Оборотът в търговията е нараснал с 2 на сто през ноември

Оборотът в търговията е нараснал с 2 на сто през ноември

© Георги КожухаровПо предварителни сезонно изгладени данни през ноември оборотът в търговията на дребно (без търговията с автомобили и мотоциклети) е нараснал с 2 на сто спрямо същия месец на предходната година, показват изчисленията на Националния статистически институт (НСИ). В сръвнение с октомври се наблюдава намаление от 0.1 на сто.


Както и при предишни месеци най-голям ръст се пада на търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - от 16.3%, с фармацевтични и медицински стоки - с 9.4%. Увеличение има и при продажбитебитова техника, мебели и др. стоки за бита - с 3.6 на сто.


Спад през месеца на годишна база се отчита при продажбите на текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 7.7%, както и при хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1.8%.
В сравнение с октомври оборотът нараства по-значително при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 5.5%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 4.1% и др.


По-малко през месеца са продавани храни и напитки - с 0.7 на сто, както и облекла и обувки - с 0.1 на сто.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK