Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Фонд "Земеделие" изплати 12 млн. лв. по проекти в селските райони

Фонд "Земеделие" изплати 12 млн. лв. по проекти в селските райони

© ДневникДържавен фонд "Земеделие" преведе близо 12 млн. лева по осем инвестиционни проекта от оперативната програма за развитие на сектор "Рибарство" (ОПРСР) 2007-2013 г. Два от вече реализираните проекти са по мярка 2.1 "Производствени инвестиции в аквакултурата", съобщиха от разплащателната агенция.


Близо 755 хиляди лева е окончателната субсидия за реконструкция и модернизация на рибовъдна ферма за топлолюбиви видове риби в село Опан, област Стара Загора. Субсидия от 265 338 лв. е изплатена и за инвестиция във възстановяване на съществуваща рибовъдна ферма в село Острица, община Две могили.


Разплащателната агенция изплати субсидии общо 1.5 млн. лева и за четири проекта по мярка 2.6 "Инвестиции в преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура". Средствата от програмата са вложени в изграждането и модернизацията на рибопреработвателни предприятия, както и в преработката на водораслова биомаса и производството на хранителни добавки.
Безвъзмездната финансова помощ по тези шест проекта е 60% от инвестиционните разходи, от които 75 на сто се осигуряват от европейския фонд "Рибарство" и 25 на сто - от държавния бюджет.


Субсидия на етап окончателно плащане от 4 577 818 лв. е преведена и на община Созопол по мярка 3.3 "Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки". Проектът е за реконструкция на рибарския пристан и превръщането му в рибарско пристанище в град Черноморец.


По същата мярка на етап междинно плащане са преведени 4 661 917 лв. на община Поморие за модернизация на рибарското пристанище в града. Безвъзмездната финансова помощ е в размер 100% от одобрените инвестиционни разходи, от които 75% са от ЕФР и 25% - от националния бюджет.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK