За да не ходят на туризъм, малките фирми ще трябва да доплащат за участие в изложения

За да не ходят на туризъм, малките фирми ще трябва да доплащат за участие в изложения

© Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятияИзпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия въвежда от тази година 20% самофинансиране на бизнеса при участието на изложения, панаири и търговски мисии в чужбина. Това заяви зам.-изпълнителният директор на институцията Никола Стоянов при откриването на конференция "Подпомагане на малкия и среден бизнес през 2016 г." в Пловдив.


Новото условие ще важи и при организирането от агенцията на участия на изложения в България.


"Досега поемахме изцяло на 100% финансирането от страна на държавата. Това обаче показа, че не е най-добрата практика", каза Стоянов. Причината е, че в изложенията и мисиите са се включвали представители на фирми, които са пътували навън като туристи. При отчитането на резултатите се оказва, че те не са готови за износ или нямат въобще такъв капацитет. С новите условия ще отсеем туристите и ще ходят реални и по-готови компании за експорт на продукция или услуги, подчерта Стоянов, цитиран от пресслужбата на агенцията.
Друг мотив за решението е, че по този начин ще могат да се възползват от възможностите повече фирми.


Фокус на агенцията ще бъде участието на изложения, панаири и търговски мисии в скандинавските страни, Великобритания и САЩ, обясни Никола Стоянов.


Пловдив очаква през тази година около 10 нови чуждестранни инвеститори, които ще вложат над 50 млн. евро, заяви при откриването на конференцията зам.-кметът на града Стефан Стоянов. В момента имало огромен интерес от автомобилната индустрия за изграждането на предприятия за авточасти.


В ИТ сектора в града са навлезли нови компании. Вече над 5 хил. млади и високообразовани хора са заети в този бранш. Зам.-кметът очаква до 4 години техният брой да се удвои.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK