Цветелина Бориславова е сред кандидатите за летище Пловдив

Летище Пловдив

© Анелия Николова

Летище ПловдивДружеството "Пампорово" АД, което стопанисва инфраструктурата и хотели в курорта, е сред кандидатите за концесията на летище Пловдив, като целта е с чартърни полети да се подобри транспорта на туристите в активния сезон.


Кандидати са и инвеститори от Хонконг, Турция и Китай, съобщи министър Ивайло Московски на конференцията "Стратегическа инфраструктура".


Пред "Капитал" от "Пампорово" уточниха, че биха участвали в състезанието само като част от голям консорциум, не самостоятелно.
Мажоритарният собственик на "Пампорово" АД Цветелина Бориславова нееднократно е заявявала интерес към концесията на летището с цел да развие планинския курорт по подобие на Банско, коментират регионалните издания, след като днес правителството прие решение за откриване на процедура за концесия върху "Летище Пловдив" за срок от 35 години.


Според транспортния министър Ивайло Московски, цитиран от правителствената информационна служба, намерението на кабинета е да привлече финансово стабилен инвеститор с опит в управлението, експлоатацията и развитието на подобни съоръжения.


"По този начин ще бъде гарантирано бъдещето развитие на аеропорта. Концесията ще спомогне за подобряване на съществуващата летищна инфраструктура, достигане на заложените международни стандарти и категории, трансфер на управленско ноу-хау, генериране на трафик и развитие на търговските дейности в региона", пише в мотивите към решението.


По данни от финансовия отчет на аеропорта през 2014 година са били обслужени 104 000 пътници. В Пловдив оперират две авиокомпании – ирландската "Райънеър" и израелската "Аркия", които летят до Лондон и Тел Авив.


Според цитирания отчет приходите са намалели до 3.8 млн. лв. спрямо 4.1 млн. лв. през 2013 г., а загубата е нараснала с 200 хил. лв. до 1.2 млн. лв. За деветмесечието на 2015 г. приходите от оперативна дейност продължават да падат и са със 17% по-ниски спрямо същия период за 2014 г.


По думите на Московски летището в Пловдив е със затихващи функции, но целта е то да се превърне във врата за развитие на региона.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK