Депутатите приеха на първо четене таван на бонусите в регулаторите

Депутатите приеха на първо четене таван на бонусите в регулаторите

© Георги КожухаровПарламентът прие на първо четене промени в Закона за Комисията за финансов надзор, внесен от депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров. В гласуването участваха 100 народни представители, от които 98 бяха "за", а двама се въздържаха, съобщи БТА.


В мотивите си вносителите посочват, че липсва ясен регламент за определяне на допълнително възнаграждение на служителите и ръководството в някои регулатори - КФН, Комисията за регулиране на съобщенията и Комисията за енергийно и водно регулиране.


Промените предвиждат въвеждане на публично известна методика, по която да се определят допълнителните възнаграждения на служителите в трите комисии в зависимост от реално свършената работа и постигнати резултати. Въвежда се таван на допълнителните възнаграждения, така че те да не надхвърлят основното възнаграждение на съответния член или служител към комисиите.
Петър Славов обясни, че по сега действащото законодателство повечето регулатори могат сами да определят размера на заплатите и допълнителните си възнаграждения. Той заяви, че ще предложи между първо и второ четене на законопроекта да се допълнят Комисията за защита на конкуренцията и Съвета за електронни медии.


Независимостта на регулаторите не означава те сами да си определят заплатите, каза Мартин Димитров.


Той заяви, че след казуса с КТБ и високите заплати в БНБ по това време не е редно да се оставят регулаторните органи сами да си определят заплатите. Трябва да сложим тавани на заплатите, посочи депутатът. Трябва ли да изчакаме поредния голям скандал, за да вземем решение, попита той.
Според Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт законопроектът е добър.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Добра идея , хайде сега , и на общините , които си позволяват коли по 200 000 лева.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5730 Неутрално

  Късно е либе за китка! Каквото можаха разграбиха! България вече е оглозгана.

 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 819 Неутрално

  И в търговския регистър си бяха раздали огромни бонуси, сиг. и в здравната каса не си поплюват, че и на доста други места.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 500 Неутрално

  А заплатите в Комисията за регулиране на съобщенията; Кочисията за защита на личните данни, Държавната комисия по сигурността на информацията Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Комисията за защита на потребителите...
  Защо не се сложи минимален образователен ценз и таван на възнагражденията на съветниците на парламентарни групи, нещатни сътрудници и членове на политически кабинети на министри...

 5. 5 Профил на Teaser
  Teaser
  Рейтинг: 409 Неутрално

  То тавана е добре, но ще бъдат ли регулаторите финансово отговорни за фалити, като този на КТБ и пропуски в работата си? Защото иначе може да им се наложи да връщат взетото над минимума. Членовете на УС на БНБ са и в бордовете на разни дъщерни дружества, като Печатницата, Монетния двор и Борика-Банксервиз, откъдето също получават кинти.

 6. 6 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Таван на бонусите трябва да има във всички държавни институции и да бъде публично огласен.

 7. 7 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#5] от "Teaser":
  БНБ не е на финансиране от бюджета.Тя се финансира от приходите от дейността си и внася разликата между приходите и разходите си в държавният бюджет..Та с БНБ ситуацията е малко по-особена.

 8. 8 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#7] от "eurogi":

  Тъй ли било? Гледай ти колко скромни били в БНБ! Че те могат по тази логика нищо да не внасят в републиканския бюджет, а да си разпределят "разликата между приходите и разходите" като заплати и премии. Усещате ли колко перверзна е подобна логика? Ще подскажа - идва от стесненото разбиране що е то държавата. Не, не е само правителството и парламентът... На БНБ са възложени конкретни правомощия на регулатор и конкретни права да се възползва от ресурс, който по същината си е държавен. Оттам идват нейните приходи. Най-логично е институцията, която в парламентарна република възлага чрез законите подобни отговорности и права, да определи и правила за формирането на възнагражденията в един такъв особен държавен орган като БНБ. Надявам се да ме разбирате правилно - не говоря за "заковани" или, пази Боже, ниски заплати. А за правила, по които се формират те и т.нар. ДМС.

 9. 9 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 294 Весело

  Да поясня: УС на БНБ самостоятелно определяше възнагражденията си и на всичко отгоре до неотдавна отказваше да съобщи не само размера им, но и правилата, по които са определени.

 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4641 Неутрално

  До коментар [#2] от "pet_fire":

  +++++++++++++++++++++++
  Самата истина.Картината е трагична.

 11. 11 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#8] от "stoyaniva":
  Ами че то правила за определянето на заплатите в БНБ си има в момента и са описани в закона за БНБ.
  И там в чл.23,ал.3 е записано следното:
  (3) Трудовото възнаграждение на служителите на банката се определя от управителния съвет, но то не може да е по-ниско от средното възнаграждение на служители със съответни функции в други банки в страната.

 12. 12 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 840 Неутрално

  И все пак - какво точно одобриха дупетатите. Не виждам никаква инфо в статията. Шефа на БНБ или пък на банков надзор какъв максимален бонус взема и от какъв добър резултат. Ами шефа на КЗК или ДКЕВР... Това да не е станало държавна тайна или защита на лични данни. Кво мълчите. Дайте ни истината. Да изпием горчивата чаша до дъно! Някои реформатори се кълняха освен да защитават малкият човек, което забравиха, че ще изискват максимална прозрачност.

 13. 13 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 294 Любопитно

  До коментар [#11] от "eurogi":

  С цялото ми уважение, но този текст "в други банки в страната" е твърде общ и позволява доста широко тълкуване. Както впрочем показа практиката. В интерес на истината новият УС на БНБ прие доста по-ясни правила, но за друго ми беше думата. А именно - че е редно тези правила да се одобряват от парламента... и че БНБ е институция на държавата България, а не някакъв странен частен субект.

 14. 14 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#13] от "stoyaniva":
  Не съм сигурен,че е редно да се одобрява от парламента.Това отваря врата за сериозен политически натиск върху една институция,който натиск върху нея може да доведе до далеч по сериозни негативни последствия от това няколко десетки хиляди лева на месец в повече да се раздадат като заплати...

 15. 15 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#14] от "eurogi":

  Отчитам този риск и затова говоря за одобряване на правила, а не за определяне на конкретни размери на заплати и премии. Плюс това самият закон (и европейското законодателство по въпроса) дават достатъчно гаранции за самостоятелността на БНБ. Впрочем "политически натиск" нямаше ли по казуса КТБ, когато УС на БНБ все не забелязваше какви работи се случват? Т.е. ако някой се поддава на натиск, то не е заради правилата, по които да си определя възнаграждението, а по други причини. Повтарям - не говоря за ниски заплати, заплатите на УС на БНБ и специалистите в нея трябва да са съпоставими със средните в банковия сектор у нас. Както и да е, мисля, че се разбрахме какво говорим, да спрем...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK