Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Румен Порожанов: Не може да се говори за колосални загуби и корекции по селската европрограма

Румен Порожанов

© Надежда Чипева, Капитал

Румен ПорожановНе може да се говори за колосални размери за загуби и корекции по Програмата за развитие на селските райони, заяви изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов в предаването "Седмицата" на "Дарик радио".


По думите му до момента Европейската комисия е наложила финансови корекции по инвестиционни мерки от Програмата за развитие на селските райони с две публични решения за около 26 млн. евро. Предстоят още няколко финансови корекции. Първата от тях е за фотоволтаичните системи, която вече е коментирана с ЕК и е намалена от близо 29 млн. евро на 7 млн. евро. И страната ни е официално уведомена за това.


Предстои помирителна комисия по други три одита, свързани с общински мерки по програмата, каза още Порожанов. По думите му сумата там ще е около 20 млн. евро.
При уравняването на сметките и окончателното разглеждане на всички плащания, направени през 2015 година, ще има и допълнителни корекции, защото слабостите в общинските поръчки са видни, коментира шефът на фонда.


По повод медийни публикации Порожанов заяви, че не са договаряни яхти по Програмата за развитие на селските райони и съответно не е имало и плащания. По програмата за рибарство през така наречените местни рибарски групи били договорени три яхти на доста висока стойност, едната от които е достигала 900 000 лева, като и трите яхти не са платени, а е една от тях била "прекрасен катамаран", който трябвало да развежда туристи. "Няма как да ги платим", заяви Порожанов и обясни, че договарянето им е станало в Агенцията по рибарство и аквакултури от местните инициативни групи, а фондът е бил само разплащателен орган по тези проекти.


По програмата за селските райони били договорени и около десетина кемпери на не малка стойност, но нито един не бил платен. За договярането на автомобили и АТВ-та Порожанов каза, че автомобилите са в рамките на референтните цени - до 39 000 лева без ДДС, и са били по проекти за туристическа дейност. Отрече да са плащани АТВ-та на висока стойност, а само такива на "разумна цена", но не посочи нито броят им, нито стойнастта.


Порожанов отбеляза, че не са правени големи плащания, за които се спекулира по проекти за туристически дейности и добави, че те тепърва ще бъдат одитирани. Събощи, че при проверка на място при одит от Еврокомисията е посетена къща за гости в Пловдивско, като проектът включвал и лек автомобил. Оказало се, че къщата не е използвана по предназначение от бенефициента, повече от 9 месеца не е имало гости в нея, а бенефициентът си живеел в нея и си ползвал колата за лични нужди.


ДАНС е влязла във Фонд "Земеделие" да направи проверки по конкретни проекти по Програмата за развитие на селските райони, свързани основно с общинските проекти, като от страна на фонда е предоставена цялата информация, каза Румен Порожанов, като отказа да даде повече подробности.


От утре започва договарянето на проекти по мярката за религиозни храмове, каза още Порожанов. Там таванът на проектите е 800 000 лева и се очакват около 100 договора. В края на другата седмица започва разплащането на близо 109 млн. лева за земеделските производители от гаранционния фонд, добави той.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Това гербаджийско корумпе ще ходи при бай Ставри някой ден, но не сега. Сега той е на отчет при Началника и може да се разпее ако бъде натиснат твърде много. Привтелите на нашия Вожд в ЕК ще помогнат пак.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Любослава Русева както винаги точно в целта:
  http://reduta.bg/v2/article/поясът-на-тъщите

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Вместо да пробутвате собствените си, тенденциозни интерпретации, защо не публикувате списъка с бенефициенти, сумите които са получили и целите, за които са ги оползотворили. Подадената информация е непълна и прикрива движението на паричните потоци. Хайде, Дневник. Имате ли разследващи журналисти.

 4. 4 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 316 Неутрално

  [quote#1:"fortunes"]Това гербаджийско корумпе ще ходи при бай Ставри някой ден,[/quote]
  Дай някакви данни че е "корумпе" за да знам и аз. Не те оспорвам, може и да си прав, ама като кажеш, че е корумпе, кажи за какво става въпрос, щото иначе ми прилича на елементарна пропагандна кампания.

 5. 5 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Знаете ли що селски мурафети са извъртяни по селските европрограми! Добре е да се публикуват и проектите, които не са получили финансиране поради липса на средства. Тъкмо ще лъсне кой и как е спъвал развитието на нормалната бизнес среда и е охранявал един или друг монопол.

 6. 6 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#4] от "Калата":

  Прочети статията в коментар #2. Ето още една по темата:
  http://www.mediapool.bg/novata-drama-s-fond-zemedelie-chaka-razvrazka-ot-bryuksel-news247775.html

 7. 7 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#2] от "fortunes":

  Интересно четиво.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 8. 8 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#4] от "Калата":

  Ето малко инфо от статията:

  Анонимен сигнал за престъпна корупционна схема във фонд "Земеделие", която е действала от 2010 г. до лятото на 2015 г. е подаден до Европейската комисия миналата година.

  Схемата е действала за средствата от стария програмен период (2007 – 2013 г.). Очакванията са с леки модификации тя да продължи да работи и през новия (2014 – 2020 г.).

  Основните участници в схемата, според анонимния доклад, са Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и изпълнителният директор на фонд "Земеделие". Схемата е работила под стриктния контрол и с участието на служители на ЕК и по-конкретно – на Волфганг Кахленборн от Генерална дирекция "Земеделие", който е ръководил одитните мисии в България, е посочено в сигнала.

  Най-общо схемата се е състояла в надписването на стойността на обекта, чрез т.нар. количествено -стойностна сметка. По правило е печелила най-скъпата оферта. Комисионната идва от разликата между реалната цена и надписаната. Тя е отивала за разпределянето на подкупи за шефовете във фонда и земеделското министерство и покриването на евентуални финансови корекции. Според анонимния доклад нанесените щети на бюджета са за милиони евро.

  Посочва се, че проектите на ключови общини са били под опеката лично на шефа на фонд "Земеделие" и "определени политически партии". В доклада се говори и за липсата на достатъчен контрол от страна на Европейската комисия.

  http://www.mediapool.bg/novata-drama-s-fond-zemedelie-chaka-razvrazka-ot-bryuksel-news247775.html

 9. 9 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#7] от "Rock J":

  Любослава Русева е един от най-добрите БГ журналисти в момента. Препоръчвам всичките й статии в Редута и преди това в Дневник. Твърде жалко, че качествената журналистика вече не е на мода в някои умни и красиви медии...

 10. 10 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  На Борисов отново му писаха поредната чиста двойка от Брюксел! След 3.5 годишното еднолично, катастрофално-неграмотно "управление" на неконтролируемия хаос на Борисов в периода август 2009-февруари 2013 година, за което Борисов беше изритан от Народа с бунтове и с шут като единственият досега с Жан Виденов, Турлюгювечът на Доган, Пеевски, Прокопиев, Кънев, Гоце, Румбата и Кунева - техният човек от времето на Царя и Тройната Коалиция, незнайно защо наречен от някои "правителство", начело на което туриха пак Борисов беше "управлява" с 80 депутата и 11 специално създадени от Олигархията "партии", е най- пагубното Нещо!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 11. 11 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Незабавна оставка на Нещото, незнайно защо наречено от някои "правителство".

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 12. 12 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#9] от "fortunes":

  Благодаря за информацията. Ще следя публикациите й.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Любопитно

  Този кога ще влезе в ЗАТВОРА?

 14. 14 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 423 Гневно

  За вас може и да не са колосални, ама я питай мене, господинчо!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 15. 15 Профил на today
  today
  Рейтинг: 893 Неутрално

  След колосалната корупция и шуробаджанащина, логично ще стигнем и до колосалните глоби, въпрос на време е.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 16. 16 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Спокойно , порожанов :
  Докато ДПС и доган са ЗАД тебе, Боко няма да смее да те смени .Договорка , тайна , си имат двамцата ..>)

  .Дори и колосални да са загубите :)
  А и зависи, какво разбираш , под - колосални ...:))
  Колосален мошеник си , щом дясната ти ръка- дава пари- за два проекта на майка си :))) Само за това , дори ...))

  BIG AL
 17. 17 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 264 Неутрално
 18. 18 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Любопитно
 19. 19 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 316 Неутрално

  [quote#6:"fortunes"]Прочети статията в коментар #2. Ето още една по темата: [/quote]

  [quote#8:"fortunes"]Най-общо схемата се е състояла в надписването на стойността на обекта,[/quote]
  Както ти казах, не те попитах за да се заяждам, а за да подкрепиш твърдението си с факти. Доста подплатен отговор си дал и аз лично ще се съглася, че съвсем основателно си го обвинил за "корумпе". Дори и да са манипулативни данните които, все още чета, или пък да са си грозната истина, си си направил труда да обясниш, защо определяш този за корумпиран. Сега ще ги дочета, но в общи линии се съгласих вече с теб. Благодаря за коректния отговор.

 20. 20 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Значи все пак ще има загуби! Или корекции, както там им се казва. И ако не са колосални, за милиарди, все пак, ако са за десетки милиони, са си значителни загуби. И защо, заради корумпираните чиновници в ДФЗ ...

 21. 21 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2428 Неутрално
 22. 22 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  А на този защо пак му дават пари ????
  "Марио Николов взе 5 млн. лв. европари от ДФЗ и кандидатства за още 30 млн."
  https://bivol.bg/mario-nikolov-dfz-olaf.html

 23. 23 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Значи ако са 818 000 000 лв. не са колосални загуби !!!!!!

  https://www.facebook.com/bivolnews/posts/1085664521485329

 24. 24 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#19] от "Калата":

  И аз благодаря.

 25. 25 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  Не-е-е..., за какви колосални загуби става въпрос?! Има-няма 100 млн. лева! Това са джобни пари и въобще, дума да не става за някакви нередности!
  Баси и проектите и финансиранията! Яхти, джипове, кемпери, къщи, хотели...! Ако някой се сеща от предния програмен период, останаха пак едни десетки милиони, за сметка на бюджета! Директор пак беше Порожанов...! Пак бяха купувани яхти и джипове!
  Вече и децата знаят, че кандидатстването по тия мерки, не е за простосмъртни! По веригата са наредени няколко консултанта и без тях не можеш да припариш до фонда! Естествено, без правилната партийна подкрепа, нямаш никакъв шанс! Рушветите са отделно! Неофициално се знае, че директора на фонда, се отчита на най-високо ниво! Затова, вероятността да му се случи нещо е минимална...! Освен ако няма сериозен външен одит, който да доведе до сериозни корекции на плащанията, но дори и тогава, най-много да има няколко оставки, без други последствия!

  Бивш tww09306483.
 26. 26 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Туй селската програма бетер оная зелената за почесване на мадурите на лалугерите.

 27. 27 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Неутрално

  ЕТО МИЛИОНИТЕ НА СЪПРУГАТА НА РУМЕН ПОРОЖАНОВ. АКО ИМАТЕ ДАЯН, БРОЙТЕ ГИ…

  румен порожановПубликуваме извадка от списъците, лъснали покрай скандала с КТБ, в които ясно личи името на съпругата на шефа на ДФ Земеделие Румен Порожанов – Веска Тодорова Порожанова.
  порожановИмето на Веска Тодорова Порожанова е в списък като вложител покрай фирмата „АРМАР КОРПОРЕЙШАН ДЖЕНЕРАЛ ТЕХНИКАЛ КО-ОПЕРЕЙШАН ООД“, описано в графата: „Връзка с лице по чл.2 ал.1 и 3 от ЗПИЛЗВДДД“

  порожановВлоговете в евро са за 48 267,98
  314 096,01
  201 000
  370 753,76
  160 000
  60 146,25
  365 631,31
  45 000
  201 000
  314 096,01
  201 000
  370 753
  363 332,79
  5000
  1671,38
  порожановВ долари: 11 000
  120 010,15
  В лева:
  150 000
  70 000
  160 000
  150 000
  150 000
  346 370
  В следващите списъци името на съпругата на Румен Порожанов излиза като приносител на акции и ценни книжа, пак в графата „Връзка с лице по чл.2 ал.1 и 3 от ЗПИЛЗВДДД“
  порожановТам сумите са в евро и лева
  20 000 000
  20 000 000
  20 000 000
  2 000 000
  20 000 000
  20 000 000
  12 500 000
  5 000 000
  117 000 000
  10 000 000
  25 000 000
  10 660 000
  10 750 000
  10 800 000
  10 850 000
  порожанов11 725 000
  20 003 111,11
  37 240 000
  11 845 000
  2 642 000
  порожанов6 450 000
  10 575 000
  6 500 000
  10 600 000
  10 630 000
  порожановИ още … – бройте, докато ви се завие свят…

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 28. 28 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 213 Неутрално

  А, може ли да се говори за фамилните ти милиони ?

  оанес
 29. 29 Профил на Ale MI
  Ale MI
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Имах възможността да работя с този г-н в Министерството на Финансите преди години. Невероятен...лъжец и подмолна личност. Бъдете сигурни, че далаверите, които върти са грандиозни в момента. Разбира се, прокуратурата много добре знае, но си трае предвид чадърчето отгоре му.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 30. 30 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3158 Неутрално

  До коментар [#4] от "Калата":

  " ..., ама като кажеш корумпе, кажи за какво става въпрос ... "


  Аз също нямам данни, но снощи при Милен Цветков бяха двама мъже и една жена, които говориха с факти ... Оказа се, че не само е корумпе, но и шеф на група ПРИКРИВАЩА корумпетата ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 31. 31 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3158 Неутрално

  До коментар [#6] от "fortunes":

  Бойко Борисов :

  " Няма драма с фонд земеделие ... "

  ПП Абе, някой да ме светне, защо не виждам ежедневните ГЕРБ-матросовци под тази статия ... ?!?!?!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 32. 32 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Разстроено

  До коментар [#31] от "niksan1":

  Ами те заливат с коментари статии за комунизма, Путин, Русия и т.н., така че в крайна сметка важни статии като тази остават доста назад по популярност. Който разбрал за гербаджийското корумпе, разбрал, важното е дъвката за Путин да продължи да развлича матряла.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8141 Неутрално

  "Първата от тях е за фотоволтаичните системи, която вече е коментирана с ЕК и е намалена от близо 29 млн. евро на 7 млн. евро."
  И това само за една от програмите.Вчера обаче казаха , че България няма да загуби пари.Абе,не ви ли омръзна да лъжете.

 34. 34 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Опа, земята под краката на баце се разтресе. Гордоста му - еврофондовете, ще се окаже къща от карти и ще се разпадне точно така. Тъпото е, че покрай мат'ряла, който го избра, ще плащат масрафа и тия, дето му знаем некадърноста. После мат'ряла да не се чуди от къде пари за пенсии, лекари, учители, полицаи, когато всичко нормално се изнесе далече от простотията.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 35. 35 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4300 Неутрално

  Ах гиди крадливи мискини!

  klimentm
 36. 36 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 299 Неутрално

  [quote#29:"Ale MI"]Имах възможността да работя с този г-н в Министерството на Финансите преди години. Невероятен...лъжец и подмолна личност. [/quote]

  нещо по-конкретно.
  явно борисов панически се опитва да го прикрие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK