Какво следва от решението на ЕЦБ за лихвите

Какво следва от решението на ЕЦБ за лихвите

© Анелия НиколоваАнализът е на Кристофор Павлов, главен икономист на "Уникредит Булбанк". Заглавието е на редакцията.


С решението си от четвъртък ЕЦБ направи още една крачка в посока намаляване на лихвите по свръхрезервите на търговските банки. Какво означава това за лихвите, по които банките отпускат кредити и привличат депозити от домакинствата и фирмите в еврозоната, и докъде може да стигне ЕЦБ по пътя към по-дълбоко отрицателни лихви?


Анализ на "Банката за международни разплащания" сочи, че поне досега умерено негативните лихви, прилагани от централните банки в Европа и Япония, се пренасят върху лихвите, формирани на паричните пазари, по същия начин както и положителните лихви. Досега ефектът от отрицателните лихви върху търгуваните обеми - които са много ниски поради евтината и изобилна ликвидност, създавана от централните банки – е незначителен. В еврозоната и Швейцария лихвите на паричния пазар следват промените в депозитната лихва на централната банка, на практика, в идентични пропорции. За да избегнат негативните последици за приходите си, банките в еврозоната се опитват да увеличават срочността на търгуваните депозити на паричния пазар или да ги насочват към по-рискови клиенти. Това е добра новина за ЕЦБ, защото сочи, че политиката на отрицателни депозитни лихви постига целите си. Това също така означава, че някои периферни за еврозоната пазари - които продължават да се характеризират с големи нужди от външно финансиране - също печелят, защото до тях достига повече и по-евтина ликвидност, създавана от ЕЦБ.
Същият анализ сочи, че институционални и договорни ограничения пречат на отрицателните лихви по свръхрезервите да се пренасят върху лихвите за крайните клиенти на банките по депозитите и кредитите, в същата степен, в която това е възможно за положителните лихви. Засега умерено негативните депозитни лихви на централните банки не водят до отрицателни лихви по кредити за крайни клиенти, тъй като рисковите премии дори за най-ниско рисковите клиенти остават по-големи от степента, в която лихвите на паричните пазари са в отрицателна територия. Някои съществуващи договори в еврозоната имат клаузи, въвеждащи под за лихвите, който не позволява отрицателни лихви. Част от новите договори са обвързани с въвеждането на под за крайната лихва плащана от клиента, която е фиксирана на нивото на лихвата в момента на отпускане на кредита. Така дори лихвите, определяни на паричните пазари да продължат да намаляват още в резултат на действията на централните банки, това няма да доведе до промяна на лихвите за крайните клиенти. В Швейцария, например, за да компенсират загубата на доход от ипотечните си кредити с плаваща лихва, банките са увеличили лихвите по ипотечните кредити с фиксирана лихва. Общият извод е, че за да защитят приходите си, банките в различните страни прилагат различни практики. Различията продължават и дори се усилват на ниво банки, видови кредити и клиенти. Това увеличава сегментацията на пазара, което е лоша новина за ЕЦБ, защото започва да пречи в нарастваща степен на трансмисията на лихвите, определяни от централните банки към реалната икономика. Така наличието на институционални и договорни ограничения, които са извън контрола на ЕЦБ, започват за ограничават ефекта от политиката на отрицателни депозитни лихви върху реалната икономика.


При депозитите различията са дори още по-големи. Първоначално е имало известна несигурност как ще се третират депозитите на едро – това са депозити на банки, големи корпоративни клиенти и институционални инвеститори, като пенсионни фондове, застрахователни дружества и взаимни фондове. Сега вече разходите на банките от отрицателните лихви по свръхрезервите се прехвърлят на собствениците на депозити на едро под формата на негативни лихви. Разбира се, и тук това е само частично, защото по аналогия на начина, по който се третират търговските банки от централните банки, и тук има стъпаловиден подход - до определена сума лихвата е нулева или дори положителна и едва след това става отрицателна.


Основното изключение са депозитите на дребно. Банките не желаят да прехвърлят отрицателните лихви по операциите си с централната банка върху тази група клиенти, защото се опасяват от изтегляне на депозити. Някои икономисти твърдят, че леко отрицателни лихви по депозитите на дребно са възможни, защото алтернативата – да се държат пари кеш - е свързана с разходи за съхранение и транспорт на кешовите наличности. Въпреки това, шансовете някоя банка да се осмели да експериментира с въвеждането на отрицателни лихви по депозитите за тази категория клиенти клонят към нулата, от днешна гледна точка.


Всичко това изправя ЕЦБ пред дилема. Ако по-ниските лихви на ЕЦБ не достигат до лихвите по кредита за домакинствата и фирмите, то тогава те губят смисъла си. Ако обаче те се пренасят върху лихвите по кредита, но не могат да се пренесат върху лихвите по депозитите, то тогава тази политика ще има негативен ефект върху банковите печалби и, ако продължи твърде дълго може да започне да декапитализира банките. Като се има предвид, че процесът на оздравяване на банковите баланси в редица страни в Европа не е приключил, може да се окаже, че решаването на един проблем води до изострянето на друг. Така, че ЕЦБ трябва да реши кой риск е по-нежелан за нея: рискът от забавяне на икономическия растеж и свързаните с това дефлационни рискове или рискът от влошаване на капиталови позиции на банките.


По всичко личи, че при липсата на други възможности за стимулиране на икономиката, ЕЦБ ще продължи политиката на монетарно разхлабване през тази и следващата година. Най-вероятно това ще изисква известно рекалибриране на използвания инструментариум, като ЕЦБ ще се откаже от отрицателните лихви по свръхрезервите много преди да е приключил цикълът на монетарно разхлабване, който в момента е в ход. Причината за това е, че въпреки че като цяло този инструмент засега работи, съществува голяма несигурност относно поведението на клиентите в случай, че ЕЦБ продължи по същия път. Не е ясно дали механизмът на трансмисия ще продължи да действа, както досега или няма де се стигне до точка на преобръщане. Още повече, че в дългосрочен план натискът върху приходите на банковия сектор ще се изостри. Последиците за пенсионните фондове, застрахователните компании и други институции, които разчитат на пасиви с дълга срочност ще стигнат и по-далече (защото за тях възможностите да печелят от трансформация на матуритети са много ограничени).


Всичко това ме кара да смятам, че възможностите за понататъшно използване на този инструмент за монетарно разхлабване не са големи. С други думи, ако ЕЦБ продължи по пътя на въвеждането на още по-дълбоко отрицателни лихви по свръхрезервите, не е далече моментът, когато отрицателните ефекти от използването на този инструмент ще започнат да превишават положителните.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Верен анализ! Търговските банки се стремят да запазят статуквото, чрез дране на клиенти, а не чрез развитие на бизнеса си! Трябва промяна на цялата система на финансиране на икономиката.

 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  АКо човек погледне интегрално процесите - нищо ненормално. Европа като цяло следва САЩ, но доста по бавно и тромаво. Това понякога е задобре де, изпуска кратките турболенции. Но пък точно в случая с последната криза, това бавно движение ще ни коства доста дълго възстановяване.

 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  По този начин ножицата на лихвите по кредитите и депозитите се отваря още повече. Така банките реализират по-големи печалби, част от които ще отидат като задължителни отчисления във фондовете, предназначени за фалиралите банки. Този акт недвусмислено показва, че ще има още фалирали банки, чиито вложители по този начин ще се възмездяват в известна степен. Да му мислят тези, които държан пари в банките!!!!

 4. 4 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  Някой в този форум беше написал, че Европа била мухлясала. Не само мухлясала, ами и гние, гние. Горкото европейско бъдеще.

 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Реално погледнато, ЕЦБ почна да хвърля кинти от хеликоптера по примера на един друг банкер.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 548 Гневно

  Използвам банка за разплащане. Кредити не взимам. С тези лихви и тази разтворена ножица няма как да им се върже нормален човек. Банкерството си е най-сладкия бизнес, гарантиран от държавата. Вярвам, че ще се намери решение и на това. Природата си знае работата, а и мекото на хлеба все някога ще свърши.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 7. 7 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Лихвите в евро към по-скъпа банка е 12% годишно

  Тук в Германия има неща, за които да мечтете в България. Може да дърпа пари от всеки банкомат, без да се плаща. И не само в ЕС, а в цял свят

  Es muß Geld fließen!
 8. 8 Профил на pc
  pc
  Рейтинг: 210 Неутрално

  Какво е това банка? В България има едни институции, които са кръстоска между чейндж бюра и заложни къщи. На тях ли викат банки?

 9. 9 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#8:"pc"]Какво е това банка? В България има едни институции, които са кръстоска между чейндж бюра и заложни къщи. На тях ли викат банки? [/quote]
  имам кредитна сметка, Number26 я наричат, Мога да тегля безплатно пари отвсякъде.При внасяне нещо промениха правилата. Не е нещо важно

  Es muß Geld fließen!
 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#1] от "emilm13":

  И в каква посока предлагате да развиват бизнеса си?! Може би да следват светлия пример на Цветан Василев, на който клиентите му излязоха много съпи!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Изтеглих от банкомат на Пощенска банка в България, без такса. От два точно, няма грешка. Един беше в Крайморие, другият в Хасково.Всичо беше контролирано

  Es muß Geld fließen!
 12. 12 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#7] от "slan77":


  До коментар [#9] от "slan77":


  До коментар [#11] от "slan77":
  Остава да ни кжете и ПИН кода си!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 13. 13 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  В България банките не се държат така, както в другите европейски страни, така че като се говори за ножица - лихви депозити, в България нещата са много по-различни.
  Държат се бенките като мафиотски чейндж бюра

 14. 14 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#12:"tribiri"]До коментар [#11] от "slan77":
  Остава да ни кжете и ПИН кода си![/quote]
  Пина без картата няма да ти помогне. Пина е 19*7, комбинацията е имаш 10 различни комбинации. По принцип може да направиш превод

  Es muß Geld fließen!
 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#13] от "daam":

  В Българив съдебната система не се държи каъо в другите страни. Бойко Борисов не се държи като другите премиери. Законодателите не се държат, като другите законодатели. Това означава риск, а рискът се покрива от разликата в лихвите

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на shakez
  shakez
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Като цяло не съм сигурен, че така поставената лихва покрива този огромен риск. Решаваш, че "организацията" се нуждае от пари, гръмваш банка.

 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#13] от "daam":

  Още нещо. Голямата част от банките в България са собственост на Италиански, Гръцки, Австрийски, Френски банки. Тяхният начин на банкиране е 100% хармонизиран с този на майките им. В същото време балансовото число на БГ поделенията е нищожно спрямо това на майките им. Така че никоя чужда банка не би допуснала репутационен риск заради лоши практики в поделението си тук. Що се отнася до Българските банки те щат не щат се съобразяват с конкуренцията. Всеки опит за различност води до КТБ. Този сектор е единствения, който беше рефориран изцяло още преди 15 години.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Мога видя онлайн дали си ми дръпнал пари. Сметката е неголяма, 3.500 евро

  Es muß Geld fließen!
 19. 19 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5803 Неутрално

  До коментар [#1] от "emilm13":
  Аз пък си мисля, че основния бизнес на банките е именно "дрането на клиенти"... ☺

  До коментар [#14] от "slan77":
  Очевидно пинът е 1977, съдейки по ЕГН-то?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  Общо взето анализите на Левон и Кристофор, са безсмислени и имат за цел, по-скоро някаква реклама и медийно присъствие...!
  Казвам безсмислени, защото на практика за нашите банки, нямат никакво отражение, само някакви теоретически абстракции!
  В България банковия бизнес е силно картелиран и разпределен! Не се подчинява на никакви пазарни правила или логика! Съчетан с липсата на контрол от страна на БНБ, всяка търговска банка или картел от няколко, могат да правят всичко, каквото си искат стига да са си осигурили политически чадър!
  Българските банки, нито могат, нито искат да изчисляват риск и да работят според него! Реална конкуренция няма! Единствено си въртят дребни номерца, за да си откраднат по някой клиент с временни оферти, което общо взето няма никакво значение!
  Какви проценти, какви лихви, какво ЕЦБ...! Вятър и мъгла!

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#19:"Незнайко в Слънчевия град"]Очевидно пинът е 1977, съдейки по ЕГН-то? [/quote]
  Дя

  Es muß Geld fließen!
 22. 22 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#14:"slan77"]Пина без картата няма да ти помогне. Пина е 19*7, комбинацията е имаш 10 различни комбинации. По принцип може да направиш превод [/quote]
  Просто от любопитство питам - на колко сте години горе-долу?

 23. 23 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 531 Неутрално

  ... всъщност, като ви гледам ник-а, няма нужда да ми отговаряте. Просто си сменете пин-а.

 24. 24 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  За да преведете пари от ъкаута ми, ви трябва ТАН номер.Него няма да получите от мен. Той е шестшифрен. Трябва да ми хакнете телефона или таблета. Да не забележа, че ми е хакнат. Преводите ги правя чрез таблет, да ви улесня. Ползвам мобилна мрежа за преводите, но това няма да ви е проблем

  Es muß Geld fließen!
 25. 25 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#22:"Petak"]Просто от любопитство питам - на колко сте години горе-долу? [/quote]
  На повече от теб, достъчен ли е отговора.

  Es muß Geld fließen!
 26. 26 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 746 Весело

  До коментар [#11] от "slan77":

  "Изтеглих от банкомат на Пощенска банка в България, без такса. От два точно, няма грешка. Един беше в Крайморие, другият в Хасково.Всичо беше контролирано"
  А след това разбра, че нЕкой си от Бангладеж също е изтеглил от сметката ти, без такса естествено...

 27. 27 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Анализът третира проблемите пред ЕЦБ и е изключително точен. Нещо повече, обяснява защо еврото повиши стойността си въпреки падналата лихва, което само по себе си е явен парадокс.

 28. 28 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 746 Весело

  До коментар [#17] от "tribiri":

  Трибирев, ти като парче банкер как оценяваш гениалния ход на жабаря Драги? Щото германските частни спестители губят годишно по 100 млд. от сметките си. За сметка на немското правителство, което за 1200-та млд. дълг вече не плаща лихви. Настрана загубите на застрахователни и пенсионнфондове, които вече не плащат на клиентите си, а само касират загуби...А гениалния жабар бори инфлацията, като пуска на месец по 80млд. от печатницата с цел да я постави на 2%. Е, сега е 0.2%...

 29. 29 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#26:"joro4900"]А след това разбра, че нЕкой си от Бангладеж също е изтеглил от сметката ти, без такса естествено... [/quote]
  Парите си чакат, 3.500€. Никой не ги е теглил.
  Не е някаква сума, това ще ви е максимума. Дадох ви верни данни. По принцип за парите не ми пука.

  Es muß Geld fließen!
 30. 30 Профил на Роберт Ли
  Роберт Ли
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#24] от "slan77":

  Хахахаха, кой работи с ТАН-ове в 21 век? Това даже в Бг го няма вече!

 31. 31 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#30:"Роберт Ли"]Хахахаха, кой работи с ТАН-ове в 21 век? Това даже в Бг го няма вече! [/quote]

  Кой го каза? ТАН-номерата ги получавам по почащата. за преводи.
  Сега погледнах на сметката ми, всичките 3.500€ са там. Бях получил страх, че защитата ми не е толкова добра. Не е голяма сума, но все пак.

  Es muß Geld fließen!
 32. 32 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 479 Неутрално

  За Българинът това означава последен уеикъп колл. Край с правенето на пари. Сега е нужно и да се работи....

  Знам че звучи объркващо но или испозвате малките оскъдни иманета или ще ги загубите. А в България поради правене на пари няма къде да се прави капитал освен ако не си от дс или цк...

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#28] от "joro4900":

  Ами той Кристофор го е споменал макар и с половин уста! Всъщност най-страшното е за пенсионните фондове понеже те по закон са длъжни да държат псрите си диверсифициани на депозити в банки, ДЦК и малка част в по-рискови книжа. При това Банките трябва да имат инвестиционен рейтинг, а точно тези банки са с най-ниски лихви у нас (естествено). Като добавим към това и факта, че заради рекордно ниските лихви и голямото търсене и доходността на ДЦК също е много ниска (2.58% за десет годишни книжа на поиследния аукцион), то пенсионните фондове наистина го закъсват.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 35. 35 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#30] от "Роберт Ли":

  Ама защо си мислите, че в България банките са по-зле в тенологиите!? Идете в Австрия например! Там са още в пещерите по отношение на интернет банкирането. А този юнак дето му дали карта за да се забавлява го оставете да се радва. Няма да седна да му обясднявам, че в БГ когсто пазарувам с карта не само, че не плащам ами и получавам.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 36. 36 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 493 Неутрално

  [quote#9:"slan77"]Мога да тегля безплатно пари [/quote]
  Ти да видиш! "Светлото бъдеще" неусетно дошло при колегата. Искам и аз "да тегля безплатно пари", при това следвайки мотото на мечо Пух: "колкото повече, толкова повече".

 37. 37 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#33:"Роберт Ли"]Още повече ако банкираш от мобилно устройство, аз лично се съмявам, че разбираш за какво ти говоря. [/quote]
  Както го казваш, така е. Мисля, че 200 номера, сега няма да броя.200 шестцифрени числа, с които правя преводите, при превода трябва на напиша определен код. Тоест дори да ми е кракнат достъпа до онлайн банкинга, не е достъчно за получаване на пари. Трябва ви верният ТАН, а той ще получите само при мен. Имайте вредвид, преводи до 6 дена, парите могат да се върнат обратно от банката.Има формуляри за връщане на преводи, но фо 6 дена след превода. След това чрез банката не става, трябва се кооперира с тайните служби

  Es muß Geld fließen!
 38. 38 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Тази статия реклама ли е , оправдание лие....

 39. 39 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Нали знаеш, от ниските лихви на ЕЦБ всички губим, парично

  Es muß Geld fließen!
 40. 40 Профил на titan4o
  titan4o
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не е много по темата, но кога в БГ ще паднат таксите за преводи към Европейски съюз-писна ми да ме чаржат по 22евра за пършив превод от 300 евра, примерно.Аз цаката съм я намерил с ТрансферУайз/до 1000 евро си струва/, ама за един приАтел питам?

 41. 41 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#40] от "titan4o":

  На есен

 42. 42 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Всичко това е вярно, но при работещ пазар. Когато има стагнация, картината се изкривява.

 43. 43 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Международният валутен фонд е ключова институция за американо-ционисткото глобално управление и само няколко страни са успели да се измъкнат от неговите лапи на перманентен дълг.

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK