Над 20 на сто пада цената на природния газ, по-евтина ще стане и електроенергията, съобщи Теменужка Петкова

Над 20 на сто пада цената на природния газ, по-евтина ще стане и електроенергията, съобщи Теменужка Петкова

© Анелия НиколоваЦената на природния газ драстично пада и това ще позволи да се намали цената на електрическата енергия, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ.


"Очакваме намаление най-малко над 20 процента", каза министърът.


За това как поевтиняването на газа ще се отрази на електрическата енергия трябва да се направят много изчисления и експертите на Комисията за енергийно и водно регулиране работят, правят различни модели. Поевтиняването ще дойде основно от ТЕЦ-овете, които работят на природен газ и е нормално да понижат своята цена, разясни Петкова.
Цените на енергийната борса у нас не се различават много от нивата на останалите енергийни борси в региона, каза още Теменужка Петкова. Има спад на търсенето, но борсата работи успешно с реални сделки и това е качествено нова ситуация.


Хората не трябва да се тревожат от предстоящата либерализация на пазара, увери отново енергийният министър. Нищо фатално по думите й няма да се случи. Има договор със Световната банка, където се правят изчисления за целия процес.


Експерти у нас работят по компенсаторния механизъм за уязвимите потребители, т.нар. енергийно бедни. Нищо драматично няма да се случи, мерките за защита на бедните ще се запазят, каза Петкова.


Две неща са важни в либерализацията - цените стават пазарни и ще има възможност всеки потребител да избира своя доставчик на електроенергия.


Министър Петкова обърна внимание, че това е процес, който е протекъл във всички страни-членки на ЕС. "България е последната страна, която не е либерализирала своя пазар, а това създава дисбаланс във финансовата система на българската енергетика. Ето защо ние имаме амбицията и желанието, и волята, да пристъпим към тази крачка. Това ще постави всички заинтересовани лица в качествено нова ситуация - както за производителите на ел. енергия, така за търговците и за битовите потребители. Но това е един процес, който не бива да плаши българските потребители, тъй като независимата енергийна борса означава конкуренция, нормални, реални цени", подчерта Петкова.


Тя уточни, че не може да се каже каква ще е цената на ел. енергия след либерализацията, но практиката в останалите европейски страни показва тенденция на леко повишаване. В Румъния това повишение е било между 3 и 7 процента. Много скоро след това цената на ел. енергия е паднала на нива под тези преди либерализацията, което означава, че пазарът е изиграл своята роля.


Уязвимите потребители ще продължат да плащат електроенергия при по-благоприятни условия от останалите потребители. Правят се анализи, за да се прецени размерът на тази група. В момента Законът за социално подпомагане покрива 274 хиляди души. Броят им се очаква да се повиши при либерализацията.


Министър Петкова коментира и концесията на блок "Силистар", като потвърди, че до средата на тази година може да очакваме да бъде извършен първият сондаж на блок "Хан Аспарух".


До месец ще се развърже финансовият възел в енергетиката, каза още Теменужка Петкова. Получени са оферти от два консорциума, които сега се разглеждат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK