такса, а ти гарантира, че няма да има допълнителна такса за незаявени суми, но пък ако не изтеглиш заявената сума ти се начислява такса, че не си извършил транзакцията и така...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 25. 26 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  Банките печелят, българите обедняват - обикновен капитализъм.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 26. 27 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  А колко са одраните кожи от клиентите

 27. 28 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#4] от "xmm":
  Викаш,не трябва да имат печалба..трябва да работят без пари,за кефа на цървулите...При активи за 82 млрд.лв,печалба от 931 млн.лв е под световните критерии..

 28. 29 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Лошото е ,че почти 26 млрд.лв са високоликвидни активи,близо 35% от общото..което показва,че тези пари стоят,без да са активни..Няма активна икономика,която да се кредитира с тези пари...

 29. 30 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#28] от "eurogi":

  С пост 29 си си отговорил вместо мен

 30. 31 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Еххх..да бяха я споделили със служителите си

 31. 32 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#25] от "CINZANO":

  Всичко е доста относително както казва един велик ум!
  Всяка банка сама си прави политиката.
  Работя с банка, която има дневен лимит от 3 000лв. без заявка. Нямам такса дори за 10 000, ако имам предварителна заявка от 3 дни. Ако не ги изтегля има глоба за неизпълнен ангажимент.
  Човек трябва да си избира банката, както си избира зъболекаря!
  Много голяма част от населението не е запознато с всички условия дори на един договор за срочен депозит. Много често има клаузи, които са съществени при начисляването на такси.
  След падежа депозита може да се преобразува в безсрочен или да започне да тече нов срочен влог. При първия вариант лихвата се срива до нищожна, а при втория, ако искаш да си изтеглиш парите 2 дни след падежа, на базата на неизпълнен втори договор ти вземат такса по-голяма от абсолютната стойност на лихвата по първия договор.
  Друг вариант на прецакване е промяна на условия, които се публикуват на страницата на банката и е нормално да ги пропуснеш за да реагираш.
  Една от банките в които имах разплащателна сметка си промени драстично таксите без индивидуално уведомяване. Случайно попаднах на информацията и си закрих сметката, но ако не го бях направил в определения от банката срок, трябваше или да плащам като поп за техните услуги или да платя "астрономическа сума" за закриване.
  Сега си представи, че имаш кредит от такава банка и не можеш да си закриеш сметката?

 32. 33 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#28] от "eurogi":

  И какви са критериите за "световните банки"?
  Все пак говорим не за приходи, а за печалба преди облагане.
  Освен това "нашите" банки нямат право на инвестиционна дейност и са ограничени само в кредитирането. Това ограничава възможността за печалба (както и загуба).
  Както споменах в преден коментар - всичко е относително.

 33. 34 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#33] от "ПАСТОРА":
  Около 1.2%-1.5% върху активите след данъчно облагане -това са показателите на добрите западни банки..Тука показателят е около 1%...

 34. 35 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#33] от "ПАСТОРА":
  Например Wells Fargo,която отчете 21.8 млрд.$ при активи от 1502 млрд.$ през миналата година.

 35. 36 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Печалбата на банките в края на ноември нараства до 931 млн. лева
  ---
  931 млн. лв изкарани от въздуха, без покритие.
  Банкстери!
  Старо е, всички вече трябва да са го гледали :-|
  https://m.youtube.com/watch?v=jqvKjsIxT_8

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 36. 37 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Банкерите сигурно си скубят косите, че не мина предложението на черешаря плащането в брой да падне от 15 на 5 хиляди лева. Дупетатите някак се спряха на 10 000...Нищо, догодина може и на 2 000 да го направят.
  Мисля, че няма банка без такса за теглене поне левче до 1 000. Даже съм виждал в ДСК за пенсионерите има отстъпка - 0,70 лв. Голями суми, от и над 20 000 лева, не може да си изтеглите сам, трябва да си наемете охрана.
  И при банките е като при горивата, няма никакъв картел да знаете

 37. 38 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#35] от "eurogi":

  21.8/1502=0.0145

  0.931/11*12/86.3=0.012 (средно)

  Според мене изобщо не е зле!
  По нашия закон банките нямат право на инвестиционна дейност.
  Нямат право да задържат ипотечно имущество с цел продажба.
  Нямат право да придобиват акции в печеливши дружества с цел печалба.
  Нямат право в съучастие в проекти с цел печалба от продажба на дялово участие след успешно завършване на проекта.
  Всичко това е значителен процент от печалбата на големи банки във финансовия свят. Някои от тях имат специални отдели за този тип дейност.
  Ако в едно малко село ограничите смесения магазин само до хранителни стоки, то той най-вероятно ще затвори!
  Нашите банки компенсират с такси и скъпи кредити, защото няма как да си музикант в симфоничен оркестър облечен с джинси.

  Нашия закон от една страна защитава клиента от недобросъвестност на банката (което както видяхме не е гарантирано) и едновременно с това дава възможност на банката да го разсъблича до голо. От друга страна разсъблечения клиент няма желание за инвестиция, защото трябва да се грижи за банката.
  Поставял съм въпроса и друг път.
  При ръст на БВП от порядъка на 1,5-2-2,5%, от къде като цяло фирмите могат да заделят кредитна тежест 10-11-12%?
  Какъв трябва да е процента на печалба на фирмите, че да заделят 10% за кредитите.

 38. 39 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2813 Любопитно

  Не съм много сведущ, та да попитам:
  Има ли някакъв коефициент на зависимост между усвояването на европейските средства и нарастването на депозитите?

 39. 40 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#38] от "ПАСТОРА":

  какво имаш предвид под кредитна тежест от 10-11-12%?

 40. 41 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  931 млн.лв при капитал от 11.3 млрд.лв представлява само 8.5% възвращаемост на капитала...Дост скромна възвращаемост.Разбира се,разбирачите веднага дрънкат за картел тука..ба си картела,щом постига едва 8.5% възвращаемост...

 41. 42 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2245 Весело

  До коментар [#10] от "ostin22":

  Нормално и правилно — който не си прави сам сметката на парите, друг му я прави... срещу съответното заплащане.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 42. 43 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#40] от "eurogi":

  Имам предвид всичко което се плаща за разрешаване, гарантиране и обслужване на кредита.
  Ако за гарантиране на кредита направиш ипотека за 5 години и платиш 4% нотариална такса то това е 0,75% годишно.
  !,5% годишна такса за обслужване на кредита.
  Застраховка в дъщерната компания на банката и доста други.

 43. 44 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#43] от "ПАСТОРА":
  Зависи.Ако си сериозна фирма и банката те познава,цифрите са доста по-ниски.Моите оборотни кредити са с такса обслужване от 0.5% годишно,лихвата в момента е малко под 4%.
  Нотариалните такси в никакъв случай не са 4%,имам ипотека за 700 х.лв,беше под 1200 лв таксата и е еднократна-за 10 години срок на кредита

 44. 45 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#21] от "Дон Кихот":

  Винаги е впечатляващо да видиш как милиционер говори за макроикономически показатели и какви изводи прави от тях. За съжаление, явно фуражките не са си взели поука от предишното управление, в което пак имаше увеличение на депозитите и стана пределно ясно какво значи то.

  Редник, чети внимателно - увеличаване на депозитите означава, че икономическата обстановка в страната е толкова наакана, че хората не искат да инвестират в нищо, никой не иска да започне или рефинансира бизнес. Нещо повече - щото тук има увеличение и на битови средства - никой не иска да си купи нов телевизор, кола или каквото и да е, щото не знае след година милиционерско управление как ще са нещата.

  Това, което се опитваш да коментираш, мозъко, се прави през доходите. Там обаче няма тоя повод за оптимизъм, който се опитваш да намериш тук.
  А това, което АЗ коментирам се засича прекрасно след като погледнеш данните за икономическата обстановка в страната и чуждите инвестиции.

  Аре бегай обратно на дежурство.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 46 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 507 Неутрално

  даа еБанката е винаги на печалба

 46. 47 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Растат я , трябва някой да върне парите за КТБ

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 47. 48 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Най-големия враг на българите и държавата са българските политици. ИДИЛ не ни трябва, те перфектнои вършат същата работа но безкръвно -"демократично" ! За последните 25 год резултата от тяхната дейност е:
  Най-корумпирана държава в ЕС!
  Най-бедна държава в ЕС!
  Намаляло население с над 2 милиона души /ИД ряпа да ядaт!/!
  Най-бързо изчезваща нация в Света!
  Двойни банкови лихви...
  Да са ви известни други политици в Света с такива "постижения"?!

 48. 49 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#44] от "eurogi":

  Ипотеката на фотоволтаичната ти """""инвестиция"""" ли е?
  Национализация на фотоволтаичните депутатски схеми!!!!
  тА СИН НА КОЙ ДЕПУТАТ СИ?

 49. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 52 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#30] от "xmm":
  Ми така е,но не са виновни банките,че ситуацията в България е толкова стагнирала и няма качествени проекти,нито желание за инвестиране в бизнеса..всеки е застинал в състояние на оцеляване,като изключим разни проекти,които само с европари са жизнени,почти няма друго,в което да си струва да се инвестира..

 52. 53 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#43] от "ПАСТОРА":
  Порових се да си припомня сумата,оказа се 2776 лв нотариалната такса...общо за 700 хил.лв.1200 лв.е било само за единият кредит от 300 хил.лв...

 53. 54 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 282 Любопитно

  До коментар [#48] от "ivanivanovv":

  Доста се постараха в това направление политиците! Не може да им се отрече безкръвният демократичен геноцид.
  А сравнението с ИД е показателно. Наистина и те никого не са изгонили!Напротив защитават народа си!?
  Хората са изгонени от Властимащите! Те са истинските дерибей прикрити зад Законите!?!? Но, който има умствен багаж го разбира!? Който няма..........!?

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 54. 55 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 282 Гневно

  До коментар [#45] от "Darth Plagueis":

  +++++ Точно такава е милата родна картинка!
  99% от работещите българи са на ръба на канафката, макар че дохода на семейството се осигурява от двама души(най-малко) плюс ренти плюс допълнителна работа(културно или общественно ангажименти) и семействата са пак на ръба. Имало е случай когат,о уж заможни на пръв поглед хора да са ми искали на заем пари за да си вържат месеца. Не че имам да давам но, когато мога услужвам. И ще ми вадят едни уидурма статистики който служат само за камуфлаж пред наивните балунгери!? Нямат никаква друга стойност.

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 55. 56 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#17] от "Porter of the North":

  Те са на всеки километър и винаги оцеляват!?

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 56. 57 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#48] от "ivanivanovv":
  бла бла бла..най-големият враг на България са такива като теб...безмозъчни,злобни,завистливи,неспособни на нищо стойностно,захлюпени в панелките си и мрънкащи как държавата не мислела за тях...

 57. 58 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1534 Весело

  До коментар [#45] от "Darth Plagueis":

  "Редник, чети внимателно - увеличаване на депозитите означава, че икономическата обстановка в страната е толкова наакана, че хората не искат да инвестират в нищо, никой не иска да започне или рефинансира бизнес."

  Генерале, в какво трябва да инвестират хората личните си средства, средствата на домакинствата? Именно те се увеличават с изпреварващи темпове и застояват като депозити вм банките. И това въпреки отчайващата макроикономическа картина, която сърцераздирателно си описал. Именно този феномен води хората до урните и без допълнителни стимули ги кара да пускат бюлетината за ГЕРБ. За да разбереш това, няма нужда да си макроикономически гений, трябва просто да имаш малко мозък (но незомбиран и не квадратен).

 58. 59 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#57] от "eurogi":

  Как да мисли тя за хората, като ти с твоя фотоволтаичен комунистически прокт си на държавната хранилка колкото половин агенция. ДОЛУ ФОТОВОЛТАИЧНИЯ КОМУНИЗЪМ НА ИЗБРАНИТЕ ДРОГАРЕ ОТДЕСНО. БИВШО ЛЯВО.
  чУВАМ ЧМЕ някои фотоволтаици произвеждали ток по следната схема - от щепсела на НЕК си го купуват като промишлен ток през кабела после го продават на НЕК като зелена енергия и печелят от разликата. Ти като отявлен защитник на фотоволтаизма в предсрочната му хипертрофирала форма какво ще кажеш има ли такива високи технологии?

 59. 60 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#58] от "Дон Кихот":

  Фатмак, както вече казах, не коментирай неща, от които нямаш понятие. Самоосигуряващите се в ЕС са средно 50%, а у нас са 10%. Сещаш ли се? Сещаш ли се, че хората дори не искат да си купят нищо, щото не знаят какво ще стане след година?
  Едното можеш да го видиш през доходите, а другото през потреблението. НО само пълен нефелник може да отчете повишението на депозитите като плюс за една икономика.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 60. 61 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Нашите пари са безплатно в банките, с които те финансират И фотоволтаичната шантава схема с което ни вдигат и тока. Не е въпроса колко депутати имат фотоволтаици сред роднините си, а колко нямат?

 61. 62 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1534 Весело

  До коментар [#60] от "Darth Plagueis":

  "Фатмак, както вече казах, не коментирай неща, от които нямаш понятие..."

  Много ме кефиш, но както и да го въртиш, 0.5 % за ДСБ си остават толкова вече 15 години, сектата кара на доизживяване. Това е определящото, на твое място бих се замислил.А колкото до понятията, дръж ги за себе си и ги прехвърли на хартиен носител, може да ти свършат по-добра работа.

 62. 63 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#59] от "ivanivanovv":
  Тъпак,продължаваш с глупостите си.Жалко създание...Чудя се дали да те съжалявам или презирам.И двете всъщност...
  В твоята тъпа тиква има всякакви технологии...Каскет смотан.
  Нямам фотоволтаик,имам промишлено предприятие,но дори и фотоволтаик да беше,няма срамно в това-не само беше законно,но се и поощряваше от държавата,и хората се хванаха,поеха рискове,теглиха кредити,докато такива като тебе само стояхте в мизерните си черупки и хленчехте...След което заради такива мизерници като тебе им прецакаха договорите..сякаш те са виновни че държавата ги стимулираше да го правят..
  Айде,заравяй се при пърцуцата си и евтината лимонада,и продължавай да си мечтаеш за комунистическата кочина,където си отраснал...

 63. 64 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#61] от "ivanivanovv":
  Не си дръж парите в банките бе каскет смотан,хвани се,направи нещо,изкарай нещо...Ама ще се хванеш на връбница...Дай ти да дремеш и да хленчиш.Паразит...

 64. 65 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#59] от "ivanivanovv":
  А най ме е яд,че плащам сума пара годишно на държавата,с които тя хрантути паразити като теб..

 65. 66 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#59] от "ivanivanovv":

  На държавна хранилка си ти и сума още като тебе.Предполагам,че през целия си живот не си изкарал и един истински лев в реалният сектор...Сигурно си бил чиновник или фатмак,като ти слушам разсъжденията,,няма какво друго да си бил.
  Аз досега в живота си за 20 години,откакто съм активен икономически, само съм плащал данъци и осигуровки на тази държава,даже и като се наложи на доктор да ходя,почти не съм ползвал държавна подкрепа..Наскоро ми беше първият болничен в живота...
  За теб разбира се,е непонятно как се работи наистина в държавата.И колко стотици хиляди честни малки фирми има,които се блъскат да изкарват хляба на паразитите като теб..

 66. 67 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#62] от "Дон Кихот":

  Типичният милиционер, поради липса на всякакви аргументи се върна към удобната, дадена му от дежурния офицер теза - вие сте малко.
  Е да, ние сме малко, а вие сте тъпи. Нищо не се е променило от времената на Тато. Тогава бяхме дори под 1%.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 67. 68 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#61] от "ivanivanovv":

  Някой задължава ли те да си държиш парите в банка?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 68. 69 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#63] от "eurogi":

  И какви са рисковете на фотоволтаичните """"""""инвеститори"""""". Би ли ги споделил, щото те са на най-държавната хранилка на всички хранилки. При това 6-7 годшнш преди срока са започнали да се хранят напълно неоснователно. Що дивееш като си прав?

 69. 70 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#69] от "ivanivanovv":
  Всяко бизнес начинание има риск,независимо какво е-някъде по-малко,някъде повече.Така или иначе,мен ми е интересно да разбера,откъде в твоя мозък се пръкна идеята,че имам фотоволтаична централа?Завидя ми,че ползвам 700 хил.лв кредити ли?
  И като няма риск,що не се хвана и не си разработи един проект,правеха ги почти безвъзмездно,и финансиране имаше дал бог?

 70. 71 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ами нямам твоите дупетатски роднини. Тия проекти много добре знаеш че са само за такива """"""бизнесмени"""""". Та има ли риск, различен от нула и нулата риск ли е? Проектите ти как да не са безвъзмездни, като са наши момчета, на които подкупи не смее никой да поиска. Ти сам си показа фотоволтаичната същност и си призна но сега те е хванала амнезията. И що ги направихте на най-плодородни земи а не по пущинаците, това е друга пък загадка?

 71. 72 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Така че за мен сд бизнес фотоволтаични стъкларии не съществува - това е един еврокомунистически паразит, който трябва да се изкорени от държавата ни. Който иска да си го прави като бизнес без държавни гаранции да видим тогава ще намери ли бонка която да го финансира тоя търтей със 100% кредит. А, нещо да кажеш?
  Най-големите комунисти станахте такива пишман безнесмени, че и обиждате като чуете истината. С колко сривате нетния БВП годишно схващате ли какво зло сте?

 72. 73 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#72] от "ivanivanovv":

  О, боже.. Да закриваме Церн, а?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK