Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Държавата се зае да провери има ли нарушения с растителните мазнини в млечните продукти

Над 200 земеделски стопани са участвали в срещата с ръководството на земеделското министерство във Велико Търново.

© Министерство на земеделието и храните

Над 200 земеделски стопани са участвали в срещата с ръководството на земеделското министерство във Велико Търново.От днес Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки в цялата страна за нерегламентирано влагане на растителни мазнини в млечните продукти. Пробите ще бъдат вземани от търговската мрежа на случаен принцип.


Това е обявила министърът на земеделието и храните Десислав Танева на среща с животновъди и млекопреработватели. Проверките идват след като вчера от Асоциацията на млекопреработвателите в България настояха сиренето и кашкавалът в България да се правят само от сурово мляко и да бъде забранено производството на т. нар.имитиращи продукти.


Министърът е запознала участниците в срещата и с други мерки, които се предвиждат в подкрепа на сектора, който пострада от ниските изкупни цени на суровото мляко. Заради наложеното ембарго на Русия много европейски производители насочиха продукцията си към българския пазар, което създаде силна конкуренция на него.
Предвижда се продуктите, произведени от български суровини, да се брандират с българския национален флаг, е една от мерките. България има неофициалното съгласие на Брюксел да поеме акциза върху горивата на земеделските производители.


Излизането от кризата в сектор "Животновъдство" може да стане само и единствено ако Европейският съюз започне да излиза от нея, заявила още Танева. По думите й не само в България, а и в много други страни в следствие на кризата, продължава да се наблюдава спад на цените на повечето земеделски продукти. "В 13 страни положението е по-зле, отколкото при нас. Взетите мерки от Европейската комисия през 2015 година доведоха до стабилизиране на сектора за няколко месеца. Въпреки отпуснатите 420 млн. евро от Комисията, ситуацията не се подобри за по-дълъг период. Дебатът за търсене на решения за изход от тази криза на ниво ЕК ще продължи и през юни", посочва тя.


Тя подчерта, че на фона на общата млечна криза трябва да се вземат мерки, така че млекопреработвателите да купуват мляко от българските производители. По думите й финансовите мерки, които ще бъдат приложени веднага, е да се отпуснат 10 млн. лв. към сектора. "Ще се възползваме от възможността, която ни даде Комисията за временната подкрепа миналата година", обясни министърът. Не ес посочват детайли на какъв принцип ще се разпределя сумата.


По време на срещата бе представена и информация за първоначалния ефект от новите правила за управление на мерите, пасищата и ливадите. Към момента близо 500 хил. дка постоянно затревени площи са прекратени и ли са в процедура за прекратяване", обясни земеделският министър. След промените за отдаване на пасища, мери и ливади в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, за стопанската 2016/2017 г., за земите от държавния поземлен фонд, са отдадени 307 688 дка за цялата страна. В 57 общини в България все още не е започнала процедурата за отдаване на пасища, мери и ливади. В останалите 208 общини, с решения на общинските съвети са определени за общо ползване 909 163 дка и за индивидуално 2 905 485 дка.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 605 Весело

  Явно ще са изненадващи. Проверките.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  Производителите: „Поне 60% от сиренето, което се продава на българския пазар, е имитиращ продукт и в него са вложени растителни мазнини“…
  Което нито ни стряска, нито ни изненадва…
  В лъскавия съвременен хипермаркет има безброй видове сирене, зрели до 3 дни, направени от вносна техническа растителна мазнина, вносно сухо мляко, вносен млечен концентрат и истинска българска вода......

  [email protected]
 3. 3 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 548 Гневно
 4. 4 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 548 Гневно

  И защо предупреждават всички по медиите?

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2924 Весело

  Ей - на фармацията ще им намалее оборота , кво ще правят после залежалите хапове с/у високо кръвно и холестерол !?

 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  А-а-а... От днес БАБХ започва проверки! Засилени проверки!
  Досега, какво ли точно им е пречело да го правят...?!

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Защо ще проверяват 100000 магазина, вместо 1000 мандри?

 8. 8 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Купувала съм какви ли не гадости: гранясало мандраджийско масло или маргарин, опакован като масло, недоузряло саламурено сирене и прочие вкусотии. Вече не купувам българско масло и избягвам българските млечни произведения, доколкото мога. Много от т.нар.бизнесмени решиха след 10 ноември да направят пачки от негодни за употреба продукти за сметка на здравето на клиента. И този почин продължава, въпреки уж взетите мерки.

 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Крайно време е, който мами да бъде глобяван ЖЕСТОКО и да бъде ЗАТВАРЯН, тотално.

 10. 10 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#8] от "proza":

  Намери си някоя млечна къща. Аз така правя и съм доволен. Не могат да си позволят да изгубят клиент. Не бях виждал прясно мляко с каймак 3-4 мм в бутилка от енти години.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 11. 11 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#7:"Lazarus"]Защо ще проверяват 100000 магазина, вместо 1000 мандри? [/quote]

  Досега проверките се извършваха в мандрите. При тези проверки се наблюдава предварително подготвен технологичен цикъл, при който няма нарушения. Да, ама не - оказа се че 60% от продуктите са ментета. Само активното потребителско поведение ще ги оправи.

  п.п. оказа се, че тези, които са на първо място в списъка по мушенгии, са на първо място и в моя черен списък. Там те влязоха заради едни фалшифицирани млека преди 3-4 години. Засега ще се въздържа от публикуването на списъци с некоректни производители, не защото се страхувам от Цацаров, а защото не съм сигурен на 100% и да не ощетя някой коректен производител.

 12. 12 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А проверките ще са страшно изненадващи

 13. 13 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тея са много по-големи терористи от ислямистите. Тровят целия народ и го обричат на бавна смърт, но едва ли само с растителни мазнини. Специално за сиренето достатъчно добре показаха в "Госпоради на ефира" как за 30ст. на килограм ( толкова оскъпява чистата пластмаса за кутиите за сирене, а сивата втора употреба е токсична и се прави от всякаквки отпадъци, включително кутии за акумулатори ) убиват клиентите си. МРЪСНИЦИ!

 14. 14 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Това нищо няма да реши, млечните продукти са скъпи и неконкурентни на имитиращия продукт. Освен това млякото в Европа е силно дотирано и даже с транспорта е по евтино от българското ама да отчетем някаква дейност

 15. 15 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Вчера изясниха по новините, че тея безхаберници от БАХБ за ЦЯЛАТА МИНАЛА ГОДИНА правили 60 проверки и открили 8 нарушения. А производителите били 240. Значи минават през всяка фирма към 1 път на 4 години. А колко паплач работи там? Това контрол ли е ?

 16. 16 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3039 Неутрално

  Проверка трябва да се извършва по магазините и продукцията да се конфискува.
  Производителите трябва да описват от какво са направени продуктите и всеки ще решава сам за себе си дали да купува или не.
  И тъй като нямам доверие на производителите, реших сама да си правя всичко. Изкарвам много добро сирене, кашкавал, масло. Така поне съм спокойна. Знам, че сиренето и кашкавала са ми чисти, а не с палмово масло или други глупости.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 17. 17 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 770 Неутрално

  То шумно обявените проверки по границите и тържищата за качеството на зеленчука вече спряха. Симулативна ще бъде и тази кампания. А помощите дето ще ги раздавате или трябва да стигнат за всички производители или да не бъдат раздавани. Това, че ще дадете на вашите фирми едни 10 милиона ще доведе до унищожаването на останалите производители. По този начин затрихте малкият бизнес във всички останали сектори.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  То даже и без анализ, а само с опитване си личи,че сирената и кашкавалите,с малки изключения,нямат нищо общо с млякото.Но защо не вземат да проверят и хляба.Той също е имитиращ продукт.

 19. 19 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Аз купувам сирене, кашкавал, масло и мляко от фирмените магазини на мандрите - Лакрима, Вършец, Ситово и др. и съм доволен. В сравнение с тези от веригите са много по- истински.

 20. 20 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 774 Неутрално
  [quote#18:"Роси"]Но защо не вземат да проверят и хляба.Той също е имитиращ продукт. [/quote]
  ++++++Слагам филийка ,дебела около 10мм, в тостера и излиза нещо около 3мм, на което е изключително трудно да се намаже масло.Маслото не е на Бг производител,но няма да правя реклама.

 21. 21 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 910 Весело

  Грешка е да проверяват магазините.Трябва да проверяват купувачите,те са виновни за тези алхимически творби. Подобието на общество позволява да го подиграват и да издевателствуват над него.А управляващите гледат и си барат кесиите.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 22. 22 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  "От днес Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки в цялата страна за нерегламентирано влагане на растителни мазнини в млечните продукти."

  Не е ли работа на тази агенция непрекъснато да следи за безопасността на храната, а не само когато се вдигне медиен шум?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK