всеки да има достъп до качествена и чиста храна, а производителите да получават справедлива цена за производството й,
Бая левичарски ми прозвуча. От друга страна като си спомня вкуса на доматите от градината на баба ми и го сравня с пластмасите които продават в момента, май има място и за такива производители.
Зеленото сирене от Черни вит е поредната измислица. Поне от 5 години се говори за това сирене, но в селото няма дори табела за това. В цялото село няма нито едно заведение!!! дори кафене. А в момента, в които спряхме да се поразтъпчем, се появи дама, която ни обясни, че улицата е частен паркинг и не можем да останем там, защото чакат гости. Нито помен от зелено сирене. В статията пише, че има проблем да се предлага. Факт - интерес има, но не се предлага. Въпреки други велики писания колко впечатляващи участия на фестивали в чужбина е имало.
То е ясно,че с политиката за плащане на субсидии на декар се подкрепят зърнените босове,които имат поне по 10 хиляди декара.Такива получават поне по 240 хиляди лева субсидии.А има и такива със стотици хиляди декари,които получават милиони.А бай Данчо от село се трепе като вол над 10-е си декара домати и получава 240 лева.
От обезкуражаването на хората да готвят у дома като знак за еманципация от старите традиции.
___________
И в Италия и в САЩ даже в целия капиталистически свят е било нормално до 80-те години мъж като работи да може да храни цялото си семейство а жените да са домакини и да готвят традиционни вкусотии в къщи! С еволюцията на либертарианския модел стредната класа значително обеднява а работещите работят оптимизирано повече часове за по-малка потребителска кошница. За това започват да работят и жените а храната която се купува бавно и готви още по-бавно се замества от полуфабрикати или кетъринг продикти за средната класа и фаст джункфууд за работещите и тези на социална помощ !А това е прието добре защото пести време за гледане на реклами по телевизията...
"От друга страна десетилетия социализъм са довели до закърняване на възможностите на местните общности да използват потенциала на хранителните традиции и да ги използват като възможност да се развиват"- доста не компетентно и подвеждащо изказване защото традицията се загуби именно в условията на нелибералната демократура а от както сме си в ЕС и имаме достъп до "цивилизационния избор" храната в България е с изключително лошо качество и увредено съдържание и освен супер производството на ниско качествени предозирани с изкуствена тор зърнени култури в дрихите сектори отстъплението ни е пълно!
Да не говорим ,че така наречената санитарна инспекция е репресивен орган срещу дребните производители и насърчаваше лошата храна в навлезелите глобални вериги магазини и заведения за бързо хранене!
Това е измислица на снобеещи градски откаченяци, дотолкова вживели се в тия модерни западни течения за автентичност, че чак приемат фантазията за истина. Дори в самото село не знаят за такова сирене, то не е традиционно, никой не го яде, просто сирене с плесен.
Всички тия работи за традиционното и автентичното са хубави, те не са лоши сами по себе си, но агитирани и рекламирани от ненатурални субкултурни активисти, подвластни на западни моди и философии им придават много неавтентичен и отблъскващ вид.
По статията - нали точно вие и такива като вас докарахте веригите и ги браните като майка орлица? Сега пък ревете за традицията. Същите хипстъри се разтапяте само като чуете за Старбъкс, какво бавно ядене, какво качество, ето ви демокрация и див капитализъм.
Точно така, индустрията насърчава хората да не пилеят време за готвене, а да го използват за он-лайн покупки, гледане на тв или нещо друго, за което да похарчат парите си.
Въпрос на култура и ценности, а и на здраве.
Какво значи "див" капитализъм? Всеки има избор, може да си приготвя нещата сам. Може да живее с по-малко доходи, да гледа по-малко телевизия, да учи с децата, вместо да ги праща на уроци. Имаш свобода.
Не си търсила както трябва. Става с предварителен контакт. Зеленото сирене не може да се произвежда и продава официално, защото технологията на производство включва задължително зреене в дървени каци, което не покрива санитарните изисквания. Затова не се продава просто така, а е достъпно само за дегустации.
"Петрини не смята, че неговата концепция е приложима най-вече в добре развитите страни. "Ние сме еднакво успешни в САЩ и в Уганда". Последно - Петрини смята или не смята , че това е приложимо. Понякога се учудваме, как се пускат недомислици. Всеки може да си купува или да си приготвя в къщи. Поне в София се откриха доста магазини, в които мандри продават своята продукция. И обикновено това е по-качествено от това във веригите.
На теория да, на практика не. Всеки ще си готви у дома - това и сега се прави в България, но като нема качествени продукти требва сам и да ги произведеш, а такова производство е силно неефективно. Позволи се на веригите, прекупвачите, демократичните реформи и несправедливите условия за присъединяване към ЕС да убият и обезобразят българското селско стопанство, а и българското село. Сега си бием главите как се получи така, но връщане нема.
И аз съм съгласен с вашето мнение и между другото всяко семейство си решава този въпрос както намери за добре.
Аз си мисля, че у нас, ако става дума за семейната храна, нашите традиции са доста запазени, в сравнение с много страни, особено на запад.
Но дори и по отношение на заведенията, и на запад, където веригите за бързо хранене са много разпространени, вече има и обратна тенденция, заведения където освен да ядеш и пиеш, едва ли не по часовник и да бъдеш притесняван от сервитьора, вече има не малко заведения, където можеш и да се видиш и поговориш с хората, а не да се наплющиш и да си ходиш.
Между другото в това отношение в Австрия също имат добри традиции в не притесняването на клиентите си, макар кухнята им да е далеч от идеалната.
"Позволи се на веригите, прекупвачите, демократичните реформи и несправедливите условия за присъединяване към ЕС да убият и обезобразят българското селско стопанство, а и българското село"
Хайде да не пресилваме. Доста преди ЕС и демокрацията да "съсипят" българското село, човек не можеше да си купи боб, картофи и дори чесън в предишните плод-зеленчуци, а трябваше да ги "търсим" и да се запасяваме с тях.
Защо и кой го е съсипал тогава няма да обяснявам.
Но днешната картина, която е далеч от най-добрата, се дължи и на това, че производителите на такава продукция, все още не са развили, дано по скоро се усетят и си направят микро кооперации, за да си предлагат стоката директно, а не през посредници.
Факт е, че нашите зеленчуци са по-добри от турски, македонски и какви ли не други и остава да станат и по-ефективни, за да бъдат и ценово конкурентни.
Защото как едно зеле например, произведено в Македония, докарано до нашия пазар, може да е по-евтино от това, което расте буквално до нас.
До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
"От друга страна десетилетия социализъм са довели до закърняване на възможностите на местните общности да използват потенциала на хранителните традиции и да ги използват като възможност да се развиват"- доста не компетентно и подвеждащо изказване защото традицията се загуби именно в условията на нелибералната демократура а от както сме си в ЕС ...."
Тц. Традицията се изгуби с изкуствената урбанизация, при градежа на социализЪма, довела селяните от селата по градовете за да работят в губещи предприятия. Така се обезлюдиха цели региони и с тях почти загинаха много традиции, не само в производството на традиционни храни.
[quote#1:"foxa5"]Бая левичарски ми прозвуча. [/quote]
Правилно ти е прозвучало.
Но тези специално, правят и нещо полезно. Имат много разклонения и популяризират качествените храни, напитки, облекла, строителни материали, домашни потреби.
Относно здравословната храна мненията на различни учени коренно се различават .Особено по отношение на мляко и млечни продукти-сирене,кашкавал и така нататък.Някои наричат киселото мляко храната на дълголетниците,други тотално го отричат.Аз лично съм изключил от менюто си млечните продукти и това не ми се е отразило на здравето.
Неефективните малки стопанства продават краставици и домати с по един лев отгоре. Когато си купуваме и те продадат всичко, следващата година ще произведат пак. Традиционните български сортове имат и по-малки добиви, в сравнение с доматите от дървета. Ако има по-голямо търсене, ще засадят повече.
Например боба, есенно време го купувам от една жена по 8лв.кг., последните няколко години все не и стига това, което е произвела и засажда повече. Искам да кажа, че производството е толкова, колкото е търсенето.
Ако все пак загърбим станалото много модерно напоследък готвене и хранене по повечето наши телевизии, можем да перефразираме финалните думи на главния герой от един регулярно въртян филм, пак по нашите телевизии, така: еманципираните от старите традиции като деца, като едни пораснали деца, друсат се весело на клона, докато един ден ...той вземе та се счупи и тогава всички задружно, този път не чак толкова весело, политат надолу. Поуките, разбира се, всеки ги знае - "начина на живот не бива да се отразява върху начина на хранене, но не всеки има възможността да ги прилага и в ежедневието си". Край на цитата.
Било е традиционно на при комунизма изчезва. Намира се много рядко защото има дълъг процес на производство. Не е необходимо да оплюваме всичко, което не разбираме.
Не сте прав! Най-голямата ни сила е гласуването с портфейла. Колкото повече хора започнат да пазаруват от дребните селски производители толково по-евтина ще е стоката им. Моето семейство от много време съзнателно избягва големите вериги (когато може) и вече сме си намерили много добри производители на храни на съвсем конкурентни цени.
[quote#26:"dnk"] Моето семейство от много време съзнателно избягва големите вериги (когато може) и вече сме си намерили много добри производители на храни на съвсем конкурентни цени.[/quote]
Никой не може да конкурира цените на "данон", "нестле" и от този тип индустриални производители ..., но за такива като нас, важното е срещу парите, които даваме, да получим чист и качествен продукт.
Проблема е ,че за да се предлага това сирене, млякото не трябва да се сварява или пастьоризира,което пък е в несъответстие с някой норми.
Е във Франция и Италия старите начини на производство са законни и там всеки може да продава и на пазара и от къщата и ферамата си ,но за Бг.и нашите чиновници това си е чиста загуба на власт/и може ни пари/.
Човекът който се опитва да популяризира това сирене е направил доста и исзледвания и какви ли не постъпки пред властите НО!!!
Така ,че съжалявам за преживаното но зеленото сирене не би трябвало да е причината за лошото Ви прекарване.
Аз също така и не съм го опитвал но знам ,че за да оценят качествата на един продукт, само от едно опитване няма да стане ...освен ако човекът не е експерт в областта.
Иначе то в това селце- Черни Вит няма и какво токова да се види и преживее,там ценното е балкана.
Приятен ден!
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
foxa5
Рейтинг: 521 Неутралновсеки да има достъп до качествена и чиста храна, а производителите да получават справедлива цена за производството й,
Бая левичарски ми прозвуча. От друга страна като си спомня вкуса на доматите от градината на баба ми и го сравня с пластмасите които продават в момента, май има място и за такива производители.
Mariana Kalcheva
Рейтинг: 8 НеутралноЗеленото сирене от Черни вит е поредната измислица. Поне от 5 години се говори за това сирене, но в селото няма дори табела за това. В цялото село няма нито едно заведение!!! дори кафене. А в момента, в които спряхме да се поразтъпчем, се появи дама, която ни обясни, че улицата е частен паркинг и не можем да останем там, защото чакат гости. Нито помен от зелено сирене. В статията пише, че има проблем да се предлага. Факт - интерес има, но не се предлага. Въпреки други велики писания колко впечатляващи участия на фестивали в чужбина е имало.
Публикувано през m.dnevnik.bg
musashii
Рейтинг: 740 НеутралноТо е ясно,че с политиката за плащане на субсидии на декар се подкрепят зърнените босове,които имат поне по 10 хиляди декара.Такива получават поне по 240 хиляди лева субсидии.А има и такива със стотици хиляди декари,които получават милиони.А бай Данчо от село се трепе като вол над 10-е си декара домати и получава 240 лева.
comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
Рейтинг: 4033 НеутралноОт обезкуражаването на хората да готвят у дома като знак за еманципация от старите традиции.
Libertarianism is just anarchy for rich people___________
И в Италия и в САЩ даже в целия капиталистически свят е било нормално до 80-те години мъж като работи да може да храни цялото си семейство а жените да са домакини и да готвят традиционни вкусотии в къщи! С еволюцията на либертарианския модел стредната класа значително обеднява а работещите работят оптимизирано повече часове за по-малка потребителска кошница. За това започват да работят и жените а храната която се купува бавно и готви още по-бавно се замества от полуфабрикати или кетъринг продикти за средната класа и фаст джункфууд за работещите и тези на социална помощ !А това е прието добре защото пести време за гледане на реклами по телевизията...
"От друга страна десетилетия социализъм са довели до закърняване на възможностите на местните общности да използват потенциала на хранителните традиции и да ги използват като възможност да се развиват"- доста не компетентно и подвеждащо изказване защото традицията се загуби именно в условията на нелибералната демократура а от както сме си в ЕС и имаме достъп до "цивилизационния избор" храната в България е с изключително лошо качество и увредено съдържание и освен супер производството на ниско качествени предозирани с изкуствена тор зърнени култури в дрихите сектори отстъплението ни е пълно!
Да не говорим ,че така наречената санитарна инспекция е репресивен орган срещу дребните производители и насърчаваше лошата храна в навлезелите глобални вериги магазини и заведения за бързо хранене!
pluralism
Рейтинг: 0 НеутралноДо коментар [#2] от "Mariana Kalcheva":
Това е измислица на снобеещи градски откаченяци, дотолкова вживели се в тия модерни западни течения за автентичност, че чак приемат фантазията за истина. Дори в самото село не знаят за такова сирене, то не е традиционно, никой не го яде, просто сирене с плесен.
Всички тия работи за традиционното и автентичното са хубави, те не са лоши сами по себе си, но агитирани и рекламирани от ненатурални субкултурни активисти, подвластни на западни моди и философии им придават много неавтентичен и отблъскващ вид.
pluralism
Рейтинг: 0 НеутралноПо статията - нали точно вие и такива като вас докарахте веригите и ги браните като майка орлица? Сега пък ревете за традицията. Същите хипстъри се разтапяте само като чуете за Старбъкс, какво бавно ядене, какво качество, ето ви демокрация и див капитализъм.
Алф
Рейтинг: 964 НеутралноЗа какво завръщане към традицията говорим, като на пазара нищо не остана от българските продукти.
Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.hope
Рейтинг: 2125 НеутралноТочно така, индустрията насърчава хората да не пилеят време за готвене, а да го използват за он-лайн покупки, гледане на тв или нещо друго, за което да похарчат парите си.
Любовта ще спаси света!!!Въпрос на култура и ценности, а и на здраве.
hope
Рейтинг: 2125 НеутралноДо коментар [#6] от "pluralism":
Любовта ще спаси света!!!Какво значи "див" капитализъм? Всеки има избор, може да си приготвя нещата сам. Може да живее с по-малко доходи, да гледа по-малко телевизия, да учи с децата, вместо да ги праща на уроци. Имаш свобода.
gruz_200
Рейтинг: 289 НеутралноДо коментар [#2] от "Mariana Kalcheva":
Не си търсила както трябва. Става с предварителен контакт. Зеленото сирене не може да се произвежда и продава официално, защото технологията на производство включва задължително зреене в дървени каци, което не покрива санитарните изисквания. Затова не се продава просто така, а е достъпно само за дегустации.
stedim
Рейтинг: 1700 Неутрално"Петрини не смята, че неговата концепция е приложима най-вече в добре развитите страни. "Ние сме еднакво успешни в САЩ и в Уганда". Последно - Петрини смята или не смята , че това е приложимо. Понякога се учудваме, как се пускат недомислици. Всеки може да си купува или да си приготвя в къщи. Поне в София се откриха доста магазини, в които мандри продават своята продукция. И обикновено това е по-качествено от това във веригите.
pluralism
Рейтинг: 0 НеутралноДо коментар [#9] от "hope":
На теория да, на практика не. Всеки ще си готви у дома - това и сега се прави в България, но като нема качествени продукти требва сам и да ги произведеш, а такова производство е силно неефективно. Позволи се на веригите, прекупвачите, демократичните реформи и несправедливите условия за присъединяване към ЕС да убият и обезобразят българското селско стопанство, а и българското село. Сега си бием главите как се получи така, но връщане нема.
tsvetko_51
Рейтинг: 1601 НеутралноДо коментар [#9] от "hope":
и да си ходиш.
.
И аз съм съгласен с вашето мнение и между другото всяко семейство си решава този въпрос както намери за добре.
Аз си мисля, че у нас, ако става дума за семейната храна, нашите традиции са доста запазени, в сравнение с много страни, особено на запад.
Но дори и по отношение на заведенията, и на запад, където веригите за бързо хранене са много разпространени, вече има и обратна тенденция, заведения където освен да ядеш и пиеш, едва ли не по часовник и да бъдеш притесняван от сервитьора, вече има не малко заведения, където можеш и да се видиш и поговориш с хората, а не да се наплющиш
Между другото в това отношение в Австрия също имат добри традиции в не притесняването на клиентите си, макар кухнята им да е далеч от идеалната
naskom44
Рейтинг: 426 НеутралноДо коментар [#2] от "Mariana Kalcheva":
Не зная къде сте били и кого и за какво сте разпитвали. Дъщеря ми донесе от там зелено сирене и великолепно козе и овче сирене
tsvetko_51
Рейтинг: 1601 НеутралноДо коментар [#12] от "pluralism":
, а трябваше да ги "търсим" и да се запасяваме с тях.
"Позволи се на веригите, прекупвачите, демократичните реформи и несправедливите условия за присъединяване към ЕС да убият и обезобразят българското селско стопанство, а и българското село"
Хайде да не пресилваме. Доста преди ЕС и демокрацията да "съсипят" българското село, човек не можеше да си купи боб, картофи и дори чесън в предишните плод-зеленчуци
Защо и кой го е съсипал тогава няма да обяснявам.
Но днешната картина, която е далеч от най-добрата, се дължи и на това, че производителите на такава продукция, все още не са развили, дано по скоро се усетят и си направят микро кооперации, за да си предлагат стоката директно, а не през посредници.
Факт е, че нашите зеленчуци са по-добри от турски, македонски и какви ли не други и остава да станат и по-ефективни, за да бъдат и ценово конкурентни.
Защото как едно зеле например, произведено в Македония, докарано до нашия пазар, може да е по-евтино от това, което расте буквално до нас.
dimov_a
Рейтинг: 217 НеутралноДо коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
"От друга страна десетилетия социализъм са довели до закърняване на възможностите на местните общности да използват потенциала на хранителните традиции и да ги използват като възможност да се развиват"- доста не компетентно и подвеждащо изказване защото традицията се загуби именно в условията на нелибералната демократура а от както сме си в ЕС ...."
Тц. Традицията се изгуби с изкуствената урбанизация, при градежа на социализЪма, довела селяните от селата по градовете за да работят в губещи предприятия. Така се обезлюдиха цели региони и с тях почти загинаха много традиции, не само в производството на традиционни храни.
Gopeто
Рейтинг: 1564 НеутралноТази година малко случайно ходих в село Черни Вит. Посетих само природонаучния музей. Тази година ще се опитам да намеря туй зелено сирене.
"За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петровzidane
Рейтинг: 671 ВеселоКак "бавната храна" си пробива път...
с повечко хубаво винце, как...
vhv
Рейтинг: 426 Неутрално[quote#1:"foxa5"]Бая левичарски ми прозвуча. [/quote]
Правилно ти е прозвучало.
Но тези специално, правят и нещо полезно. Популяризрат
vhv
Рейтинг: 426 Неутрално[quote#1:"foxa5"]Бая левичарски ми прозвуча. [/quote]
Правилно ти е прозвучало.
Но тези специално, правят и нещо полезно. Имат много разклонения и популяризират качествените храни, напитки, облекла, строителни материали, домашни потреби.
musashii
Рейтинг: 740 НеутралноОтносно здравословната храна мненията на различни учени коренно се различават .Особено по отношение на мляко и млечни продукти-сирене,кашкавал и така нататък.Някои наричат киселото мляко храната на дълголетниците,други тотално го отричат.Аз лично съм изключил от менюто си млечните продукти и това не ми се е отразило на здравето.
hope
Рейтинг: 2125 НеутралноДо коментар [#12] от "pluralism":
Любовта ще спаси света!!!Неефективните малки стопанства продават краставици и домати с по един лев отгоре. Когато си купуваме и те продадат всичко, следващата година ще произведат пак. Традиционните български сортове имат и по-малки добиви, в сравнение с доматите от дървета. Ако има по-голямо търсене, ще засадят повече.
Например боба, есенно време го купувам от една жена по 8лв.кг., последните няколко години все не и стига това, което е произвела и засажда повече. Искам да кажа, че производството е толкова, колкото е търсенето.
hope
Рейтинг: 2125 НеутралноДо коментар [#13] от "tsvetko_51":
Любовта ще спаси света!!!Това е хубаво, дано тенденцията да се запази.
dr.web
Рейтинг: 269 НеутралноАко все пак загърбим станалото много модерно напоследък готвене и хранене по повечето наши телевизии, можем да перефразираме финалните думи на главния герой от един регулярно въртян филм, пак по нашите телевизии, така: еманципираните от старите традиции като деца, като едни пораснали деца, друсат се весело на клона, докато един ден ...той вземе та се счупи и тогава всички задружно, този път не чак толкова весело, политат надолу. Поуките, разбира се, всеки ги знае - "начина на живот не бива да се отразява върху начина на хранене, но не всеки има възможността да ги прилага и в ежедневието си". Край на цитата.
dnk
Рейтинг: 512 НеутралноДо коментар [#5] от "pluralism":
Моралът не е порок!Било е традиционно на при комунизма изчезва. Намира се много рядко защото има дълъг процес на производство. Не е необходимо да оплюваме всичко, което не разбираме.
dnk
Рейтинг: 512 НеутралноДо коментар [#12] от "pluralism":
Моралът не е порок!Не сте прав! Най-голямата ни сила е гласуването с портфейла. Колкото повече хора започнат да пазаруват от дребните селски производители толково по-евтина ще е стоката им. Моето семейство от много време съзнателно избягва големите вериги (когато може) и вече сме си намерили много добри производители на храни на съвсем конкурентни цени.
vhv
Рейтинг: 426 НеутралноДо коментар [#26] от "dnk":
[quote#26:"dnk"] Моето семейство от много време съзнателно избягва големите вериги (когато може) и вече сме си намерили много добри производители на храни на съвсем конкурентни цени.[/quote]
Никой не може да конкурира цените на "данон", "нестле" и от този тип индустриални производители ..., но за такива като нас, важното е срещу парите, които даваме, да получим чист и качествен продукт.
Виктор Флоров
Рейтинг: 1100 НеутралноДо коментар [#2] от "Mariana Kalcheva":
Проблема е ,че за да се предлага това сирене, млякото не трябва да се сварява или пастьоризира,което пък е в несъответстие с някой норми.
Е във Франция и Италия старите начини на производство са законни и там всеки може да продава и на пазара и от къщата и ферамата си ,но за Бг.и нашите чиновници това си е чиста загуба на власт/и може ни пари/.
Човекът който се опитва да популяризира това сирене е направил доста и исзледвания и какви ли не постъпки пред властите НО!!!
Така ,че съжалявам за преживаното но зеленото сирене не би трябвало да е причината за лошото Ви прекарване.
Аз също така и не съм го опитвал но знам ,че за да оценят качествата на един продукт, само от едно опитване няма да стане ...освен ако човекът не е експерт в областта.
Иначе то в това селце- Черни Вит няма и какво токова да се види и преживее,там ценното е балкана.
Приятен ден!