Да се сложи таван на таксите по дела за европейски средства, настояват от БСК

Да се сложи таван на таксите по дела за европейски средства, настояват от БСК

© Надежда Чипева, КапиталДа се направи бърза законодателна промяна, с която да се установи горна граница на пропорционалните такси по чл. 27, ал. 6 от Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове. За това настояват членовете на Българската стопанска камара (БСК) с писмо до Народното събрание, премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и правосъдния министър Екатерина Захариева.


В писмото се посочва, че пропорционалният размер на таксите по такива дела е непосилна финансова тежест за бенефициентите на средства от европейските структурни и инвестиционни фондове, особено след като към тази такса се добавят и разходите за адвокатско възнаграждение и втора пропорционална такса при евентуално обжалване на първоинстанционното решение.


Според камарата това практически прави невъзможно упражняването на конституционно гарантираното право на достъп до правосъдие.


БСК отбелязва в становището си, че "въвеждането на такси, които ограничават съдебния контрол върху административните актове, не е в съзвучие със заявения от правителството приоритет за реформа на съдебната система, противоречи на принципите на правовата държава и на конституционно гарантирани права на гражданите и юридическите лица".

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Вярно ли няма горна граница на таксите!?
  И това е "достъп до правосъдие"?

 2. 2 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ако се допусне промяна на таксите само за определен вид дела, това със сигурност ще е индикация на безкрайна глупост.

  Просто тарифата за таксите трябва да предвижда горна граница във всички случаи. Не виждам защо за страните по един вид дела априори правосъдието трябва да бъде по-евтино отколкото за други.

 3. 3 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  От една страна ако искаме независима съдебна система то би следвало тя да си събира сама нужното финансиране, а не да се моли на парламента за бюджет всяка година. От друга ако вдигнем таксите лишаваме хората от правосъдие. Затова по скоро смятам, че завеждането на дело трябва да е по-скоро несвързано с платена съдебна такса, а просто винаги загубилият да плаща от наема на съдебната зала, през направените екпертизи, заплатата на съдията до последния кламер в папките по делото увеличени със средния % на несъбрани съдебни такси заради дупките в ьакона. Ако някой се чувства ощетен нека да си заведе отделно дело за неправомерно големи разходи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK