В Европа днес очакват първия шистов газ от САЩ

В Европа днес очакват първия шистов газ от САЩ

© ReutersПървата доставка на американски шистов газ би трябвало да пристигне днес в Европа като сигнал, че на местния пазар може би предстои разместване.


Корабът с етан е на компанията Ineos, която планира да го използва в рафинерията си в Норвегия.


Плановете са към края на десетилетието са да има средно по 8 подобни доставки всеки месец за нуждите на рафинерии и газостанции в Европа, както и за заводите за производство на етилен на Royal Dutch Shell и Exxon Mobil в Шотландия.
Танкерът с газ от находището "Марселъс" в щата Пенсилвания отплава на 9 март от Филаделфия с 27 500 куб. м етан в посока норвежкото пристанище Рафнес. Ръководителят на Ineos Джим Ратклиф коментира тогава, че правят важна крачка в амбициозен проект, който им е отнел 5 години. "Знаем, че шистовият газ възроди добива в САЩ, а сега и Европа за пръв път ще има достъп до важен източник на енергия и суровина", добави той.


Компанията му има 15-годишен договор за доставка на етан с двете водещи компании, работещи в "Марселъс" - Range Resources и Consol Energy, който търсят клиенти извън САЩ поради ограничения капацитет на газопроводите и насищането на местния пазар.


В Европа етанът на Ineos няма да замени доставките на "Газпром" (те са основно от метан), но може да понижи цените в този сегмент. В момента Русия контролира около една трета от обемите, използвани в Европа, а водещата ѝ позиция като доставчик ще се запази още дълги години.


САЩ търсят пазари и в Латинска Америка – първият танкер с втечнен природен газ се отправи към Бразилия на 24 февруари.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK