Конкурсът за кандидатите за банка "Виктория" се удължава до 18 април

Конкурсът за кандидатите за банка "Виктория" се удължава до 18 април

© Анелия НиколоваКонкурсът за кандидатите, които искат да придобият търговската банка "Виктория" се удължава до 18 април, съобщи "Капитал Daily". Консултантът по сделката АФА е поставил нови срокове за продажбата, като по информация на изданието двете постъпили досега писма за интерес от консорциуми с водещи участници Инвестбанк и "Лев инс" продължават да са валидни.


Рестартът на процедурата стана възможен след чисто счетоводна и безкешова операция, която доведе до подобряване на капитала на "Виктория" с 30 млн. лв. - от 92 млн. лв. на 122 млн. лв. В противен случай банката рискуваше да остане без лиценз, тъй като натрупаната голяма загуба за 2015 г. ядеше от собствения й капитал и той наближаваше критична граница от 10 млн. лв., отвъд която регулаторът е длъжен да се задейства, отбелязва "Капитал Daily".


Освен 100% от капитала на банката се продава и цялостната експозиция на КТБ към нея, което означава, че новият собственик ще трябва да погаси задължение от 115 млн. лв. Затова се очаква, че ако се стигне до сделка, то тя би била от типа "за 1 евро", въпреки че сам по себе си банковият лиценз има значителна стойност и според експерти от консултантските среди струва между 10 и 15 млн. евро. В най-лошия случай може да се стигне до доброволно прекратяване на дейността на банката, още повече че както пише и консултантът, след юни 2014 г. дейността на "Виктория" е "силно повлияна от преминаването на собствеността й към КТБ и последвалото поставяне под особен надзор", което е спряло развитието й.


От 2008 г. "Виктория" не е излизала на печалба. Тя беше собственост на гръцката Emporiki, после стана част от френската и майка Credit Agricole, а в средата на 2014 г., дни преди затварянето на Корпоративна търговска банка, тя я купи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK