Производствените цени са спаднали с 3.3% за година

Производствените цени на текстилните изделия са се увеличили през януаир с 6 на сто спрямо година по-рано.

© Цветелина Белутова, Капитал

Производствените цени на текстилните изделия са се увеличили през януаир с 6 на сто спрямо година по-рано.Производствените цени са спаднали с 3.3 на сто през януари в сравнение със същия месец на миналата година, показват данните на НСИ.


Спад на цените е регистриран в добивната промишленост - с 9.7%, в преработващата промишленост - с 2.6%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.5%.


По-съществено намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 9.3%, при производството на електрически съоръжения - с 1.5%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1.1%, а увеличение е регистрирано при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 6%, и при производството на тютюневи изделия - с 5.3%.
Спрямо декември цените спадат с 1 на сто. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 3.2%, и в преработващата промишленост - с 1.2%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение. По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на тютюневи изделия и при производството на химични продукти - по 1.2%, а нарастване е регистрирано при производството на напитки - с 0.9%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0.5%.


Цените на вътрешния пазар


Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през януари 2016 г. спада с 2.9% в сравнение със същия месец на 2015 г. Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 10.4%, в преработващата промишленост - с 1.6%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.3%.


По-ниски цени в преработващата промишленост спрямо януари 2015 г. е отчетено при: производството на основни метали - с 10.5%, производството на химични продукти - с 2.8%, производството на електрически съоръжения - с 1.6%. Нарастване на цените се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 6.4%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 3.3%, и производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 2.2%.


Спрямо декември цените спадат с 0.7 на сто. Намаление е регистрирано в преработващата промишленост - с 1.2%, в добивната промишленост - с 0.8%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.


Цените на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през януари намалява с 4.1% в сравнение със същия месец на 2015 година.


В преработващата промишленост спадът на цените е с 3.8% спрямо година по-рано. Намаление на цените е отчетено при производството на основни метали - с 9.1%, и при производството на електрически съоръжения - с 1.5%. Нарастване на цените се наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - със 7.8%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5.7%, и при производството на химични продукти - с 4.9%.


В сравнение с декември цените спадат с 1.5%. Спад на цените е регистриран в добивната промишленост - с 9.9%, в преработващата промишленост - с 1.3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.8%.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 805 Весело

  Дефлацията не е никак хубаво нещо за икономиката, ама хич!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 2. 2 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#1] от "boby1945":

  Не виждам нищо "весело" в случая. В статията се пише за производствени, а не за пазарни цени, което няма нищо общо с дефлацията!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 3. 3 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#2] от "minas.aram":

  Основата на пазара е именно производството с неговите цени, когато падат имаме дефлация ..... даже синдикатите са в час по въпроса
  http://www.investor.bg/analizi/85/a/knsb-ikonomikata-na-bylgariia-ne-se-e-otdalechila-ot-deflaciiata-210076/
  Само ти май не си наясно по темата....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#1] от "boby1945":

  Дефлацията не е никак хубаво нещо за икономиката, ама хич!

  В съобщението не става и дума за дефлация, този спад е нормален, дори нисък при големия спад на цените на горивата.

 5. 5 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#4] от "tsvetko_51":

  tsvetko, tsvetkoоо...... намери си друга дъвка, остави икономиката на мира .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK