Все още никой освен "Булгартабак" не е регистрирал по-високи цени на цигарите

Все още никой освен "Булгартабак" не е регистрирал по-високи цени на цигарите

© Надежда Чипева, КапиталПрез декември вносители и производители на цигари са заредили търговската мрежа с големи количества на старите цени, за да се гарантира наличието им колкото е възможно по-дълго. Това заяви пред БНР шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Той потвърди, че до днес никой производители или вносител извън "Булгартабак холдинг" не е регистрирал нови цени на цигарите.


От 1 януари акцизите за цигарите са по-високи и заради тях евтините цигари би трялвало да поскъпнат с около 20-30 ст., а най-скъпите - с около 1 лев.


По данни, цитирани от Танов, регистрираните нови цени на цигарите от "Булгартабак" предвиждат увеличение между 10 и 40 ст. в зависимост от класа на цигарите.
Според търговци, цитирани от "24 часа", на пазара в момента има истинска ценова война и поскъпването не е факт. Това в известна степен се дължи и на регулаторни празноти. С гласуваните през миналата година промени в Закона за акцизите е премахнат текст, според който новите ставки влизат в силане по-рано от два месеца след обнародването. Така новият размер на акциза влезе в сила от 1 януари. Същевременно обаче акциз се плаща при извеждането на съответната стока от данъчния склад. Именно тази възможност са използвали вносителите през декември и на практика са "наводнили" търговската мрежа.


Неофициални данни сочат, че тези количества ще осигурят търсенето на пазара в следващите 3 до 5 месеца. През този период бюджетът може да разчита на увеличени приходи от акцизи само от "Булгартабак холдинг".


Поправката в Закона за акцизите, с която се промени структурата на данъка беше в полза именно на "Булгартабак", където акционер е депутатът от ДПС Делян Пеевски и "КТ Интернешънъл", от групата компании около "Винпром Пещера". Текстът налага минимално поскъпване за евтините марки цигари (тези на "Булгартабак") и значително за по-скъпите вносни марки, които още се въздържат да обявят нови цени.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK