КНСБ: Близо 80% от домакинствата живеят с под необходимите средства за издръжка на живота

Пламен Димитров, президент на КНСБ

© Анелия Николова

Пламен Димитров, президент на КНСБВ края на 2015 г. стойността на издръжката на живот на един член от 4-членно домакинство (2 възрастни и 2 деца) достига сумата от 560.55 лв. За да покрива разходите за храна, за образование, здравеопазване и поддържане на жилище, следва общите месечни доходите на този тип домакинство да бъдат около 2 242 лв.


Това показват резултатите от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) на КНСБ през декември 2015 г., обявени на пресконференция от изследователя на института Виолета Иванова. Тя подчерта, че границата на бедност в България достига 295.55 лева през последното тримесечие на 2015 година. По думите й с общ доход на едно лице от домакинството от 296 до 561 лева са 48% от населението или над 3.5 милиона души.


В сравнение с предходното тримесечие се наблюдава задържане на същите нива на издръжката на живота, а на годишна база се отчита намаление от 0.1%, сочат резултатите от изследването. За сравнение, в края на 2014 г. стойността на издръжката на живот достигна до 561.88 лв. на човек от 4-членно домакинство.
30% от българите са с общ доход на член от домакинство под издръжката за бедните домакинства (до 296 лв.), или около 2.2 млн. души. Така общо


около 78% от домакинствата в страната живеят с общ доход на едно лице под необходимите средства за издръжка на живота


което показва, че продължава статуквото на самоограничаване и отлагане на плащания, защото жизнения стандарт остава непроменен, поради липса на динамично и устойчиво нарастване на доходите, отбелязват изследователите. "Това налага необходимостта от адекватни политики и социални мерки за нарастване на доходите на ниско платените работници, в частност за работещите бедни", се обобщава в анализа.


"България има нужда от растеж между 4-5%, за да възстанови заетостта от преди кризата. Ние ще настояваме за 10-15% увеличение на доходите в частния сектор за тази година. Това е едно прилично увеличение, което трябва да дръпне средната работна заплата", обяви на пресконференцията президентът на КНСБ Пламен Димитров.


По думите му бедността е най-големият проблем в България и той е свързан с демографската криза. "Евростат" дава оценка, че 40% от българите са застрашени от социално изключване. За нас ключовото решение е доходите и данъкът върху доходите, за да се справим с бедността. Плоският данък поражда социални неравности", каза още лидерът на КНСБ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK