Кои ресторанти грабнаха наградите в конкурса на "Бакхус"

Кои ресторанти грабнаха наградите в конкурса на "Бакхус"

© Цветелина Белутова, Капитал



За втора поредна година L’Instant е победител в конкурса "Ресторант на годината, Бакхус, Acqua Panna & San Pellegrino". Наградите бяха обявени в четвъртък на официална церемония.


В надпреварата за авторска кухня победителят е столичният Este, за най-добър хотелски ресторант беше определен "Мусала" (Варна), с най-добра селекция на напитките се отличи столичният Grape Central. В категорията "Вкусно място" призът отиде при "Щастливото прасе", а за дебют отличен беше "Пеликан" (Бургас).


На събитието бяха връчени и три допълнителни награди. "Преди 10" спечели специална награда от журито на конкурса за принос в съхранението на традиционната българска кухня. Същият ресторант взе и наградата на читатeлите на "Бакхус". Ваня Найденова стана млад готвач на годината.




Kонкурсът "Ресторант на годината, Бакхус, Acqua Panna & San Pellegrino" се провежда вече 15 години. Наградите се определят от независимо жури, в което влизат различни представители на кулинарната критика - професионалисти и любители. Ресторантите се оценяват по различни критерии като избора на продукти, самото меню, как са сготвени ястията, дали отговарят на концепцията на ресторанта, гледат се цените, дали описанията в менюто отговарят на това, което се издава в кухнята, голямо внимание се обръща на обслужването, хигиената, важни са интериорът и цялостното преживяване.


Читателската награда се определя след гласуване в сайта bacchus.bg. Титлата млад готвач се определя заедно с професионалистите в HRC Culinary Academy.


По традиция специалната церемония за обявяване на наградите в конкурса преминава под формата на демонстрационна вечеря. На нея са поканени да се изявят едни от най-добрите шеф-готвачи в България.

Коментари (10)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1548 Неутрално

    ЕСТЕ трябваше да го отличат в специална категория "най-скъп ресторант".

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  2. 2 Профил на ial
    ial
    Рейтинг: 512 Неутрално

    Скептичен съм този път за основна част от наградите:
    L’instant - не е лош, но определено не е най- добрия ресторант (или за годината)
    "Щастливото прасе" - кухнята определно е слаба (след две посещения)

  3. 3 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 753 Неутрално

    [quote#1:"Jessika"]ЕСТЕ трябваше да го отличат в специална категория "най-скъп ресторант"[/quote]

    И най-парвенюшки. Ама то с този собственик....

    Някой може ли да сподели впечатления от "Щастливото прасе"?

    The best way to predict the future is to invent it.
  4. 4 Профил на tolex
    tolex
    Рейтинг: 713 Неутрално

    Както повечето неща в БГ, така и тук "местата" са (предварително) платени.
    И известни.

  5. 5 Профил на alg57373608
    alg57373608
    Рейтинг: 1573 Неутрално

    "Щастливото прасе" посетих веднъж. Повече реших да не отивам там. Посредствена храна, претенциозно ценообразуване и обслужването не е от най-добрите.

  6. 6 Профил на skrita_sila_m
    skrita_sila_m
    Рейтинг: 466 Неутрално

    До коментар [#1] от "Jessika":

    По-скоро най-глупав ресторант. Никога досега не се бях чувствал толкова дискомфортно, както като седнах в тоя малумен ресторант.

  7. 7 Профил на drunk
    drunk
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Влизам в уебсайта на L’instant и акцентът им е веднага "френска кухня, френски вина, и т.н." Разбирам, че си имат пазар, но като че ли нещата в България са отново наобратно. Впечатленията ми са, че на Запад гурме ресторантите се надпреварват в преоткриване на корените на традиционната кухня с модерна интерпретация - в България явно с френска...
    Бих искал да добавя, също така, че високият клас български вина е впечатляващ като качество/цена. Не знам защо се опитват да изумяват с френски.

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  8. 8 Профил на clutch
    clutch
    Рейтинг: 696 Весело

    До коментар [#3] от "EU defender":
    Въздух под налягане.
    Претенциозно, но посредствено.
    Обстановка, качество на кухня, обслужване-задоволително, ако до миналата година си бил отличникЪ в Долно Пъдарево, а най-далечното посетено от теб място е хепиту на магистралата Варна-Шумен. Локален вариант на макдоналдс, ама с претенции до небето.
    Кич за псевдохипстъри.

    Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
  9. 9 Профил на mitkokitkata
    mitkokitkata
    Рейтинг: 308 Неутрално

    До коментар [#1] от "Jessika":

    Факт!

  10. 10 Профил на apramov
    apramov
    Рейтинг: 8 Неутрално

    L'Instant е много добър ресторант, с: отличен готвач, впечатляваща винена листа, както е посочил drunk по-горе, добро обслужване, овехтял интериор... Чак пък да е Ресторант на Годината, и то за втори пореден път? Лично аз предпочитам L'Etranger за кухня и интериор.
    Като чета резултатите от тазгодишния конкурс, оставам с усещането, че комисията или не е посещавала особено много ресторантите в София и страната, или издателите имат дял в ресторанта-победител . Еste изобщо няма да коментирам, а Прасето го посетих веднъж, и ми стига...





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK