Държавата и бизнесът да делят 50 на 50 разходите за иновации, предлага просветното министерство

Костадин Костадинов (в средата) е старши научен сътрудник в Институт по механика към БАН (архив)

© Надежда Чипева, Капитал

Костадин Костадинов (в средата) е старши научен сътрудник в Институт по механика към БАН (архив)Министерството на образованието и науката работи по изцяло нов модел на финансиране на научни проекти и нов вид конкурси към Фонд "Научни изследвания". Ведомството ще предложи на бизнеса и браншовите организации да си поделят разходите 50 на 50 за научна и развойна дейност, като обяви конкурси за учени в конкретни направления, в които фирмите имат интерес.


Това обявиха зам.-министърът на образованието Костадин Костадинов, експерти от МОН и представители на индустрията на информационните и комуникационните технологии. Днес беше първата от четири планирани срещи с представителите на различни браншове и началото е поставено с ИКТ, но предстоят също разговори в областта на фармацията, мегатроника и роботика и креативни и рекреативни дейности


С технологичните компании днес представителите на министерството са уточнили няколко конкретни посоки, в които и двете страни биха инвестирали. Това са обработка на големи бази данни, високоскоростни пресмятания, киберсигурност, фармация и здравеопазване, облачни услуги, интернет, машинно обучение и алгоритми за анализи. Това са фундаменталните проблеми, които стоят пред бизнеса и учените, изброи зам.-министър Костадинов. 
"Досега обявявахме конкурси по общи направления - ИКТ, химия, физика, здравеопазване и се появаха над 1000 проекти, които не са фокусирани и не са пожелани от никой. Сега искаме учените да кандидатстват и да работят по такива проблеми, които са провокирани от бизнеса и могат да намерят приложение там. Най-големият недостатък на фонда сега е, че не може да оцени резултата от вложените средства", разясни Костадинов. "Недостатъкът на досегашните конкурси, беше че ги обявяваме без да фокусираме къде ще вложим тези пари, какво искаме да получим от тях", обобщи той. 


Дружества също вече ще могат да участват в конкурсите, ако разполагат с екипи за развойна дейност. По тази причина фирми съдят министерството за конкурса от 2014 г., защото "тогава заради криво разбиране, че не може ООД-та да кандидатстват" всички те са били върнати, обясни заместник-министърът. 


В момента инвестициите за иновации в технологичния сектор у нас  са около 0.54% от БВП, но по-голямата част - 0.3% са от бизнеса, а не от държавата. (За сравнение, средното ниво на инвестиции в ИКТ сектора за Европа е 5.6%). Ако усилията се обединят, ще има и повече резултат и повече полза, убедени са от министерството и бизнеса. 


Проблем, който предстои да се реши по този нов вид конкурси обаче е какво ще се случва например с патента и интелектуалната собственост върху новите видове продукти и услуги, които ще са резултат от ко-финансирането между държавата и бизнеса. Веселин Арнаудов, ръководител "Иновации" в една от компаниите, които имат най-голям дял в развойната дейност у нас - VMware България, коментира, че в други страни тези компании имат практика за сътрудничество с университети и въпросът обикновено е уреден като частни взаимоотношения помежду им. Как ще се уреди у нас ще се изясни на следващата среща между ведомството и представителите на бранша. 


На 16 февруари е следващата планирана среща на със следващата група бизнеси - фармацевтичните компании. Министерството планира да приключи с тези срещи през март и след това да задвижи новия вид конкурс. Междувременно в министерството от края на миналата година действа работна група за разработването на финансов инженеринг. Всички мерки са част от Иновационна стратегия за интелигентна специализация, която беше приета през ноември миналата година, обясни директорът на дирекция "Наука" в МОН Златина Карова. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK