Статистиката отчете влошаване на бизнес климата през март само в сферата на услугите

Статистиката отчете влошаване на бизнес климата през март само в сферата на услугите

© Красимир ЮскеселиевПрез март 2016 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 1.6 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на по-благоприятните мнения на стопанските ръководители в промишлеността, строителството и търговията на дребно. В сферата на услугите обаче се забелязва намаляване на позитивните очаквания, сочат разпространените днес данни на Националния статистически институт.


Бизнес климатът в промишлеността нараства с 2.9% в сравнение с февруари в резултат на по-оптимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Настоящата производствена активност обаче се оценява като леко намалена, като и очакванията за дейността през следващите три месеца са по-резервирани.


Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене в страната, посочени съответно от 54.8 и 29.8% от предприятията.
Относно продажните цени в промишлеността мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца


В строителството преобладава оптимизмът
През март бизнес климатът в строителството се увеличава с 2.4 пункта, което се дължи на благоприятните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за следващите три месеца остават оптимистични.


Факторът, затрудняващ в най-голяма степен дейността в отрасъла, остава несигурната икономическа среда. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.


По отношение на продажните цени в строителството по-голямата част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.


Недостатъчното търсене притеснява търговците на дребно
В търговията на дребно бизнес климатът нараства с 1.0 пункт спрямо февруари заради по-благоприятните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца се подобряват.


Най-сериозният проблем за развитието на дейността в отрасъла продължава да бъде свързан с конкуренцията в бранша. През последния месец анкетата регистрира засилване на негативното влияние на фактора "недостатъчно търсене", който измества на трето място фактора "несигурна икономическа среда".


Очакванията на търговците за продажните цени в отрасъла са те да останат без промяна през следващите три месеца (фиг. 13 от приложението).


През март съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" намалява с 1.3 пункта, което се дължи на по-умерените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на настоящото търсене на услуги мненията им са по-резервирани, докато очакванията им за следващите три месеца остават благоприятни.


Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла остават несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша. Относно продажните цени в сектора мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5129 Неутрално

  потреблението се влошава а това е важен показател. важното е да се снима цецка с едни ... и да се смее цецко доволен от рИформите. интересно какъв е индекса при погребалните услуги - предприемачите оптимисти ли са или народът се хвана за зеленото и не ще да скача в трапа ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Веднага Радан да става премиер
  че да оправи нещата, де, не за друго.....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 3. 3 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 911 Неутрално

  ЦъВтим и Фръзваме!

  Само фирмите дето са вързани с поръчки за експорт имат нормална работа. Всички, които разчитат на българския Базар са на принципа - дай ся стоката да свършим работа на едни хора с мерцедеси щото нямат пари в момента, пък ще ти я платя когато мога.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 4. 4 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1324 Весело

  Всъщност нормалното заглавие би било "Статистиката отчете ПОДОБРЯВАНЕ на бизнес климата през март само БЕЗ сферата на услугите"
  Ама пуста редакционна политика.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1324 Весело

  [quote#1:"КМЕТ В СЯНКА"]потреблението се влошава[/quote]

  Тц-тц-тц, може ли цитатче къде в статията се споменава това?
  Щото аз чета друго: "В търговията на дребно бизнес климатът нараства с 1.0 пункт спрямо февруари, заради по-благоприятните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца се подобряват"
  Интересно, нали?

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Все си мислех, че при услугите няма накъде по-зле да е.

 7. 7 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  страхотно подбрано заглавие на кремълската газета - троловете в червено-кафяво-лилави потници ще са доволни

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 8. 8 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Услугите ще живвнат - скоро започват вече да вървят проектите от оперативните програми на ЕС. Във всеки проект има например заделени средства за публичност, изработване на информацинни материали,реклами, средства за одит и много други видове услуги.

 9. 9 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#2] от "mtmvb":

  "Веднага Радан да става премиер
  че да оправи нещата, де, не за друго....."

  Не си разбрал. Радан - президент, Танчиту Дончива - премиер.

 10. 10 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ааааааааааа
  старите приятелчето от преди 25 - 26 години.....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 11. 11 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Постна информация, защото автора и' не се е замислил да даде малко обяснения, защо респондентите от сферата на услугите са с влошени очаквания за м. Март. На първо място е това, че свършва ски сезона и всички услуги свързани с този сегмент се свиват (хотелски, ски услуги, транспортни, ресторантски, логистични и т.н.). На второ място е намалението в комуналните услуги през зимата -топлофикация, газ, потребление на ел.енергия и др. , включително и свързаните с тях краткосрочни потребителски кредити, здравните услуги и много други.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8289 Неутрално

  Влошаването на бизнесклимата в услугите е индикатор за намалено потребление.

 13. 13 Профил на Ivan Nikolov
  Ivan Nikolov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ще става и по-зле.
  Търговията на дребно още ще се свива. Поне с още 20%.
  Маржовете са много изпилени. Статистиката може само хвърля кости... Регионът и светът щестават все по плоски.

 14. 14 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1324 Весело

  [quote#12:"Роси"]Влошаването на бизнесклимата в услугите е индикатор за намалено потребление.[/quote]

  А подобряването на бизнесклимата в търговията на дребно е индикатор за повишено потребление.
  Чашата е наполовина празна или все пак наполовина пълна, м?

  Знанието е сила, информацията - власт
 15. 15 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1324 Весело

  [quote#13:"Ivan Nikolov"]Ще става и по-зле. [/quote]

  О, ужасТ, всички ще умрем!
  Някой ден.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 16. 16 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Нормално. Производство почти нЕма.

 17. 17 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 574 Неутрално

  [quote#1:"КМЕТ В СЯНКА"]потреблението се влошава[/quote]Дааа... Хем потреблението се влошава, хем пазара на имоти РАСТЕ, продажбите на нови коли също РАСТАТ, а паркингите пред големите магазини са толкова пълни с коли, та чак няма къде да се паркира...
  Това "влошено потреблението" да го заврете на онзи, който ви спуска ОПОРНИТЕ ТОЧКИ!!!!

 18. 18 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 574 Неутрално

  [quote#12:"Роси"]Влошаването на бизнесклимата в услугите е индикатор за намалено потребление. [/quote]НЕ! Индикатор е за повишена конкурентоспособност, което смъква цените надолу и съответно спада далаверата на фирмите!
  Времето, когато имаше само един мобилен оператор и бизнесклимата в услугите беше по-добър от този с наркотиците, отдавна отмина!

 19. 19 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3911 Весело

  Заглавието на статията е в стил "късна съветска пропаганда"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK