Москва продава на търг комплекса "Камчия"

Москва продава на търг комплекса "Камчия"

© sok-kamchia.comДепартаментът по конкурентна политика на градските власти на Москва обяви търг за продажба на целия почивен комплекс "Камчия", намиращ се на 25 км южно от Варна.


В официалното съобщение се посочва, че първоначалната сума, искана от правителството на руската столица, е 6.05 млрд. рубли (около 66.5 млн. евро по курса от 11 февруари).


Аукционът по продажба на 100% от акциите на Едноличното акционерно дружество СОК "Камчия" е насрочен за 19 април 2016г., а до 12 април се събират оферти.
Съобщението е публикувано в четвъртък малко преди 14 часа българско време, още не присъства на сайта на Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" и не е известно дали Москва ще разпространи информацията и в България.


На 2 февруари президентът Владимир Путин заяви на среща с министри и водещи държавни компании и банкери, че трябва да се затегнат условията за приватизация. Тя трябва да става при изискване купувачите да са само регистрирани в Русия дружества, които не използват кредитиране от руски държавни банки, а сделките не са под пазарната стойност на купувания актив."Едрите инвеститори получават възможност да придобият уникалния комплекс "Камчия", разположен върху терен от 31 хектара в България", се казва в началото на съобщението.


В документацята за търга е описано, че това са сгради, обособени като отделно курортно градче за целогодишен туризъм с капацитет за настаняване на до 2000 гости едновременно.


Около 600 стаи за настаняване с обща площ от над 101 000 кв. м са разпределени по хотелския комплекс "Лонгоз", детски здравен лагер "Радуга" и "Черноморский", център за лечение и диагностика "Здравец", вилно селище "Пирин", учебен комплекс с планетариум и др. 


Москва продава на търг комплекса "Камчия"

© sok-kamchia.com


Ръководителят на Департамента по конкурентна политика на Москва Генадий Дегтев казва, че за пръв път търгът ще се проведе по електронен път като "средство за по-прозрачни и разбираеми механизми за реализиране на имущество от градската хазна".


В съобщението за търга е цитирано и мнението на Александър Ошурко – заместник на генерални ядиректор на имотната агенция Praedium. Според него "Камчия" категорично е интересен за закупуване, включително заради разположението и инфраструктурата си. "Комплексът има потенциал да стане пълноценен хотел със спа комплекс, или – след съответното обновяване - санаториум за семеен отдих".


Ошурко смята, че от обекта може да се заинтересуват едри руски туроператори – включително за организирани руски туристи - или международни хотелиерски вериги. Възможно е да се интересуват и инвеститори от Източна и Централна Европа, които по традиция имат интерес към черноморското крайбрежие.


Новината съвпадна с началото на Международната туристическа борса "Ваканция & СПА", която се провежда от 11 до 13 февруари в Интер Експо Център - София и на която "Камчия" има щанд, на който представя "нови предложения за детски, семеен и 55 + отдих през Лято'2016, а също и възможности за организиране на фестивали, концерти, изложби, семинари и тийм билдинг, за бизнес и конгресен туризъм."


Договорът за изграждането на комплекса, "СОК Камчия", бе подписан от бившия министър на социалната политика Емилия Масларова през септември 2008 г. и одобрен от правителството на Сергей Станишев на 17 юни м.г. За да улесни реализирането на руските инвестиции, тогава Министерският съвет отпусна 7.7 млн. лв. за изграждането на 10.5 км магистрален водопровод.


Проектът бе реализиран на терен, включен в списъка на потенциалните зони от екомрежата "Натура 2000", но през 2007 г. Националното управление по горите поиска обхватът на защитения район да бъде намален и така реализацията на отдавна заявените руски интереси към устието на Камчия получи зелена светлина.


За откриването на комплекса бе избрана датата 9 септември 2010г. Специално за церемонията пристигнаха вече бившият кмет на Москва Юрий Лужков и тогавашния министър председател Бойко Борисов.


В справката на варненската областна администрация "СОК Камчия" фигурира със сделка за близо 80 дка в землището на с. Близнаци, община Аврен, до устието на р. Камчия. Земята бе купена през 2008 г. по 9.72 лв. на кв.м. Член на управителния съвет на СОК "Камчия" е Станка Шопова,  председател на ЦК на ДКМС от 1981 до 1989 г. Като управител и мажоритарен собственик на компанията "Агенция Русия днес" пак през същата година Станка Шопова купи и терен в землището на Близнаци, този път от 21 дка. Цената в този случай бе малко под 14 лв. на кв.м.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK