Фармацевтичната индустрия и просветното министерство ще си помагат за подготовката на кадри

Снимката е илюстративна

© Анелия Николова

Снимката е илюстративнаНедостигът на висококвалифицирани и опитни кадри за научна дейност е един от най-големите проблеми на фармацевтичната индурстрия. Липсва модерно обучение и възможност за развитие на специалисти в областта още по време на следването им, а също и единна платформа, където бизнесът да се среща с науката.


До тези изводи са достигнали експерти от Министерството на образованието и представители на бългрската генерична фармацевтична индустрия по време на днешната си среща, част от плана по изпълнението на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на правителството. В подготовката на тазгодишните научни конкурси и програми, просветното министерство организира поредица от срещи с различни индустрии, за да установи къде са проблемите и в какво бизнесът би искал да инвестира. Първата такава беше с компании от информационните и комуникационните технологии, където представителите на държавата и на бизнеса заедно определиха няколко конкретни насоки, в които учените да се фокусират. 


Първият приоритет свързан с науката за фармацевтичните компании у нас обаче е още на организационно ниво и обезпечаването на човешките ресурси. По думите на представителя на Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА)  Владимир Афенлиев най-трудно се намират висококвалифицирани химици и фармацевти за контрол на качеството и развойна дейност. 
Афенлиев обясни, че България е от страните в Европа със силна генерична индустрия и заетите у нас в този отрасъл представляват 7-8% от всички фармацевтични специалисти в ЕС. Въпреки че научните изследвания са характерни за иновативните компании, всички български генерични фирми имат изследователски екипи, които търсят начини за подобряване на качествата на генеричните лекарствата, в световен мащаб има тенденцията за развитие на т.нар. value added generics (генерици с добавена стойност), коментира той за "Дневник".  


Индустрията предлага различни инструменти за наваксването на недостига и подготовката на учени. Зам.-министърът на образованието Костадин Костадинов даде примери с това, че големите български фармацевтични компании имат стажантски и стипендиантски програми, а на днешната дискусия е била обсъдена идеята бизнесът да предоставя ваучери на обучителните институти за подготовката на кадри в определени направления, които след това да наемат.


Още не е уточнено обаче на каква стойност ще са тези ваучери и как ще работят. Важното според заместник-министъра е, че индустрията има готовност за сътрудничество с държавата, както е навсякъде другаде, а в момента и без друго точно фармацията е най-големият инвеститор в наука в България - над 70% от общата сума, която е около половин процент от БВП.  


От страна на държавата има две действащи програми, по които може да се стимулира подготовката на кадри във фармацията - Националната програма за младите учени и програмата за работа с българската диаспора, обясни директорът на дирекция "Наука" в МОН Златина Карова. По думите й за момента усилията на ведомството и на индустрията са фокусирани върху проблемите, а в близко бъдеще ще се мисли и за развиването на конкурси и финансирането на научни изследвания в областта. За целта е предвидена още една среща с индустрията през март - този път с иновативните компании.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK