Фармацевтичната индустрия и просветното министерство ще си помагат за подготовката на кадри

Снимката е илюстративна

© Анелия Николова

Снимката е илюстративнаНедостигът на висококвалифицирани и опитни кадри за научна дейност е един от най-големите проблеми на фармацевтичната индурстрия. Липсва модерно обучение и възможност за развитие на специалисти в областта още по време на следването им, а също и единна платформа, където бизнесът да се среща с науката.


До тези изводи са достигнали експерти от Министерството на образованието и представители на бългрската генерична фармацевтична индустрия по време на днешната си среща, част от плана по изпълнението на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на правителството. В подготовката на тазгодишните научни конкурси и програми, просветното министерство организира поредица от срещи с различни индустрии, за да установи къде са проблемите и в какво бизнесът би искал да инвестира. Първата такава беше с компании от информационните и комуникационните технологии, където представителите на държавата и на бизнеса заедно определиха няколко конкретни насоки, в които учените да се фокусират. 


Първият приоритет свързан с науката за фармацевтичните компании у нас обаче е още на организационно ниво и обезпечаването на човешките ресурси. По думите на представителя на Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА)  Владимир Афенлиев най-трудно се намират висококвалифицирани химици и фармацевти за контрол на качеството и развойна дейност. 
Афенлиев обясни, че България е от страните в Европа със силна генерична индустрия и заетите у нас в този отрасъл представляват 7-8% от всички фармацевтични специалисти в ЕС. Въпреки че научните изследвания са характерни за иновативните компании, всички български генерични фирми имат изследователски екипи, които търсят начини за подобряване на качествата на генеричните лекарствата, в световен мащаб има тенденцията за развитие на т.нар. value added generics (генерици с добавена стойност), коментира той за "Дневник".  


Индустрията предлага различни инструменти за наваксването на недостига и подготовката на учени. Зам.-министърът на образованието Костадин Костадинов даде примери с това, че големите български фармацевтични компании имат стажантски и стипендиантски програми, а на днешната дискусия е била обсъдена идеята бизнесът да предоставя ваучери на обучителните институти за подготовката на кадри в определени направления, които след това да наемат.


Още не е уточнено обаче на каква стойност ще са тези ваучери и как ще работят. Важното според заместник-министъра е, че индустрията има готовност за сътрудничество с държавата, както е навсякъде другаде, а в момента и без друго точно фармацията е най-големият инвеститор в наука в България - над 70% от общата сума, която е около половин процент от БВП.  


От страна на държавата има две действащи програми, по които може да се стимулира подготовката на кадри във фармацията - Националната програма за младите учени и програмата за работа с българската диаспора, обясни директорът на дирекция "Наука" в МОН Златина Карова. По думите й за момента усилията на ведомството и на индустрията са фокусирани върху проблемите, а в близко бъдеще ще се мисли и за развиването на конкурси и финансирането на научни изследвания в областта. За целта е предвидена още една среща с индустрията през март - този път с иновативните компании.  

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ами това е защото всички "младежи" искат да са меринджейи.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 2. 2 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Спокойно - с лекарите и инженерите ще дойдат и фармацефти с опит (от Афганистан).

 3. 3 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Почна да се усеща бизнеса. Досега лежаха на наследените от социализма кадри, специалистът за тях нищо не значеше, жалки заплати и пълна липса на грижа за бъдещето.

  Пенсионирахме се старите, средното поколение емигрира в чужбина, младите искат мениджъри да стават не инженери и ИЗВЕДНЪЖ лъсна една ОГРОМНА дупка. Ще става още по-огромна, обещавам им го, имам наблюдения.

  Така че сега да си сядат на петата опорна точка защото ще трябва да се съревновават за все по-дефицитни кадри. И то в конкуренция за кадри с западните компании които предлагат в ПЪТИ по-голяма заплата.

  Досега ние им се молехме за работа сега те ще се молят и ще вземат всеки който има поне минимални качества. Иначе просто фалират. Защото пари се намират на кредит, машини купуват но кадри се създават изключително бавно и трудно. И не от всяко дърво свирка става.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 4. 4 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  По този начин трябва ад действат и от другите браншове, а не само фармата!

 5. 5 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Така трябва. Да гледат и другите сектори да последват примера им.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8337 Неутрално

  Да търсят сред имигрантите.Може някой да си носи дипломата.

 7. 7 Профил на gripen1945
  gripen1945
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Недостигът на висококвалифицирани и опитни кадри за научна дейност"

  - 2 милиона песнионери
  - 1 милион цигани
  - 1 милион селяни
  - 1 милион деца
  - 1 милион турци
  - 70 000 ченгета
  - 40 000 военни
  - 200 000 държавни бюрократи
  - 10 000 затворници
  Какъв недостиг ?
  Ми то гъмжи от интелигенция !

 8. 8 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Не е лошо фирмите да се ориентират към гимназиите, за да се опитат да заинтригуват и привлекат младежи с необходимите качества още от ученическите скамейки. И то не дванадесетокласници, вече планирали своя път, а от по-долните класове. Като поемат чрез стипендии обучението, ще могат да задържат и привлекат стойностни кадри.

  No Pain No Gain
 9. 9 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2059 Любопитно

  [quote#3:"Fred"]Пенсионирахме се старите, средното поколение емигрира в чужбина, младите искат мениджъри да стават не инженери и ИЗВЕДНЪЖ лъсна една ОГРОМНА дупка. Ще става още по-огромна, обещавам им го, имам наблюдения. [/quote]
  То тази прогноза лесно се прогнозира — предлагането се намества според платежоспособното търсене. Като не предлагат достатъчно пари и условия на съответните специалисти, то съвсем закономерно няма да имат достатъчно специалисти. Навсякъде по света така работи пазарната везна. Нищо де, сега който го може ще го направи, а на който му е спуснато отгоре... ще му пуснат водата... При пазара няма "отгоре" в дългосрочен план.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3209 Весело

  Фармацевтичната индустрия и просветното министерство ще си помагат за подготовката на кадри."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK