През 2016 г. светът ще складира повече петрол отвсякога, сочи прогноза

През 2016 г. светът ще складира повече петрол отвсякога, сочи прогноза

© Nick Oxford, ReutersПрез тази година светът ще сложи на склад повече петрол отвсякога докато спадът в добива в САЩ се отрази на пазара и на фона на малката вероятност страните от ОПЕК да прекратят договорката си с други големи производители да се намаляват добивите. Това прогнозира Международната агенция по енергетиката (МАЕ), цитирана от "Ройтерс".


МАЕ все пак не подкрепя най-крайните прогнози за цената на петрола, които гласят, че тя може да падне до 10 долара за барел, като в същото време смята, че е трудно да се очаква, че ще има значителни отклонения от настоящите равнища на търговия.


Междувременно Goldman Sachs прогнозира, че цената на петрола може да падне под 20 долара за барел докато настъпи отново баланс между търсенето и предлагането. Цитирани от "Блумбърг" от там посочват, че в някои части на света вече няма свободен капацитет за складиране на петрол.
Настоящата прогноза на МАЕ е, че ръстът в търсенето на петрол ще бъде около 1.17 млн. барела дневно през тази година след петгодишният пик отбелязан през 2015 г. от 1.6 млн. барела дневно.


Агенцията вече не подкрепя и очакването си ОПЕК да увеличи добивите със 100 хил. барела дневно до 31.7 млн. барела на ден. Това количество е доста под добива на картела през януари - от 32.63 млн. барела дневно.


"Непрекъснатите спекулации за сделка между ОПЕК и водещите производители извън картела да орежат добивите се оказват именно спекулации. Работа на ОПЕК е дали да ореже или не дневните си добиви или да се договори по въпроса с другите производители, но вероятността за координирани действия по намаляването на добивите е ниска", се посочва в анализа на МАЕ.


Цените на петрола колабираха през последните 18 месеца като паднаха дори под 30 долара за барел от равнището си от 115 долара за барел след като ОПЕК разшири производството си, за да изтласка от пазара производителите на скъпа суровина - каквито са американските компании, добиващи шистов петрол.


Ниските цени стимулираха търсенето в глобален мащаб, но то не беше достатъчно да поеме цялото производство. В резултат на това излишъкът от петрол отиде в складовете, което доведе до рекорд в складираните наличности от 3 млрд. барела.


Добивът на шистов петрол в САЩ започна да намалява заради ниските цени на световния пазар. Междувременно ОПЕК обяви, че очаква по-късно през годината да се постигне нов баланс на пазара, когато търсенето и предлагането се уравновесят.


Според МАЕ обаче производството може да продължи да надхвърля търсенето през цялата настояща година, а освен това се очаква страните извън ОПЕК да свият добивите с едва 0.6 млн. барела дневно през тази година.


"Количеството може да е по-голямо, разбира се, и много ръководители на големи петролни компании смятат така, но съществува усещането, че голямото свиване в производството на шистов петрол в САЩ отнема ужасно много време, за да се случи", отбелязва МАЕ.


Организацията също очаква доларът да остане силен, тъй като се възползва от статуса си на убежище за инвеститорите, което пък от своя страна означава допълнителен натиск върху цените на петрола.


С намалялото глобално търсене в добавка на новите количества идващи от Иран, Ирак и Саудитска Арабия, предвид и малките шансове за сделка в рамките на ОПЕК, слабото производство в САЩ и силния долар, МАЕ смята, че глобалното пренасищане ще се увеличава.


Организацията посочва, че дори производството на ОПЕК да се запази на сегашното му равнище, световните запаси от петрол ще нараснат до 2 млн. барела дневно през първото тримесечие и 1.5 млн. барела през второто.


Данните за търсенето и предлагането през второто полугодие сочат, че запасите ще растат до 0.3 млн. барела дневно. Ако тези прогнози се окажат верни на фона на залятия от петрол пазар, е много трудно да се очаква, че цените на суровината ще растат значително в краткосрочен план. При тези обстоятелства рискът за нов спад на цените се покачва", сочи още анализът на агенцията.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Също в Блумбърг наскоро имаше статия за това, че ниските цени на петрола са довели до намаляване на дневния световен добив със само 0,1 процент. Това са добри новини за отворени малки икономики като нашата и лоши за държавите бензиностанции, воглаве със северноазиатска нигерия.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  Ами сега е времето за запасяване при ниските цени, това може да дойде на ума и на по-обикновени анализатори.

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  Россссия ще реши окончателно проблема с продоволствието - отлежалият евтин петрол е перфектна гарнитура за ръждясали танкови вериги.

  Bon appetit.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#1] от "меншевик":

  свободният свят ще складира петрол, а Кремъл ще складира дълг.
  пък да видим чии складове са по-големи

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 5. 5 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  добавят му малко самогон (оцетът там е скъп) и имат перфектната "сибирска марината". веригите на арматите ще омекнат като солунско калмарче

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 6. 6 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#2] от "tsvetko_51":

  защо да е сега моментът?

  при цена 29-30 долара на барел ще платиш по 3 пъти повече от август 2016-та, когато цената ще е 10 долара.

  а Потин и Мотрисина (или както се казваше ватманката на Российская Банка Централь) тогава ще са направили поне 4 ъпдейта на държавния бюджет...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  До коментар [#6] от "полувишис":

  Който изчаква да мине най-тънко, може да загуби и днешното.
  И като казвам че сега е момента, имам предвид 2016, а не 2015.

 8. 8 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 334 Весело

  До коментар [#4] от "полувишис":

  По данни на източници от нефтения бранш, ценовото шоу вероятно ще настъпи около средата на месец март, когато големите рафинерии-купувачи в света масово спират за лятна профилактика. Четох едно интервю с боса на компанията Витол - търговец №1 в света на нефт. Човекът каза - възстановяване на цените в средносрочен план на максимум 50 долара за барел поради това, че на пазара веднага изкачат с увеличен добив американските шистовици - наричат я американска шистова ценова шапка.
  А другарят ВВП дрънка с картонената армата, тайно надявайки се по този начин да заглуши шума на цвилещите от глад ватници.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 9. 9 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#8] от "меншевик":

  ние се подиграваме на ВВП (Вовкин Вътрешен Продук), но неговия научен и военно-технически комплекс успя да направи танк от картон и дрон от гласпапир.

  знаеш ли, че с 1 милион лева може да си спретне една цяла дивизия от картонени армати, дронове от амбалажна хартия и пияни ватници? това, че дивизията няма да мръдне от казармите си е отделен въпрос...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 10. 10 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Повече петрол - по-ниски цени - по-ефтина рубла - по-малки доходи за рубладжиите в България - повече България ..............

 11. 11 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 334 Весело

  До коментар [#9] от "полувишис":

  Разбира се, за руския ВПК "няма невъзможни неща" и строи само и единствено безаналогови оружия, които са страшни и секретни, но са известни в детайли на ватниците. Само, че миналата седмица бе съобщено за най-голямата във военната история на загниващия САЩ, фалирал поради нефетените цени и "срива" на долара, единична сделка на Пентагона с "Локхийд Мартин" - 395 милиарда долара за изтребител 5то поколение, като от настоящата година до 2018 включително ще бъдат доставени за родовете войски общо над 200 самолета Ф35 в три варианта - стандартен за ВВС, за морската авиация и за авиацията на морската пехота , тоест такъв с вертикално кацане. Живи да ги оплачеш тези фалирали американски шистовици и банкери.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 12. 12 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Още един сеанс на цикъла "потребление-предлагане", който много вълнува нашите аджамии пара-анализатори... Само дето сега протича с усложнения след световната грипна епидемия от 2008 г. И не му берете гайлето на Путин: Русия добива в рубли, продава в долари... Вижте какво става в България: Петрокелтик спира сондиране в блок "Камчия", а за почване в "Хан Аспарух" въобще не се чува. Затова пък се работи по план за "ХЪБ БАЛКАН"!

 13. 13 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#12] от "venelingeologia":

  добива в рубли, т.е. добива от нищото, без каквито и да е разходи и продава в долари, т.е. в тоалетната хартия на Фед?

  и какво викаш? вие правите милиарди от това?

  Хъб Балкан е някаква дъвка за българските комунета и наивници. обзалагам се, че дори няма да намерите пари, за да регистрирате Хъб Балкан ООД, с уставен капитал от 1000 лв.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 14. 14 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 334 Весело

  [quote#13:"полувишис"]добива в рубли, т.е. добива от нищото, без каквито и да е разходи и продава в долари, т.е. в тоалетната хартия на Фед?
  [/quote]


  Хехе, това е нищо, почакай фараончето да дойде с неговите гениални икономически теории да видиш комедия.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 15. 15 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Кви глупости пишете пак бе дневник???-:".
  ..Настоящата прогноза на МАЕ е, че търсенето на петрол ще бъде около 1.17 млн. барела дневно през тази година след петгодишният пик отбелязан през 2015 г. от 1.6 млн. барела дневно."
  и още на следващия абзац:..
  ".Агенцията вече не подкрепя и очакването си ОПЕК да увеличи добивите със 100 хил. барела дневно до 31.7 млн. барела на ден. Това количество е доста под добива на картела през януари - от 32.63 млн. барела дневно..."
  значи търсенето щело да е 1.17 млн .барела дневно,а ОПЕК щял да добива по 31.7 млн.барела дневно..Да се чудиш как не е станала отрицателна цената вече...

 16. 16 Профил на simeonov78
  simeonov78
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#15] от "eurogi":

  Добре забеляза поредния слаб превод, става въпрос за увеличение в дневното потребление с около 1.17 млн, барела на ден, спрямо увеличението от около 1.6 млн. барела/ден през 2015.
  А иначе световното потребление на петролни продукти е около 96 млн. барела на ден, а светът помпи между 1.5 и 2 млн. барела на ден повече към момента, което води до основните въпросителни какво следва, след запълване на наличните складови обеми. С други думи играта е "кой ще мигне пръв"?


 17. 17 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Складирай, че ако САрабия влезе с войска Сирия и после я издумкат - ще подскочи иначе свличащата се постепенно "черна отрова"..

 18. 18 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#15] от "eurogi":

  Дневното световно потребление на петрол е около 90 млн. барела...
  year consumption change
  1980 59,928.84 NA
  1981 58,013.31 -3.20 %
  1982 56,722.96 -2.22 %
  1983 56,002.25 -1.27 %
  1984 57,064.08 1.90 %
  1985 57,382.49 0.56 %
  1986 58,996.11 2.81 %
  1987 60,385.75 2.36 %
  1988 62,269.80 3.12 %
  1989 63,497.39 1.97 %
  1990 63,875.12 0.59 %
  1991 66,970.88 4.85 %
  1992 67,136.27 0.25 %
  1993 67,587.54 0.67 %
  1994 68,927.09 1.98 %
  1995 70,256.20 1.93 %
  1996 71,878.41 2.31 %
  1997 73,591.53 2.38 %
  1998 74,266.63 0.92 %
  1999 75,967.47 2.29 %
  2000 76,959.10 1.31 %
  2001 77,756.45 1.04 %
  2002 78,526.76 0.99 %
  2003 80,173.85 2.10 %
  2004 83,176.98 3.75 %
  2005 84,668.04 1.79 %
  2006 85,586.39 1.08 %
  2007 86,700.09 1.30 %
  2008 86,027.86 -0.78 %
  2009 84,953.36 -1.25 %
  2010 87,839.10 3.40 %
  2011 88,657.70 0.93 %
  2012 89,668.91 1.14 %
  2013 90,354.27 0.76 %

 19. 19 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Складират нефт, защото фирмите търгуващи с нефт правят безрискова печалба в момента на поставянето на склад, използвайки така нареченото contango, тоест купуват днес физически нефт, продавайки го днес на фючър, касирайки разликата м/у спот цената и тази на фючъра минус таксата за складиране. Затварят позицията днес и касират печалбата без да ги е еня бъдещата цена.
  Това contango има смисъл, когато цената на фючъра е по-висока от днешната цена на нефта.
  В момента имаме такваз ситуация:
  - фючърът с падеж април 2016 = $32.63 / барел
  - фючърът с падеж април 2017 = $40.90 / барел
  - фючърът с падеж април 2018 = $44.81 / барел
  - фючърът с падеж април 2019 = $48.21 / барел
  - фючърът с падеж април 2020 = $49.49 / барел
  http://www.investing.com/commodities/brent-oil-contracts
  Сontango се обезсмисля и ако цената за скалдиране на петрол се качи.... което става в момента.... който има складови капацитети е цар!

 20. 20 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Един от най-сложните за прогнозиране стокови пазари. Икономическите фактори са настъпани от политическите.

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4504 Неутрално

  Евтин петрол и надпревара във въоръжаването - рецепта за фалит на Русия! Подобно на СССР! Някои на запад са запомнили урока на Регън и Тачър!

 22. 22 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Тази статия чудесно се вързва с една песничка на Семён Слепаков: Песня про нефть.
  https://www.youtube.com/watch?v=T_U7HxOzhWw&list=RDT_U7HxOzhWw#t=55

  Но недавно началась странная ботва
  Деньги стали таять быстрее раза в два,
  Цены в магазинах очень резко поднялись,
  И стало не хватать мне на мою плохую жизнь.
  Я начал беспокоиться, в чем дело не пойму,
  Но тут по телевизору сказали что к чему,
  Мол, это нам Америка коварно поднасрала,
  Вследствие чего цена на нашу нефть упала,

  Но это все искуственно спланированный акт,
  И скоро все изменится – это точный факт,
  Не смогут нас пиндосы долго нагибать,
  Цена на нефть, на матушку, поднимется опять,
  И будет все как прежде, мы будем процветать,
  И мне на жизнь плохую опять начнет хватать,
  Понравилось мне очень все, что диктор произнес,
  Но у меня остался малюсенький вопрос:

  Я очень рад, конечно, что вот-вот подорожает нефть,
  А че бля если нет? Че будет если нет?
  Я понял, все исправится, когда подорожает нефть,
  А че, бля, если нет? Вот так вот раз и нет?

 23. 23 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 334 Весело

  До коментар [#19] от "Ф.Нинов":

  Един въпрос, ще бъда наистина благодарен на професионален отговор - защо се счита или поне се изтъква от пазарните анализатори в момента, че повишаването на щатските нефтени резерви е фактор, подтискащ цената надолу? Не мога да разбера това фактор ли е или просто пазарен индикатор за търсенето да речем? Какво означава - например, че щатския добив не намалява при запазващо се търсене?
  Обещавам, че ще почерпя ако спечеля от нефтена борсова търговия. ()

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 24. 24 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3026 Любопитно

  Скоро се очаква любопитна оферта на СА към Китай!За петролни доставки на почти фиксирана цена ?!На матушката свят ще и се завие ако това нещо проработи.Тотално ще обърка и без това обърканите парични планове на Масква.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 25. 25 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ф.Нинов":
  Знам го колко е потреблението.Раздразних се от поредният бездарен превод.Бе как е възможно да пишеш нещо без грам да се замисляш кво пишеш!!??

 26. 26 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#22] от "simon40":
  Хаххахаа..страхотна песничка!!
  Ей такива пичове като този Семьон дават надежда,че не всичко в Русия е загубено...

 27. 27 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#23] от "меншевик":

  Всичките тези анализи са бошлаф работа, опитвайки се да обяснят защо определена цена пада или се качва.... и то с някакви предположения в бъдещето.
  Аз съм привърженик на теорията, че първо идва цената, а после идва обяснението от анализатори и журналисти.
  Ако следиш нещата ежедневно десетки години наред, ще забележиш, че независимо каквато и изненада да стане на борсите - журналистите/анализаторите винаги ще избичат някакво обяснение, въпреки, че то си противоречи с всички досегашни.
  При нефта в момента има много интересен фактор, че почти никой не може да си позволи да намали добива, защото или трябва да пълни бюджет (араби, руснаци, венецуелци) или трябва да плаща дивидент (големите международни корпорации) или трябва да плаща дълове кредиторите да не му отнемет собствеността (многобройните малки щатски и канадски добивни фирми).
  В момента има дневни 2 млн. барела разлика между световен добив и световено потребление, вагабондиращи по пазарите като те са основната причина за срива в цената. Ако тази разлика започне да намалява - тогава цената може да скочи.
  Ако разликата се увеличи - цената може да продължи да пада.
  Освен нефт в огромни количества се складират и преработени нефтопродукти.
  Иначе намаляването на добива ще си дойде по естествен път след като започнат да се изчерпват наличните находища, защото вече от година резработването на нови е сведено до минимум. Пък и то е никак не е евтино - беше скъпо дори и на $120 нефт.
  Ти лонг или шорт искаш да търгуваш нефт?
  И с какъв инструмент?

 28. 28 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 334 Неутрално

  [quote#27:"Ф.Нинов"]Ти лонг или шорт искаш да търгуваш нефт?
  И с какъв инструмент? [/quote]

  За това се шегувах разбира се, иначе благодаря за отговора!

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 29. 29 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 755 Неутрално

  За деня - 09.02.2016 18:30 -3.43%

  ПОНИЖВАНЕ

  Последна 32.07

 30. 30 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#27] от "Ф.Нинов":
  Браво Нинов! Завиждам ти на търпението. Аз обяснявам нещата на разбиращите и неразбиращите със Закона на Чарли: "ВСЯКО ГЕОЛОЖКО СЪБИТИЕ МОЖЕ ДА ИМА ПОНЕ ДВЕ НАПЪЛНО ВЕРОЯТНИ ОБЯСНЕНИЯ", като го разширявам в посока и на другите видове събития. Контангото нямаше да работи, ако процесите се поддаваха на достоверна прогноза, но сме в епохата на пост-модерната действителност.

 31. 31 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#30] от "venelingeologia":

  Ситуацията мяза като в соца, когато склададжиите бяха на почит.
  Сега са контагаджии - сигурна печалба без риск... всичии останали фалит.

 32. 32 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 755 Неутрално


  За деня - 09.02.2016 20:40 -8.64%
  ПОНИЖВАНЕ
  Последна 30.34

 33. 33 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 755 Неутрално

  21:26, 9 февраля 2016
  Евро впервые за две недели подорожал до 90 рублей
  «Коммерсантъ»

  Курс евро вечером во вторник, 9 февраля, впервые с 21 января пробил психологически важную отметку в 90 рублей на фоне резкого падения цен на нефть. Об этом свидетельствуют данные торгов на Московской бирже.

  По данным на 21:23 мск, евро торгуется на отметке 90,29 рубля, что на 3,24 рубля выше уровня открытия торгов. Доллар подорожал на 1,25 рубля — до 79,8 рубля.

  Падение курса рубля произошло на фоне резкого обвала нефтяных котировок. Нефть марки Brent торгуется вблизи отметки в 30,5 доллара за баррель, подешевев более чем на 7 процентов.

  В начале февраля стало известно о том, что Минэкономразвития заложило в стрессовый сценарий стоимость нефти в 25 долларов за баррель. В этом случае инфляция составит менее 10 процентов, а падение ВВП будет меньше, чем в 2015 году (показатель за прошлый год — минус 3,7 процента)

 34. 34 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  [quote#32:"Николай_1"]ПОНИЖВАНЕ [/quote]

  Всичко е в очакване на доклада за американският стратегически петролен резерв утре, сряда. Последните две седмици показваха нарастване на складираното количество, което е най- високото от създаването на SPR досега. И тъй като резерва е единственото място което може да поеме излишъците ситуацията не е много добра за петрола.

  Като спрат рафинериите през март и април и резерва стане единственото място където добитият петрол да отива. Можем да видим и цени от $8 за барел нефт ако резерва се напълни без цената на бензиностанциите да се промени, защото бензина който се пролзва е произведен от петрол закупен преди това и поставен на склад. Все още има места в Калифорния, където цената за галон е $4, макар и средната цена за целият САЩ да е $2.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 35. 35 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Много ме радват прогнози, които прогнозират очевидни неща.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK