Как "бавната храна" си пробива път сред бързото потребление

Как "бавната храна" си пробива път сред бързото потребление

© Анелия НиколоваОсемдесетте години на миналия век се оказват времето, в което италианската традиционна храна, чиито качества ценят и немалко неиталианци, е заплашена. От обезкуражаването на хората да готвят у дома като знак за еманципация от старите традиции.


За това си има и друга причина - настъпило е времето на възход на индустриалното производство, на бързото хранене. Това може и да се смята за напълно нормално днес. Но не така преценил ситуацията Карло Петрини. Заедно с поддръжници на тезата му, че хората не трябва да губят връзката си със земята, раждаща онова, което се слага на трапезата, направили демонстрация срещу плановете в центъра на Рим да бъде отворен ресторант на "Макдоналдс". За тях това означавало, че хранителната система започва да се чупи.


"Трябваше да реагираме и го направихме!", казва Петрини пред "Дневник". Това, което направили през 1986 г., е, че сготвили традиционните за Италия спагети и ги раздавали на минувачи пред ресторанта за бързо хранене. Довечера Петрини (от 19 ч. във Vivacom Art Hall) лично ще присъства на представянето на книгата му на български "Хубаво, чисто, справедливо".
Очевидно тъкмо през 80-те е назрял и моментът да се основе движение, което да защитава каузата на "бавното" хранене - всеки да има достъп до качествена и чиста храна, а производителите да получават справедлива цена за производството й, така че да запазят поминъка си вместо да се наложи да се откажат от него под натиска на индустриалните производители.


Движението започва по името Arcigola – част от по-голяма, ляво ориентирана асоциация ARCI, а по-късно се отделя под името Slow food. То защитава чистото производство на храна, при което земята се щади, така че да се избегне силно негативното влияние върху нея, да се уважава трудът на хората, които произвеждат, преработват и разпространяват храната.


Идеологията Slow Food е идеология на бавното знание, казва основателят му. Бавното знание отразява древните, традиционни умения и познания – производствени методи, на които хората са разчитали в продължение на векове, а днес са заменени от модерни, индустриални технологии.


Макар и самият Петрини да има влечение и към политиката, днес той не смята, че политици са подпомогнали разрастването на основаното от него движение. Зад каузата му са застанали артисти, художници, писатели, активисти.


"Мисля също, че тогава беше настъпил точният момент да се даде тласък на нова идея за храната. Направихме го първи и установихме, че и други са изпитвали подобна нужда. Чрез нас много хора, които се присъединиха, ни дадоха възможност да станем разпознаваеми", казва Петрини.


Днес организацията има 100 хил. членове в над 150 държави и всички те са посветени на защитата на местната храна и свързаните с нея традиции. От няколко години движението съществува и в България.
Един от проектите му е да се защитят от изчезване няколко уникални продукта - зеленото сирене от с. Черни Вит, фасулът от Смилян и каракачанската овца. Поради законови ограничения уникалното зелено сирене не може да бъде купено, а само опитано по време на изложения и специално организирани дегустации.


"От гледна точка на храната в България се виждат както потенциалът, така и ограниченията. От една страна тя е родина на удивителни хранителни традиции и уникални селски общности. От друга страна десетилетия социализъм са довели до закърняване на възможностите на местните общности да използват потенциала на хранителните традиции и да ги използват като възможност да се развиват", казва Петрини.

Как "бавната храна" си пробива път сред бързото потребление

© Slow food Италия


В същото време е очевидно, че проблемите на малките производители са напълно извън полезрението на политиците. "Това е заради факта, че селските общности при вас се неглижират често и защото политиците предпочитат да копират правилата на Брюксел в земеделието и това е още от периода преди присъединяването ви към ЕС", посочва Петрини. Според него не е за вярване, че истински съкровища като зеленото сирене от Черни вит, все още не са разрешени да се произвеждат и продават на потребителите. Той дава пример с Италия и Франция, които биха подкрепили по всякакъв начин подобно производство.


"Смятам, че основната причина за това е, че все още българските политици смятат, че крупната хранителна индустрия ще опази традициите, а това е голяма грешка", обяснява той.


Петрини не смята, че неговата концепция е приложима най-вече в добре развитите страни. "Ние сме еднакво успешни в САЩ и в Уганда".


През 2004 г. движението Slow food поставя началото на среща на малките производители под името Terra Madre, което се превръща в един от най-значимите проекти. Тогава е публикувана за първи път и книгата на Петрини. Тази година срещата ще е през септември в Торино.


Карло Петрини е роден през 1949 г. в градчето Бра, Северен Пиемонт, Италия. Той е журналист, писател и радетел за устойчива хранителна система. Изнася лекции по цял свят в защита на устойчивото производство на храната и селско стопанство. Носител е на редица почетни награди от различни университети. През 2004 е обявен от списание "Тайм" за Герой на Европа (European Hero), а през януари 2008 г. е избран за единствения италианец, който е включен в списъка ва в. "Гардиън" на Петдесетте души, които биха могли да спасят света. През 2004 г. създава Университет по гастрономически науки близо до родния му град, дипломи от който вече имат около 2 хил. души.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 995 Неутрално

  всеки да има достъп до качествена и чиста храна, а производителите да получават справедлива цена за производството й,

  Бая левичарски ми прозвуча. От друга страна като си спомня вкуса на доматите от градината на баба ми и го сравня с пластмасите които продават в момента, май има място и за такива производители.

 2. 2 Профил на Mariana Kalcheva
  Mariana Kalcheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Зеленото сирене от Черни вит е поредната измислица. Поне от 5 години се говори за това сирене, но в селото няма дори табела за това. В цялото село няма нито едно заведение!!! дори кафене. А в момента, в които спряхме да се поразтъпчем, се появи дама, която ни обясни, че улицата е частен паркинг и не можем да останем там, защото чакат гости. Нито помен от зелено сирене. В статията пише, че има проблем да се предлага. Факт - интерес има, но не се предлага. Въпреки други велики писания колко впечатляващи участия на фестивали в чужбина е имало.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  То е ясно,че с политиката за плащане на субсидии на декар се подкрепят зърнените босове,които имат поне по 10 хиляди декара.Такива получават поне по 240 хиляди лева субсидии.А има и такива със стотици хиляди декари,които получават милиони.А бай Данчо от село се трепе като вол над 10-е си декара домати и получава 240 лева.

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  От обезкуражаването на хората да готвят у дома като знак за еманципация от старите традиции.
  ___________
  И в Италия и в САЩ даже в целия капиталистически свят е било нормално до 80-те години мъж като работи да може да храни цялото си семейство а жените да са домакини и да готвят традиционни вкусотии в къщи! С еволюцията на либертарианския модел стредната класа значително обеднява а работещите работят оптимизирано повече часове за по-малка потребителска кошница. За това започват да работят и жените а храната която се купува бавно и готви още по-бавно се замества от полуфабрикати или кетъринг продикти за средната класа и фаст джункфууд за работещите и тези на социална помощ !А това е прието добре защото пести време за гледане на реклами по телевизията...

  "От друга страна десетилетия социализъм са довели до закърняване на възможностите на местните общности да използват потенциала на хранителните традиции и да ги използват като възможност да се развиват"- доста не компетентно и подвеждащо изказване защото традицията се загуби именно в условията на нелибералната демократура а от както сме си в ЕС и имаме достъп до "цивилизационния избор" храната в България е с изключително лошо качество и увредено съдържание и освен супер производството на ниско качествени предозирани с изкуствена тор зърнени култури в дрихите сектори отстъплението ни е пълно!
  Да не говорим ,че така наречената санитарна инспекция е репресивен орган срещу дребните производители и насърчаваше лошата храна в навлезелите глобални вериги магазини и заведения за бързо хранене!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на pluralism
  pluralism
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#2] от "Mariana Kalcheva":

  Това е измислица на снобеещи градски откаченяци, дотолкова вживели се в тия модерни западни течения за автентичност, че чак приемат фантазията за истина. Дори в самото село не знаят за такова сирене, то не е традиционно, никой не го яде, просто сирене с плесен.
  Всички тия работи за традиционното и автентичното са хубави, те не са лоши сами по себе си, но агитирани и рекламирани от ненатурални субкултурни активисти, подвластни на западни моди и философии им придават много неавтентичен и отблъскващ вид.

 6. 6 Профил на pluralism
  pluralism
  Рейтинг: 0 Неутрално

  По статията - нали точно вие и такива като вас докарахте веригите и ги браните като майка орлица? Сега пък ревете за традицията. Същите хипстъри се разтапяте само като чуете за Старбъкс, какво бавно ядене, какво качество, ето ви демокрация и див капитализъм.

 7. 7 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  За какво завръщане към традицията говорим, като на пазара нищо не остана от българските продукти.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  Точно така, индустрията насърчава хората да не пилеят време за готвене, а да го използват за он-лайн покупки, гледане на тв или нещо друго, за което да похарчат парите си.
  Въпрос на култура и ценности, а и на здраве.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  До коментар [#6] от "pluralism":

  Какво значи "див" капитализъм? Всеки има избор, може да си приготвя нещата сам. Може да живее с по-малко доходи, да гледа по-малко телевизия, да учи с децата, вместо да ги праща на уроци. Имаш свобода.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 10. 10 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#2] от "Mariana Kalcheva":

  Не си търсила както трябва. Става с предварителен контакт. Зеленото сирене не може да се произвежда и продава официално, защото технологията на производство включва задължително зреене в дървени каци, което не покрива санитарните изисквания. Затова не се продава просто така, а е достъпно само за дегустации.

 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  "Петрини не смята, че неговата концепция е приложима най-вече в добре развитите страни. "Ние сме еднакво успешни в САЩ и в Уганда". Последно - Петрини смята или не смята , че това е приложимо. Понякога се учудваме, как се пускат недомислици. Всеки може да си купува или да си приготвя в къщи. Поне в София се откриха доста магазини, в които мандри продават своята продукция. И обикновено това е по-качествено от това във веригите.

 12. 12 Профил на pluralism
  pluralism
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#9] от "hope":

  На теория да, на практика не. Всеки ще си готви у дома - това и сега се прави в България, но като нема качествени продукти требва сам и да ги произведеш, а такова производство е силно неефективно. Позволи се на веригите, прекупвачите, демократичните реформи и несправедливите условия за присъединяване към ЕС да убият и обезобразят българското селско стопанство, а и българското село. Сега си бием главите как се получи така, но връщане нема.

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  До коментар [#9] от "hope":

  И аз съм съгласен с вашето мнение и между другото всяко семейство си решава този въпрос както намери за добре.
  Аз си мисля, че у нас, ако става дума за семейната храна, нашите традиции са доста запазени, в сравнение с много страни, особено на запад.
  Но дори и по отношение на заведенията, и на запад, където веригите за бързо хранене са много разпространени, вече има и обратна тенденция, заведения където освен да ядеш и пиеш, едва ли не по часовник и да бъдеш притесняван от сервитьора, вече има не малко заведения, където можеш и да се видиш и поговориш с хората, а не да се наплющиш и да си ходиш.
  Между другото в това отношение в Австрия също имат добри традиции в не притесняването на клиентите си, макар кухнята им да е далеч от идеалната.

 14. 14 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#2] от "Mariana Kalcheva":

  Не зная къде сте били и кого и за какво сте разпитвали. Дъщеря ми донесе от там зелено сирене и великолепно козе и овче сирене

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  До коментар [#12] от "pluralism":

  "Позволи се на веригите, прекупвачите, демократичните реформи и несправедливите условия за присъединяване към ЕС да убият и обезобразят българското селско стопанство, а и българското село"

  Хайде да не пресилваме. Доста преди ЕС и демокрацията да "съсипят" българското село, човек не можеше да си купи боб, картофи и дори чесън в предишните плод-зеленчуци, а трябваше да ги "търсим" и да се запасяваме с тях.
  Защо и кой го е съсипал тогава няма да обяснявам.
  Но днешната картина, която е далеч от най-добрата, се дължи и на това, че производителите на такава продукция, все още не са развили, дано по скоро се усетят и си направят микро кооперации, за да си предлагат стоката директно, а не през посредници.
  Факт е, че нашите зеленчуци са по-добри от турски, македонски и какви ли не други и остава да станат и по-ефективни, за да бъдат и ценово конкурентни.
  Защото как едно зеле например, произведено в Македония, докарано до нашия пазар, може да е по-евтино от това, което расте буквално до нас.

 16. 16 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  "От друга страна десетилетия социализъм са довели до закърняване на възможностите на местните общности да използват потенциала на хранителните традиции и да ги използват като възможност да се развиват"- доста не компетентно и подвеждащо изказване защото традицията се загуби именно в условията на нелибералната демократура а от както сме си в ЕС ...."
  Тц. Традицията се изгуби с изкуствената урбанизация, при градежа на социализЪма, довела селяните от селата по градовете за да работят в губещи предприятия. Така се обезлюдиха цели региони и с тях почти загинаха много традиции, не само в производството на традиционни храни.

 17. 17 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  Тази година малко случайно ходих в село Черни Вит. Посетих само природонаучния музей. Тази година ще се опитам да намеря туй зелено сирене.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 18. 18 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 695 Весело

  Как "бавната храна" си пробива път...
  с повечко хубаво винце, как...

 19. 19 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  [quote#1:"foxa5"]Бая левичарски ми прозвуча. [/quote]

  Правилно ти е прозвучало.
  Но тези специално, правят и нещо полезно. Популяризрат

 20. 20 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  [quote#1:"foxa5"]Бая левичарски ми прозвуча. [/quote]

  Правилно ти е прозвучало.
  Но тези специално, правят и нещо полезно. Имат много разклонения и популяризират качествените храни, напитки, облекла, строителни материали, домашни потреби. 21. 21 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Относно здравословната храна мненията на различни учени коренно се различават .Особено по отношение на мляко и млечни продукти-сирене,кашкавал и така нататък.Някои наричат киселото мляко храната на дълголетниците,други тотално го отричат.Аз лично съм изключил от менюто си млечните продукти и това не ми се е отразило на здравето.

 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  До коментар [#12] от "pluralism":

  Неефективните малки стопанства продават краставици и домати с по един лев отгоре. Когато си купуваме и те продадат всичко, следващата година ще произведат пак. Традиционните български сортове имат и по-малки добиви, в сравнение с доматите от дървета. Ако има по-голямо търсене, ще засадят повече.
  Например боба, есенно време го купувам от една жена по 8лв.кг., последните няколко години все не и стига това, което е произвела и засажда повече. Искам да кажа, че производството е толкова, колкото е търсенето.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 23. 23 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  До коментар [#13] от "tsvetko_51":

  Това е хубаво, дано тенденцията да се запази.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 24. 24 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Ако все пак загърбим станалото много модерно напоследък готвене и хранене по повечето наши телевизии, можем да перефразираме финалните думи на главния герой от един регулярно въртян филм, пак по нашите телевизии, така: еманципираните от старите традиции като деца, като едни пораснали деца, друсат се весело на клона, докато един ден ...той вземе та се счупи и тогава всички задружно, този път не чак толкова весело, политат надолу. Поуките, разбира се, всеки ги знае - "начина на живот не бива да се отразява върху начина на хранене, но не всеки има възможността да ги прилага и в ежедневието си". Край на цитата.

 25. 25 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#5] от "pluralism":

  Било е традиционно на при комунизма изчезва. Намира се много рядко защото има дълъг процес на производство. Не е необходимо да оплюваме всичко, което не разбираме.

  Моралът не е порок!
 26. 26 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#12] от "pluralism":

  Не сте прав! Най-голямата ни сила е гласуването с портфейла. Колкото повече хора започнат да пазаруват от дребните селски производители толково по-евтина ще е стоката им. Моето семейство от много време съзнателно избягва големите вериги (когато може) и вече сме си намерили много добри производители на храни на съвсем конкурентни цени.

  Моралът не е порок!
 27. 27 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  До коментар [#26] от "dnk":

  [quote#26:"dnk"] Моето семейство от много време съзнателно избягва големите вериги (когато може) и вече сме си намерили много добри производители на храни на съвсем конкурентни цени.[/quote]

  Никой не може да конкурира цените на "данон", "нестле" и от този тип индустриални производители ..., но за такива като нас, важното е срещу парите, които даваме, да получим чист и качествен продукт.

 28. 28 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  До коментар [#2] от "Mariana Kalcheva":

  Проблема е ,че за да се предлага това сирене, млякото не трябва да се сварява или пастьоризира,което пък е в несъответстие с някой норми.
  Е във Франция и Италия старите начини на производство са законни и там всеки може да продава и на пазара и от къщата и ферамата си ,но за Бг.и нашите чиновници това си е чиста загуба на власт/и може ни пари/.
  Човекът който се опитва да популяризира това сирене е направил доста и исзледвания и какви ли не постъпки пред властите НО!!!
  Така ,че съжалявам за преживаното но зеленото сирене не би трябвало да е причината за лошото Ви прекарване.
  Аз също така и не съм го опитвал но знам ,че за да оценят качествата на един продукт, само от едно опитване няма да стане ...освен ако човекът не е експерт в областта.
  Иначе то в това селце- Черни Вит няма и какво токова да се види и преживее,там ценното е балкана.
  Приятен ден!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK