ОИСР свали прогнозата си за глобалния икономически растеж

ОИСР свали прогнозата си за глобалния икономически растеж

© Thomas Peter, ReutersОрганизацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в която членуват 34 развити държави, поля със студена вода и без това крехките надежди за растеж на икономиката в глобален мащаб през тази година като влоши прогнозите си за САЩ, Европа и Бразилия и призова лидерите да действат заедно, за да подкрепят търсенето.


Базираната в Париж организация намали до 3 на сто прогнозата си за глобалния растеж през 2016 г. при очакване за повишение с 3.3 на сто, оповестено през ноември.


Това на практика означава, че глобалният растеж през тази година няма да е по-висок от отчетения през 2015 г., когато и без това беше най-ниският за последните пет години, отбелязва "Ройтерс".
Ръстът при търговията, инвестициите и заплатите остана твърде слаб, отбелязва ОИСР, призовавайки световните лидери да вземат спешно мерки за стимулирането на растежа.


"Монетарната политика не може да даде резултат сама по себе си. Нужна е силна съвместна политика, която да подкрепи търсенето, която включва повече публични инвестиции в инфраструктурни проекти", посочва организацията.


САЩ и Германия са с най-силно орязани прогнози сред водещите икономики, за които ОИСР намалява предишните си прогнози с половин процентен пункт до 2 на сто и 1.3 на сто респективно.


Така организацията прогнозира, че през тази година икономиката на САЩ и на еврозоната да се забави спрямо резултатите си от миналата година и да се подобри леко през 2017 г.


За Китай прогнозата остава непроменена за следващите две години, но все пак тя предвижда забавяне на растежа до 6.5 на сто през тази година и 6.2% през 2017 г.


Оценката на мозъчния тръст е, че еврозоната е извлякла по-малко от очакваното ползи от евтиния петрол. Отвъд Океана пък САЩ отбелязва забавяне на икономическия растеж през втората половина на изминалата година под натиска на силния долар, който навреди на експорта и ефекта от ниските цени върху петролната и газова индустрия.


Сред големите развиващи се икономики Бразилия изглежда най-голямата жретва на спадащите цени на суровините, за която се очаква рецесията да се задълбочи повече от очакваното до свиване на растежа с 4 на сто тази година.


Единственото подобрение в оценките на ОИСР се отнася за Индия, за която се очаква растеж от 7.4 на сто през тази година, което е подобрение с 0.1 процентни пункта.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Базираната в Париж организация намали до 3 на сто прогнозата си за глобалния растеж през 2016 г. при очакване за повишение с 3.3 на сто, оповестено през ноември."Направили прогноза през ноември,след три месеца я променят,обаче за Китай прогнозират за следващите две години.

 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  Явно зарчетата днес така показват !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "САЩ и Германия са с най-силно орязани прогнози".

  Тия от ОИСР не са чели прогнозите на някои наши колеги по форум. Има на пример един Реалист, който писа как през тази година ФЕД щели да увеличат лихвите още 3 пъти защото американската икономика цъфти. Нищо, че даже в "Уолстрийт Джърнъл" писа обратното, ама карай!

  Много е подходяща карикатурата в "Економист" тази седмица. Показва един фургон с жива тяга, на който пише "Икономика на САЩ". На капрата седи Дженет Йелън, размахва камшик и вика "дий". Впрягът обаче са ... няколко двойки охлюви.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 4. 4 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4147 Неутрално

  До коментар [#3] от "Wagner":

  И не Йелън не и е лесно с натиска от политици и финансисти. Обичам да слушам нейните обяснения с бруклински акцент, но поне се отказа от налагането на увеличаване на кредитните проценти по политически съображения. Кризата в енергийната промишленост поудари американската икономика с 1.3 трилиона плюс структурни хълцания, но и на 3% сме благодарни. Индия и Китай имат да наваксват, относително високите темпове на ръстеж за на ниска база, така че за китай слизането от над 10% до 7.3% а сега около 6%, плюс поевтиняването на юана, си е тежък удар по износа и за Европа, и за САЩ. Американската икономика е с далеч по дълбока икономическа структура, което я прави и по-стабилна, плюс в предизборна година резки законодателни промени няма да има. Виж, за шантажираната икономически от Турция Европа не зная, да се надяваме на някакъв положителен изход от съвещанието, основно промяна на становището на Меркел.

 5. 5 Профил на Grandioso Emperatorovich
  Grandioso Emperatorovich
  Рейтинг: 277 Весело

  ОИСР свали прогнозата си за глобалния икономически растеж
  +++

  отлична новина, товариши! преди месец гледах в пекин как по сергиите се продават птичи крака и си мислех, че няма начин останалата част от жувотните да не е нейде другаде. елате при нас в първичната партийна органиция, товариши, за да видите светлината! venceremos!

 6. 6 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Аз визирам вече ясно чуваните гласове за ново замразяване на ОЛП или дори за връщане назад от символичното му увеличение преди месец. Йелън е малко в менгеме защото хем банките я натискат за увеличение, хем това е голям риск. Тя трябва да се грижи все пак и за финансирането на огромния държавен дълг, а то се улеснява от увеличен ОЛП, а не обратното.
  А що се отнася Китай, то не мислиш ли, че намалелият растеж се дължи точно на намалено търсене в главните китайски пазари? Между тях са САЩ и ЕС. Намалено търсене не говори за растеж.
  Съгласен съм, че американската икономика е по-стабилна и изгледите са много по-добри, но противно на разни четени тук мнения, ниската цена на нефта се отразява не особено благоприятно, колкото това да се струва странно. Биг Ойл дават голям принос към БНП (не си го спомням точно и не ми се рови в интернет) и намаляване на техните обороти не може да не се отрази. 3% растеж в САЩ на мен ми се струва оптимистична прогноза, но ще е някъде над 2.5% сигурно.
  Един главен проблем в САЩ си остава ниската заетост (labor force participation rate), все още далеч под предкризисното ниво.
  Европа е доста зле по чисто вътрешни причини и аз лично мисля, че дори заложения в прогнозата растеж от 1.3% е някакъв мираж. Аз не виждам Европа с някакъв растеж въобще. Европейците ще се радват ако икономиките им не се свият.

  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 7. 7 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4147 Неутрално

  До коментар [#6] от "Wagner":

  Не мисля че Йелън мисли за ситуацията като "малко менгеме", но да, доста комплекса бъркотия. Обама по принцип продължи икономическата политика на Буш и групата на Лари Сандърз. Бернанке координира отлично процеса на количественото облекчение. Сега на Йелън никак не и е лесно с прехода към несубсидирано развитие, когато корпоративният сват седи на огромни касови резерви които се страхува да инвестира. Загубата на смелостта към риска, тази базова характеристика на американския бизнес, е основен недъг оставен ни от кризата. Студентите завършили през периода 2009-15 също пострадаха сериозно и финансово, и психически от кризата с време прекарано в лутане в търсене на работа и ниски начални заплати, които и днес не растат значимо, ерго, не генерират търсене.

 8. 8 Профил на Wagner
  Wagner
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Аз многократно съм изразявал мнението си, че Обама с нищо не промени икономическата политика на Буш-син и не я промени. Просто не знам защо някои го наричат социалист. Той беше принуден да прави всичко, което направи. Дори ако човек е непредубеден републиканец или демократ, трябва да признае, че той се справи относително добре.

  [quote#7:"daskal1"]Студентите завършили през периода 2009-15 също пострадаха сериозно и финансово[/quote]

  Аз, откровено казано, много се чудя дали да карам сина ми да добие висше образование. Аз мога и му помагам активно в образованието му и съм доволен от него, но понякога се хващам да мисля дали не е по-добре да се научи на някакъв занаят от рода на механик, водопроводчик или електротехник. Май тези професии още дълго време ще имат бъдеще в сравнение с много до преди десетина години търсени, а сега пренебрегвани квалификации. Те ще са търсени колкото и да напреднат автоматизация, роботизация, дигитализация и подобни други -ации. Жена ми е против, а и аз не съм убеден, ама си го мисля.
  Освен това в Америка все още си има бъдеще за предприемчиви и трудолюбиви хора с определени знания и умения.  Знанието е велика сила. Само незнанието може да до обори.
 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4147 Неутрално

  До коментар [#8] от "Wagner":

  В професиите има значение дали щатът е "профсъюзен" или "с право на труд". Иначе както казва моя механик "сега и маймуна с гаечен ключ може да ти поиска 90 долара на час. ИТ постави в много привилегировано положение хората с търсени умения и сертификати.
  Мой колега, който се издигна и стана президент на система от 5-6 университета, имаше обратен на твоя проблем. Синът му не поиска да следва и стана автомеханик. Башата го окуражи, но поиска синът да се изнесе и да живее самостоятелно. След три години младежът изкара младши колеж (полувисше) по авто специалност, после надгради с две години бакалавърска по мениджмънт и впоследствие стана менаджер на дилърски сервиз. Чувах от баща му че иска да направи МБА и да специализира в производство свързано с реставрацията на класически автомобили, бил намерил гаранти за инвестицията. Главното е да си обича работата.

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Все пак това е една прогноза и досега живота показва, че надеждността на тези прогнози не е много висока, макар че за предпочитане е, макар и също толкова ненадеждна, да им положителна такава.
  И не за да ни лъже или успокоява някой, а защото дори в учебниците за икономика се казва, че ръста на икономиката силно се влияе от оптимизма или липсата на такъв в предприемачите.
  Но въпреки сравнително мрачните прогнози, ако утре не се сбъднат и има добър растеж, никой няма да ги помни, но ако се сбъднат и дори се окаже по-зле отколкото са прогнозите, ще се намерят много хора и оракули, които ще викат - "нали ви казвахме".

 11. 11 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2723 Весело

  До коментар [#1] от "chicago514":

  КЗК да ги подхваща тия за заблуда на потребителя. Освен това разбиват "опорната точка", оптимизма, в "точната наука" икономика.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Не че прогнозите им всеки път се сбъдват.

 13. 13 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 571 Любопитно

  [quote#1:"chicago514"]Направили прогноза през ноември,след три месеца я променят,обаче за Китай прогнозират за следващите две години[/quote]

  Не мислиш ли, че е по-лесно да прогнозираш за една страна, отколкото за много взети заедно? Грешката се натрупва.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":


  До коментар [#6] от "Wagner":

  Някои твърдят,че Китай изкуствено намалява растежа си,за да преструктурира икономиката си към по – голямо вътрешно потребление.

 15. 15 Профил на rde32513083
  rde32513083
  Рейтинг: 229 Неутрално

  В тая сфера има няколко важни и едно архиважно нещо. Няколкото са цените на енергията и суровините, цените на труда и цените на технологиите. Архиважното са парите и тяхната цена, която дирижира динамиката им. Тук скъпият долар не е проблем /не го усещам/, но по света не е така. Евтиният енергиен тренд удари нефтедобива в Щатите и намали работните места и инвестициите в сектора. Това са все елементи на пъзела, но познавачите правят прогнозите си върху тях, а не от погледа върху Северното сияние.

 16. 16 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Интересно. Всеки знае и никой не може да опровергае факта, че в съвременния свят има достатъчно свободни капитали, които могат да се употребят за увеличаването на всякакъв вид производство. Така че ако има стагнация, рецесия или криза, причината не е в липсата на свободни капитали, а в липсата на достатъчно платежоспособни крайни потребители (основната част от които са хората на наемния труд), които да могат да изкупуват всичко онова, което се произвежда. Но в първите 15 коментара тук никой не поставя пръста в раната и не коментира точно тази основна причина за стагнацията. Макар вече три поредни години на Форума в Давос този проблем да е един от най-важните, разглеждани на него.

  При това в средносрочен и в дългосрочен план възможностите на пазара зависят от реалната, а не от кредитираната платежоспособност на основните потребители, доколкото дадените днес кредити трябва да се връщат утре, и то в увеличен размер. Поради което търговията на кредит в дългосрочен план на практика намалява реалната (пазарната) платежоспособност на крайните потребители.

  Разбира се, това просто правило важи стопроцентово само ако разглеждаме развитието на икономиката в световен мащаб. Но нали точно в този мащаб се разглежда тя и в предложената тук за коментиране статия, а и в самите коментари?

 17. 17 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Дано все пак има разстеж, да не се нахендрим на някоя рецесия отново.

 18. 18 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Сред големите развиващи се икономики Бразилия изглежда най-голямата жретва на спадащите цени на суровините, за която се очаква рецесията да се задълбочи повече от очакваното до свиване на растежа с 4 на сто тази година."

  БРИКС ще се разпадне на съвсем малки адобита.
  но най-много ще обеднее Р-то в тази кирпичена купчина...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 19. 19 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#14] от "deaf":

  защо Китай изкуствено ще намали растежа си, за да си преструктурира икономиката? преструктурирането не е нещо, което се планира 2 години и се изпълнява за една вечер...

  това е постоянен процес, няма нужда да се набиват спирачки на растежа.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#19] от "полувишис":

  Прочетох го в едно списание. Не съм сигурен – икономиката не е моята честота – но ми звучи логично. За да се повиши покупателната сила на китайците,би трябвало да им се вдигнат доходите. Затова вместо да дава пари за заводи,правителството ги дава за по – високи заплати. Както казах,не съм "на ти" с тия неща.

 21. 21 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#20] от "deaf":

  истинските доходи идват от производство и услуги.
  ако намалиш производството и услугите как ще вдигнеш доходите?

  само с печатане на банкноти не става. но явно китайската народна банка не е научила този урок на практика

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#21] от "полувишис":

  През последните четиридесет (40) години,производителността на труда в САЩ се е увеличила четири (4) пъти,но заплатите – не!? Тоест,алчността на работодателите е умопомрачително – кретенска! Която впрочем,доведе и до втората Голяма криза в Щатите. Ако парите бяха останали в работниците,нямаше да се стигне дотам...
  Мисълта ми е,че и в Китай вероятно плащат на трудещите се много по – малко отколкото са си изработили.

 23. 23 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#22] от "deaf":

  средната заплата в щатите, за периода 1975-2015 се е увеличила между 12% и 15%. което е показателно, че на голяма част от неквалифицираните работници, покупателната им способност се е запазила същата. но на квалифицираните работници, покупателната им способност се е увеличила.

  но ако твърдиш, че в сравнение със 75-та хората в щатите и ЕС са по-бедни, това наистина показва, че икономиката е нещо, което трябва да оставиш на знаещите и можещите...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2793 Весело

  До коментар [#23] от "полувишис":

  Уф,ама как извъртате вие икономистите статистиката,немам думи! Но фактите са упорито нещо. Сега разделихте хората на "квалифицирани",(какво ще рече това?! Бил Гейтс едва наскоро завърши висшето си образование.),и "неквалифицирани"! И то ги сравнявате с време оно! Правилното е колко американци са били средна класа през последните сто години,разделена на периоди. Колко богати и колко бедни.
  Но темата беше Китай – ПРАВИЛНИЯТ път е към повишаване на вътрешното потребление и жизнен стандарт. А не разглеждането на ръста на икономиката като самоцел. Което ще запрати Китай на дъното.

 25. 25 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#24] от "deaf":

  аз сравнявам ябълки с прах за пране? не.
  ти ги сравняваш.

  всеки незавършил китаец висшето си образование в Харвард ли е главен акционер в Майкрософт? не.

  за какво спорим тогава? гледай данните на Китай и се моли да се трансформират в пазарна икономика със силно вътрешно потребление. тогава ще се превърнат в 10 уязвивими към външни доставки Японии. но 10 пъти по-бедни от Япония.

  тук проблемът не е в икономическото ти образование. а в разбирането на цифрите и зависимостите, както и в намиране логическо обяснение на причинно-следствени връзки.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2793 Весело

  До коментар [#25] от "полувишис":

  В Австрия няма субсидии за електромобилите,но там те са повече на глава от населението,отколкото в Германия,където са субсидирани! А сега Айнщайне с полувисшето ми обясни на мен тъпия и невежия,причинно – следствената връзка това да е така! Ъ?
  Уточнявам,че и двата народа са немски. Австрийският народ е произлязъл от немското племе остерих.
  И да субсидираме ли в България продажбата на електромобили? Но го обясни ЯСНО,а не и тако,и вако,и с хвърляне на боб...

 27. 27 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#26] от "deaf":

  т.е. по твоята логика, ако правителството във Виена субсидира покупката на електромобили от вождовете на остерихите, то е съвсем резонно Китай да намали производството си, за да създаде силно вътрешно потребление, заможни граждани и устойчива пазарна икономика?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2793 Весело

  До коментар [#27] от "полувишис":

  Логиката е начин на мислене,а НЕ истина. Следователно,според логиката на китайците,това е правилният ЗА ТЯХ начин да се развиват напред. Колкото и на нас европейците да ни изглежда супер неадекватно,невъзможно и сбъркано. Бъдещето ще покаже кой е прав.

 29. 29 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#28] от "deaf":

  логиката е инструмент в арсенала за търсене на истината.

  "Логиката е наука за формално-валидните умозаключения. Днес тя се изгражда най-често или като теория за логическата истина, или като теория за логическата импликация, за да се изследва кога една теза (извод, заключение) следва логически от дадени хипотези (предпоставки)."

  ти освен с икономиката и с бизнеса, сигурен ли си, че не си скаран и с други дялове от науките на съвремието, средновековието и античността?

  аз на твое място бих се чувствал малко засрамен, ако един полувисшист ме просвещава във форум? добре, че съм единственият полувисшист тук та винаги има какво да науча

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2793 Весело

  До коментар [#29] от "полувишис":

  Това,че "логиката е начин на мислене,а не истина",го е казал Ницше. Един от безсмъртните. А твоето си го извадил от някой учебник и такава словесна и терминологична каша,че не ми се мисли...
  Няма логика,както няма и истина. Сериозно го казвам. Всеки човек има СВОЯ логика и СВОЯ истина,които отговарят на неговите жизнени потребности,които се намират дълбоко в подсъзнанието.

 31. 31 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#30] от "deaf":

  I rest my case.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK