Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

От средата на годината ще може да се кандидатства за инвестиции в земеделието

От средата на годината ще може да се кандидатства за инвестиции в земеделието

© Георги КожухаровВ средата на годината ще бъде открита мярката за инвестиции в земеделието по Програмата за развитие на селските райони и фермерите ще получат възможност да влагат и в напояване на площите, каза днес във Варна министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от БТА.


Тя се включи в Четвъртата национална среща на земеделските производители в България. Във форума участват близо 500 фермери от цялата страна. Организатор на срещата е Асоциацията на земеделските производители в България.


Танева посочи, че по-лесно ще започне подкрепата за частни бенефициенти, които искат да инвестират в напояване. Паричните вложения в сферата на публичните хидромелиорации ще бъдат по-проблемни, тъй като се изисква реформа на търговското дружество, което извършва тази услуга, допълни министърът.
Министър Танева обясни, че искането на Асоциацията да се увеличи националното съфинансиране по Програмата за развитие на селските райони е неприложимо на практика. Теоретично има такава процедура, но с вземането на такова решение на национално ниво следва следва много дълга съгласувателна процедура с Брюксел, чийто финал е възможен в края на програмния период, обясни Танева.


Тя каза още, че подобна стъпка отново би довела до проблеми с усвояването на евросредствата по програмата. Според нея ефектът за стопаните би бил много по-добър, ако не започне такава процедура, а се правят качествени проекти, които да получават одобрение и средства.


Интересът към двете най-желани от фермерите мерки по програмата наистина е много голям и министерството прави всичко възможно парите да стигнат до повече производители, обясни Танева.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK