Министерският съвет откри процедура за концесия на летище Пловдив

Министерският съвет откри процедура за концесия на летище Пловдив

© Анелия НиколоваПравителството прие решение за откриване на процедура за предоставяне на концесия за услуга върху "Летище Пловдив" за срок от 35 години. Целта е да бъде привлечен финансово стабилен инвеститор с опит в управлението, експлоатацията и развитието на подобни съоръжения.


"По този начин ще бъде гарантирано бъдещето развитие на аеропорта. Концесията ще спомогне за подобряване на съществуващата летищна инфраструктура, достигане на заложените международни стандарти и категории, трансфер на управленско ноу-хау, генериране на трафик и развитие на търговските дейности в региона", се посочва в мотивите към решението.


Като специфични цели са посочени изграждането на нов модерен карго терминал, както и създаването на предпоставки за допълнително развитие на летищната инфраструктура, за да може да се обслужват съвременни самолети с голям полезен товар.
Концесионерът ще бъде определен чрез открита процедура, като критериите за комплексна оценка на офертите са размер на годишно концесионно плащане (с относителна тежест 40 на сто), инвестиционна програма (с относителна тежест 35 на сто) и програма за развитие и управление на обекта (с относителна тежест 25 на сто).


След заседанието на кабинета министърът на транспорта Ивайло Московски припомни, че процедурата за летището се пуска за втори път, като първият път е била само за развитие на карго терминал. "Заложили сме параметри, които считаме, че ще бъдат съвсем приемливи както за един бъдещ концесионер, така и за държавата", обясни той цитиран от агенция "Фокус".


Пред журналисти Московски поясни, че вече има проявен интерес от една българска компания, турска фирма и от китайски инвеститори. "Надявам се да има добро състезание и да се постигнат добри параметри и да може да бъде оперирано по професионален начин, като съответно се направят и инвестиции", допълни министърът.


На въпрос за концесията на летище София Московски каза, че е още рано да се дава информация по темата, като такава ще бъде предоставена при внасянето на предложението в Министерския съвет.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK