Името на оръжейния търговец Петър Манджуков се намира в "Досиетата от Панама"

Петър Манджуков. Снимката е архивна от 2003 година.

© Цветелина Николаева

Петър Манджуков. Снимката е архивна от 2003 година.След Евгения и Николай Баневи, името на трети българин - оръжейния търговец Петър Манджуков, се намира в "Досиетата от Панама", съобщи "24 часа". То се свързва с фирма "Кегел Асет Мениджмънт" ("Kegel Asset Management"), регистрирана на Британските Вирджински острови през 2001 г., която според документите той е отстъпил на съпругата си Ивета през 2012 година. Същата година тя декларира, че офшорната фирма не развива дейност.


"Това е фирма, която никога не съм ползвал, никога не е имала търговска дейност. Бях забравил за нея", коментира тези данни Манджуков пред вестник "24 часа", чиито бивш служител Алексения Димитрова е единственият български журналист, който има достъп до досиетата и сътрудничи с изданието.


Според документите фирмата, свързана с Манджуков, е регистрирана чрез фирма посредник в Женева, а за услугата са платени 600 долара. Манджуков е вписан като директор – пост, на който остава до 2004 г. До 2006 г., когато отново се завръща като директор, е сменен от други трима.
Първият акционер на компанията не е фигурира с име и адрес, а само с названието "приносител". През 2007 г. обаче, след като Комисията по финансови услуги на Британските Вирджински острови разпорежда, че анонимните приносители на акции трябва да плащат по-високи такси, много приносители излизат на светло.


През 2009 година Манджуков получава 4 сертификата за по 12 500 акции всеки. През 2012 г. в кореспонденцията се появява името на Иванета Манджукова и става ясно, че тя ще е новият администратор на команията. Тя съобщава, че предишната година компанията не е извършвала дейност и през април 2013 г. Манджукова иска закриване на компанията. През юни същата година обаче се отказва от идеята.


През юли 2014 г. Петър Манджуков съобщава решението си да направи съпругата си собственик и директор на компанията, макар че фирмата не развива дейност. През май 2015 г. Манджукова декларира, че средствата на компанията са от финансови инвестиции. В данните от "Панамалийкс" обаче липсват други подробности за дейността на "Кегел Асет Мениджмънт".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK