Такса "смет" да се плаща с купуване на торби, предлага законопроект

Такса "смет" да се плаща с купуване на торби, предлага законопроект

© Надежда Чипева, КапиталТакса "смет" да се плаща чрез покупка на специални торби от общините, предлага проект за промени в Закона за местните данъци и такси, публикуван за обществено обсъждане вчера. Идеята е количеството битови отпадъци да бъде водещо за определянето на таксата, на принципа "замърсителят плаща".


От 1 януари 2017 г. заради европейските директиви, таксата "смет" няма да може да се определя на база данък за недвижим имот, както е до момента. До 31 март междуведомствена работна група трябваше да разработи предложение за нова методика на изчисление на таксата.


Проектът предлага общинските съвети да определят начините за сформиране на такса "смет" на база индивидуално измерено количество битови отпадъци за даден имот. Едната възможност за това е чрез специални торби за боклук. В този случай местните управи ще могат да определят минимален брой торби, които да бъдат купувани от един гражданин.
Друга възможност е таксата да се определя на база количество битови отпадъци за имота, определено съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събиране на битовите отпадъци и честотата на извозването им.


Такса "смет" ще може да се начислява и на база на броя на ползващите даден имот. В този случай може да се предвиди допълнително диференциране според вида на имота, неговото предназначение и извършвана в него икономическа дейност, така че размерът на таксата максимално да отчита количеството на генерираните отпадъци.


"Общинският съвет може да приема различни основи (за определяне на таксата – бел. ред.) за отделните населени места, части от тях или за селищните образувания", е записано още в проектозакона.


Предвижда се общините да изготвят план-сметка за разходите по събирането, извозването и обработването на отпадъците, която да бъде одобрявана от общинските съвети до 20 януари. При неодобрен в срок план, годишният размер на такса "смет" да се определя като разходите за предходната година се коригират и се разпределят в съответствие с последно одобрените видове основи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK