Фирмите могат да кандидатстват за 90 млн. евро, за да намалят разходите си за енергия

Фирмите могат да кандидатстват за 90 млн. евро, за да намалят разходите си за енергия

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВАБългарските фирми могат да кандидатстват за общо 90 млн. евро с проекти, които да намалят консумацията на енергия в предприятията им. Парите са по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност".


Със средствата по схемата ще се финансира покупката на нови машини, съоръжения и оборудване, подобряващи енергийната ефективност на предприятието. Ще се покриват също разходи за дълготрайни нематериални активи, включително и разработване на софтуер, както и строително-монтажни работи, които са необходими за изпълнение на мерките по проекта.


Документите по програмата са публикувани за обществено обсъждане до 15 февруари. След обявяване на процедурата пък срокът за подаване на проектите е 150 дни, съобщава "Капитал Daily" в днешния си брой.
Парите са предвидени за покупка на оборудване като с предимство ще се ползват енергоемките отрасли. Срокът за изпълнение на проектите е до година и половина, като максималната сума, която може да получи един кандидат, е 1.5 млн. лв.


Специфичното в това кандидатстване е, че компанията трябва да изготви предварително енергиен одит, който да бъде одобрен от ресорната държавна агенция два месеца преди срока за подаване на документи.


За финансиране могат да кандидатстват микро-, малки и средни предприятия, които имат поне три приключени финансови години.


Допустими са почти всички сектори без рибарство и аквакултури и производство и преработка на селскостопанска продукция.


Проектите трябва да се базират на изводи от извършен енергиен одит.


Финансиране ще получат всички или част от проектите по реда на класирането до изчерпване на бюджета за съответната категория предприятия. За средните компании са предвидени 36 млн. евро от всички средства, а останалите 54 млн. евро се поделят поравно между микро- и малките фирми.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8175 Неутрално

    Колко години им повтарят да работят за намаляване на консумацията на енергия в предприятията им,но явно за там се искат повече усилия.Друго си е да заплашиш със съкращения на работници и стачки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK