Реформатори предлагат затваряне на вратичка в закона за офшорките

Реформатори предлагат затваряне на вратичка в закона за офшорките

© Юлия ЛазароваКогато две или повече дружества, регистрирани в офшорна зона, искат да притежават дружества в ключови сектори и да участват в обществени поръчки, общият праг на всички участващи фирми да не е повече от 10%.


Такава промяна предлагат между първо на второ четене депутатите от Реформаторския блок от квотата на ДБГ Димитър Делчев, Настимир Ананиев, Бойка Маринска, Димитър Танев, Антони Тренчев и Найден Зеленогорски в Закона за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикции, с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици, известен като закон за офшорките.


До момента режимът е пълна забрана за участие на такъв тип компании.
На първо четене се прие вариантът праг на участие на една фирма до 10%. "Това позволява да имаш 11 фирми по 9% и така да имаш 99% от дружеството и ти да притежаваш анонимно ключово дружество, примерно банка в България", заяви пред "Дневник" единият от вносителите Антони Тренчев.


Според него особено важна ще е промяната и за обществените поръчки. По думите му спрените от премиера Бойко Борисов поръчки през последните седмици са добро решение, но трябва принципно да се реши въпросът със съмненията в собствеността на фирмите, които кандидатстват.


Другият вносител Димитър Танев посочи, че и в момента имало ограничения, но е било написано в закона "когато две или повече дружества са под контрол на офшорка или едно от тях контролира другите дружества". "На офшорката как ще разбереш кой е собственик и я контролира? Този текст не може да се приложи и се дава възможност цялото дружество да е под контрола на офшорки", посочи той.


Повод за предложените промени са и заплахи от Брюксел за започването на наказателна процедура заради пълната забрана за участие на офшорки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK