Капиталът на енергийната борса ще бъде увеличен

Капиталът на енергийната борса ще бъде увеличен

© Министерство на енергетикатаБългарският енергиен холдинг увеличи капитала на Българската независима енергийна борса, за да бъде купена платформа за търговия с дългосрочни договори. Тя ще заработи от юли тази година, а от началото на 2017 г. ще функционира и платформа за търговия в рамките на деня.


Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на годишната конференция "Либерализация на енергийния пазар и новите тенденции в сектора", цитирана от пресцентъра си.


Борсата работи от началото на годината. Участниците в нея са 32, като по данни на министерството 95% от тях са активни всеки ден. Средно на ден на борсата у нас се търгуват около 7500 MWh, а цените не се различават от тези на регионалните борси. Енергийният министър съобщи още, че предстои възлагането на анализ за създаване на сегмент за търговия с природен газ.


След като Световна банка предостави окончателния си доклад за модел за либерализация у нас, ще се проведе обществено обсъждане с всички заинтересовани страни, съобщи още Петкова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK