Кабинетът ще спира скъпи обществени поръчки, за да няма съмнения

Кабинетът ще спира скъпи обществени поръчки, за да няма съмнения

© Надежда Чипева, КапиталПравителството планира да спре няколко големи обществени поръчки, в които се използват държавни средства, съобщи финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти в Министерския съвет. На няколко пъти той изтъкна, че целта е да се разсеят съмненията в обществото за начините на провеждане на търговете, и посочи, че спирането им не е самоцелно.


"Идеята е всички големи поръчки, които биха представлявали широк обществен интерес, да се повторят по новоприетия закон с новите ясни и прозрачни правила, за да отпадне всякакъв дебат и съмнения по отношение на прозрачността им, да се гарантира в достатъчна степен защитата на обществения интерес и да се постигне най-добрата цена за ресурса, който се влага", заяви Горанов. По думите му под големи търгове се разбирали такива от порядъка на десетки милиони левове, но той не посочи има ли праг, над който поръчките ще бъдат преразглеждани.


След като преди два дни бе спряна оскъпената поръчка за изграждането на магистрала "Хемус", днес Борисов разпореди спиране на обществена поръчка за 95 млн. лв. за изграждане на горски пътища на свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски компания "Водстрой 98". Спряна е и поръчката на МВР за новите документи за самоличност на стойност близо 500 млн. лв. Горанов съобщи и че ще бъдат прекратени няколко поръчки за Варна, свързани с облагородяване на града и с курорта "Златни пясъци".
"Големият обществен интерес и съмненията, че нещата не се организират достатъчно прозрачно, ни карат да ги организираме под медийно наблюдение", коментира днешното спиране на поръчките министърът.
"Интересите са големи, затова и най-големите поръчки се предлага да се преразгледат. Ако имате идеи за други такива, подскажете", обърна се той към журналистите. 


Според финансовия министър за спирането на търговете имало достатъчно основания и в сега действащия, и в новия закон за обществените поръчки. Евентуалните варианти засегнатите фирми да обжалват спиранията той коментира с думите: "Винаги има риск от обжалвания, но според мен общественият интерес ще надделее."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK