Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

България още има капацитет да увеличава производството на вино, смята Танева

България още има капацитет да увеличава производството на вино, смята Танева

© Министерство на земеделието и хранитеЛозарите и винарите изпратиха успешна година, с ръст в производството и износа. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева, след като участва в ритуал по зарязване на лозя край пазарджишкото село Огняново, цитирана от БНР.  


Сектор "Лозарство и винарство" е един от секторите, който е конкурентоспособен, експортно ориентиран, познат на външните пазари и има перспективата да се развива в тази посока, посочи Танева, цитирана от агенция "Фокус".


Според нея България все още има капацитет за увеличаване на производството си, включително и с производствените мощности, които има към момента. "В България има капацитет за малко над 580 млн. литра продукция. Тези възможности, които са технологично обновени и могат да се ползват са над 200 млн. литра, а по последни данни, очакваме 130 млн. производство за миналата година. Отделно от това имаме капацитет, който да модернизираме. Очакваме износът да мине 50 млн. литра", каза още министър Танева.


Според нея, толкова е бил обемът на износа през изминалата 2014 година, която според нея е била най-слаба за сектора. "Този експорт ще го достигнем при условия на силно намалял износ за Русия, а в същото време увеличение на пазарите за износа ни към Китай, Великобритания и Германия. Всичко това са положителни данни. Освен това се прилага и Националната лозаро-винарска програма, към която интересът е все по-голям", уточни министърът на земеделието.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK