Богомил Манчев предлагал на Цветан Василев да му подари "Риск инженеринг"

Богомил Манчев предлагал на Цветан Василев да му подари "Риск инженеринг"

© Анелия Николова



Собственикът на "Риск инженеринг" Богомил Манчев обяви в ефира на БиТиВи, че прези 2013 г. предлагал на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев да му подари бизнеса си.


Манчев обясни, че Василев имал желание му вземе бизнеса. Той му предложил споразумение - самият Василев да ръководи бизнеса 6 месеца и ако намали приходите да изплати определена сума, а ако ги увеличи дори с 1 лев, да получи "Риск инженеринг" в подарък.


През септември 2013 г. представители на прокуратурата и ДАНс влязоха в офисите на Манчев, а по-късно му бе повдигнато обвинение за длъжностно присвояване на 800 млн. лв. по договор с НЕК и "Уорли Парсънс" за проект в АЕЦ "Козлодуй" През ноември 2015 г. обвинението беше оттеглено.




В тази акция Манчев съзира ролята на Цветан Василев. За доказателство той посочи, че при влизането на органите на реда в офисите му само ТВ7 била информирана и имало репортери на място, а в допълнение в същия час в ефира бил излъчен филм за Манчев, в който се твърдяло, че откакто фирмата му прави ремонти в АЕЦ "Козлодуй" там по-често се появяват дефекти във функционирането й. Манчев обясни, че не се занимавал с ремонти. Той единствено на Василев бил казал, че в същия ден му предстои среща с "човек от енергетиката", но заминал за чужбина. Представителите на ДАНС, които го потърсили в дома му обаче разполагали с информацията за тази среща.


Досега Манчев описавше Василев по външни характеристики, а сега за пръв път назовава името му сред причините за разследването.


Манчев разказа и че именно Цветан Василев му е дал банкова гаранция, за да бъде освободен. Манчев посочи, че в КТБ и в момента има 7 млн. лв., 5 млн. лв. от които са на фирмата му. 


Отношенията между двамата били добри до един момент, но после по неизвестна на Манчев причина се влошили, а Цветан Василев се бил променил.


Манчев казва, че ако не се били развили така нещата с банката той щял да съди Василев. В същото време той допълва, че бившият вече банкер "може да е всякакъв", но "като цяло това, което направиха срещу него не е правилно. Може да е присвоявал средства, но държавата има достатъчно лостове да запази банката, за да не пострадат вложителите". 


Самият Манчев каза, че с нетърпени очаква в края на месеца да се разбере кои цесии и прихващания ще бъдат признати, но посочи, че не е известно каква датата на несъстоятелността на КТБ ще бъде приложена към тях. За БНБ датата на несъстоятелността е 6 ноември 2014 г., а според съда - 20 юни - когато и банката беше затворена. 


Манчев повтори тезата си, че в енергетиката няма олигарси и посъветва да бъдат търсени в парламента.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK